Home Forums Medicijnen Wanneer stoppen met metformine?

Wanneer stoppen met metformine?

Ik slik nu een tijdje 500 mg metformine. Lang verhaal kort; ik heb eigenlijk maar één keer een te hoge (niet schrikbarend) nuchtere waarde gehad met bloedprikken. Al die keren daarna waren de nuchtere waarden en die gemiddelde (hbnogwat) goed.

De laatste meting was van juli, nuchter 5.4 en gemiddelde 37.

Nu laat m’n huisarts me dit gewoon doorslikken en ik weet niet goed of ik moet aandringen op stoppen. Vind ‘t ook ergens wel eng om te stoppen, maar als het niet nodig is, dan is het niet nodig.

Ik heb de laatste twee weken bijgehouden hoe mijn bloedsuikers zijn. Nuchter, na ontbijt, na lunch, na avondeten en voor het slapen. Ik weer het gemiddelde zo niet uit mijn hoofd maar ik had een keer een nuchtere waarde van 5.0 en een keer een waarde van 5.1 na avondeten. De rest van de waarden waren allemaal onder de 5, ik gok gemiddeld rond de 4.4. Als ik het zo even snel bekijk.

Ik heb ook geen moeite met dit eet en beweegpatroon vast te houden. Was door medicatie veel aangekomen maar sinds de stop daarvan afgelopen maanden 25 kg afgevallen.

Volgens mij is dat prima. De cardioloog (was ik voor iets niet suikergerelateerd, afspraak stond nog) snapte al niet goed waarom ik die metformine slik met waardes die allemaal in groen liggen.

Ik weet niet zo goed of ik moet aandringen op stoppen of dat ik het moet slikken “voor de zekerheid”. Bedankt alvast voor het meedenken.

  • daven

  Hoi,

  Stoppen kun je per direct ,maar is een persoonlijke keuze .Belangrijk is dat je op je koolhydraten intake gaat letten en je regelmatig blijft testen !Je kunt evt supplementen gaan nemen (denk aan kaneel ,bitter meloen ,berberine, alfa liponzuur etc etc)om je suikers beter te reguleren . Zolang jij op je voeding en drinken en beweging let ,kun je je suikers binnen de perken houden ! Ik doe dit al jaren en heb zelfs mijn off dagen (lees vreetbuien ) ,en mijn laatste hba1c was 48 . Zijn die off dagen gezond ,neej dat weet ik ook ,maar ik wil ook nog leven !!!(bovendien is medicatie ook niet alles !!)

  Note : ik beslist zelf of ik medicatie neem of niet , mijn internist weet dit en ik zeg dat ook gewoon en met een hba1c van 48 was hij niet ontevreden ;-)

  Sterkte met je keuze !!!

  • Zorua

  Je kunt het best proberen. Ik denk niet dat je heel erg omhoog zult schieten, je hebt nu echt prachtige waarden. Onnodig medicatie slikken is ook niet de bedoeling.
  Ik snapte destijds al niet waarom jij aan de metformine moest.

 • door de metformine die je blijft slikken blijft je suiker ook goed want als je dat zomaar zou stoppen kan het zijn dat je waardes zeker weer omhoog gaan. ik zou dit eerst met de arts bespreken om te stoppen.
  ik heb het zelf gehad en mocht uiteindelijk ook stoppen maar moest wel op blijven letten.

  • PetraH

  Hallo,

  Metformine,daarvan heb ik van de diab.vpk begrepen dat het niet zozeer op je glucosewaarde werkt maar dat het je cellen gevoeliger maakt voor insuline.
  Ik slik dit nu zo’n 3 jaar, zonder bijwerkingen en de glyclazide al lang niet meer.
  Mij is geadviseerd om niet met de Metformine te stoppen, dit ook omdat diabetes bij mij familiar is.

   • daven

   Als het je cellen gevoeliger maakt voor insuline ,heeft dit dus ook invloed op je glucosewaarde 😉

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.