Home Forums Behandelaren Hoe laat langwerkende insuline spuiten

 • PetraS

Hoe laat langwerkende insuline spuiten

Hallo,

Ik ga binnenkort over van het slikken van medicijnen, naar het spuiten van insuline. Ik werk onregelmatig, dus ook nachtdiensten. Nu vroeg de diabetesverpleegkundige mij hoe laat ik het liefst de langwerkende insuline wil spuiten, ‘s morgens of ‘s avonds. Ik weet dat eigenlijk niet.
Wat is jullie ervaring. Is er kans op een hypo en zo ja, wanneer is die het grootst?

  • corrus

  Tenzij je echt héééél veel insuline moet spuiten is de kans op een Hypo klein.
  De meeste mensen zullen ‘s-avonds de langwerkende spuiten, meestal ergens tussen 21:00 en 22:30
  Maar da’s voor iedereen uiteraard verschillend. `

 • Hoi,

  Ik spuit de langwerkende insuline om 21 uur
  dat doe ik al 5 jaar
  en bijna geen problemen

  succes

  • mjong

  Ik spuit zelf altijd voor het slapen gaan. Dat is iets wat je altijd doet, dus kan ik het niet snel vergeten. De kans op hypo’s is nihil bij langwerkende insuline, juist omdat het zo langzaam werkt. Tenzij je natuurlijk ineens twee keer zoveel gaat spuiten als de bedoeling is, ofzo. Veel succes!

  • Ytsma

  De kans op een hypo hangt ook af van je gevoeligheid voor insuline.
  De meeste mensen hebben niet een hoge gevoeligheid, maar doordat ik High carb, Low fat eet, is mijn gevoeligheid groot.
  Een eenheid meer of minder kan voor mij al een groot verschil zijn.

  Ik spuit mijn langwerkende altijd voor ik op bed ga, in de tijd dat ik nog weleens nachtdienst draaide nam ik hem voordat ik naar mijn werk toe ging.

  • Anke

  Ik gebruik nu een pomp, maar toen ik nog een pen gebruikte, spoot ik ‘s morgens. Dat was voor mij het makkelijkste, omdat ik elke dag op vrijwel dezelfde tijd op stond. Je wil zoveel mogelijk op dezelfde tijd spuiten. Mijn tijd van naar bed gaan varieerde nogal, vandaar dat ik koos voor spuiten bij het opstaan.

  • jeroen

  Er zit wel een klein verschil tussen de ene en de andere langwerkende insuline. Lantus bijvoorbeeld heeft een kleine piek, die zo ongeveer 4 uur na inspuiting op kan treden. als je Lantus dus ‘s avonds spuit, heb je kans dat je een daling van de bloedglucose krijgt 4 uur na het injecteren. Dat kan een risico zijn als je ‘s nachts slaapt en met een normale waarde ben gaan slapen.
  Levemir werkt niet altijd de volledige 24 uur, dus de kans bestaat dat je een paar uur zonder werkzame insuline bent. Als je deze insuline bij het opstaan inspuit, kan dat de volgende dag een hoge waarde bij het opstaan tot gevolg hebben

  • Tamm

  Ik spuit altijd tussen 22:30 en 23:30, het gaat er vooral om dat je dagelijks dezelfde tijd kan aanhouden.. de 24 uur moeten wel steeds op elkaar aansluiten natuurlijk :)

  Ook niet handig als je aan het slapen bent en je moet speciaal wakker worden om te spuiten.. dus voor jezelf een geschikte tijd zoeken, dan wordt het vanzelf een ritueel

  Heb overigens nooit last van nachtelijke hypo’s door de langwerkende insuline!

  • Pedro

  Ik spuit mijn Levemir altijd om 21.00 uur. Ik heb hiervoor een alarm op mijn telefoon ingesteld die alle dagen om 21.00 uur een seintje geeft.

  • Ik spuit mijn Levemir om 22.30 uur, heb daar ook een alarm voor op mijn mobiel ingesteld. Tussen 23.15 en 23.30 uur meet ik dan nog een keer mijn bloedsuiker voor de nacht, ik ben daar nu 3 maanden mee bezig en nog geen hypo gehad.

  • Anoniem
  • Inactief

  Ik spuit mijn Lantus ‘s morgens om 06.30u. Daarnaast neem ik glimepiride, dus 2 langwerkende middelen die rechtstreeks invloed hebben op de hoeveelheid insuline. Dat gaat meestal redelijk goed qua hypo’s, ik heb alleen wel eens een hypo als er teveel tijd tussen de maaltijden zit. En natuurlijk de pieken na de maaltijden omdat ik geen maaltijdinsuline spuit, die pieken lopen vaak toch wel behoorlijk op en duren zeker 3 uur. Maar daar kan ik voorlopig wel mee leven.

  Waar ik niet altijd gerust op ben met 2 langwerkende middelen, is als ik moet overgeven en echt niks binnen houd. Zelfs geen slok water. Dat gebeurt wel eens als ik een migraineaanval heb. Ik betrap mezelf erop dat ik daarom wel sneller naar mijn migrainemedicatie grijp dan ik anders zou doen, puur uit angst dat ik moet overgeven en diarree krijg en daardoor in een hardnekkige hypo beland. Mijn arts heeft hier ook tegen gewaarschuwd. Ik moet haar dan meteen bellen zodat ze mee kan kijken of het me thuis lukt zolang ik blijf overgeven of dat ik in het ziekenhuis aan een glucoseinfuus moet.

  Wie heeft hier ervaring mee?

 • Mijn eerste dosissen Lantus kreeg ik terwijl ik in het ziekenhuis lag. Het werd ‘s avonds laat gegeven, rond 22.00.
  Dat heb ik zelf min of meer aangehouden; ik spuit mijn Lantus rond 22.30. Het maakt normaal gesproken deel uit van mijn naar-bed-gaan routine, dus ik vergeet het bijna nooit. Mijn Lantus-spuit ligt standaard op het kastje naast mijn bed. En als ik laat wegblijf, steek ik hem van tevoren in mijn “survival kit”.
  Ik heb daarnaast ook nog een alarm op mijn gsm ingesteld, wat om 22.30 afgaat. Erg handig want zo hoef ik niet constant op de tijd te letten. Dus ook op feestjes enzo spuit ik gewoon op mijn normale tijd.

 • Ik spuit sinds een week langwerkende insuline, Levemir, dat werkt voor mij goed, en ook ik heb een alarm op mijn mobiel gezet, werkt inderdaad prima. een uur na het spuiten meet ik nog even voor de nacht.

 • Hoi,

  Ik spuit Lantus ‘s morgens om 8.00 uur en ‘s avonds om 20.00 uur.
  Omdat ik ‘s nachts vaak last had van hypo’s is er besloten om het aantal te spuiten eenheden door 2 te delen en dus ‘s morgens en ‘s avonds te spuiten. Dit bevalt goed, alleen moet ik als ik een dagje weg ga behalve aan mijn Novorapid ook aan mijn Lantus denken. Met een alarm op telefoon is het inderdaad makkelijk.
  Succes!

 • Ik spuit langdurige (langzaamwerkend) altijd om 20.00 uur s’avonds, daarbij heb ik een alarmsignaal ingesteld op mijn telefoon om 20.00 uur zodat ik het spuiten niet kan vergeten. Werkt voor mij in elk geval goed en geen last van hypo’s s’nachts.

 • De lantus spuit ik altijd ‘s morgens. Dat bevalt me beter. Daarnaast spuit ik,meteen de kortwerkende Novo Rapid. Ik heb korte tijd de lantus gespoten vlak voor ik naar bed ging. Als overgang naar de ochtend heb ik op advies van de internist enkele keren bij de lunch gespoten. Daarna op de ochtend. Ik ben daarin ook goed begeleid en heb toen ook regelmatig bloedsuikers geprikt om te zien wat het effect is van de overgang. Het is goed gegaan en ik vergeet het eigenlijk niet meer. Als ik het wel vergeet, dan moet ik even rekenen. Ik deel dan de totale hoeveelheid lantus, die ik moet spuiten, door vhet aantal uren (ongev.) dat ik later spuit dan anders. Bv. Ik merk om 11.00 uur dat ik de lantus vergeten ben. Ik deel dan bv 20 door 3, dat is ongev. 7; ik trek dan 1/7 deel van 20 eraf en spuit dan 20-3 =17 lantus. Zo’n 2 uur later prik ik een bloedsuiker. Als die dan nog wat te hoog is spuit ik novorapid bij of ga wat bewegen. Bij te lage bloedsuiker eet ik wat. In de loop der tijd en dat is al wel lang, heb ik er ervaring mee gekregen, hoe ik dat probleem van het vergeten van de lantus op moet lossen.

  Louise

 • Ik spuit de Levemir elke dag om 21.50 uur.
  Lijkt een rare tijd, maar dat werkt met mijn avondroutine zo.
  Ik heb een alarm dat om 21.30 uur afgaat, dan neem ik mijn avondmedicatie.
  Ik eet dan nog wat yoghurt en daarna spuit ik de Levemir.
  Gaat, tot nu toe, altijd goed, want ik ben altijd thuis in de avond.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.