Home Forums Voeding Wat bestel ik op een terrasje?

Wat bestel ik op een terrasje?

Als ik in de zomer op een terrasje zit, is het heel moeilijk om een geschikt drankje te bestellen. Veel horecabedrijven houden nog geen rekening met diabetici. Hoe kijkt u hier tegenaan en wat zijn hier evt. oplossingen voor? Ikzelf drink bv al geen koffie, dus wordt het al een stuk lastiger. En blijft, in mijn optiek, alleen thee en water over of een glas verse jus

 • Het is mensen met diabetes volgens de huidige richtlijnen niet meer nodig om een heel strikt dieet te volgen. Wel is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voedingswaarde van producten. De koolhydraatinname moet in balans zijn met de medicatie.

  In thee en water zit helemaal niks, maar in een glas jus zitten 15 koolhydraten, dat is evenveel suiker als in een boterham.
  U kunt ook kiezen voor alle zogenaamde “light” dranken (cola light, pepsi max, fanta light, etc.) of Rivella; in deze dranken zitten nul koolhydraten, dus dat is een gelijkwaardige vervanging voor water.
  Melk of karnemelk bevatten minder suiker dan een glas verse jus.

  In de koolhydratentabel vindt u de koolhydraten per drankje: http://www.koolhydratentabel.nl

  • Benny

  Ik weet niet hoe de horeca rekening kan houden met diabetici. Meestal is er buiten koffie en thee ook wel light frisdrank te krijgen of een sapje. Bij dat laatste wel kijken hoeveel je er van drinkt ivm de koolhydraten, eventueel bijspuiten als je insuline gebruikt.

  • Tegen

  Als ik op een terrasje zit bestel ik meestal een drankje “light”. Zo vaak zit ik niet op een terras dus bestel ik iets wat ik thuis niet vaak drink. Mijn ervaring met sapjes is negatief want deze brengen juist mijn bloedsuiker omhoog ivm met de koolhydraten. Ik denk ook dat er wel voldoende keus is bij een horecaondernemer en dat je zelf verantwoordelijk bent voor je waarden. Niet iedereen is hetzelfde. Laat je goed voorlichten door je behandelaar en probeer zoveel mogelijk te lezen. Zo heb ik ook veel geleerd :-)

 • Misschien niet het advies waar je op zit te wachten, maar ik vind zelf tomatensap (amper koolhydraten) altijd heerlijk, lekker pittig en toch fris, en heel fijn als alternatief voor een wijntje of koffie (en ik geen zin heb in weer een kop laffe thee), omdat het dus echt een bite heeft. Fruitsapjes vermijd ik liever ivm de fruitsuikers.

 • Tomatensap en ook groentensap is een goede keuze. Ik drink over het algemeen thee of spa.

  • henkg

  Altijd koffie, coca-cola light of een biertje. Koffie zwart of met een zoetje.
  Ik wil leven en niet geleefd worden door mijn spuit, dus eet en drink ik wat ik lekker vind.
  Geen dietist in mijn leven, hoezo ik moet, het is mijn lichaam, mijn leven, mijn beslissing.
  Adviseren mag, ik moet echter niets.
  En mocht ik er een keer naast zitten dan aanvaard ik de consequenties van een hyper of hypo.
  Maar wel oppassen !
  Want met coca-cola heb ik 50% slechte ervaringen, ze zetten je vaak zonder blikken of blozen Pepsi of gewone cola voor (dus met veel suiker).
  Als je aan coca-cola light gewend bent proef je direct dat het geen coca-cola light is als ze je wat anders serveren !
  Iedere keer als dat gebeurt (in mijn ervaring 50% van de gevallen) geef ik aan dat wat me voorgezet is geen coca-cola light is maar dan zweert men dat dit wel het geval is.
  Mijn antwoord is dan steevast: ik drink dit op maar als het niet klopt mag je over een kwartiertje 112 bellen want ik ben diabeet en dan als ik gewone cola met suikers drink ga ik onderuit.
  Men gaat dan voor de zekerheid checken en komt altijd met dezelfde excuses terug dat de “light” op was en men per ongeluk gewone cola heeft geschonken…
  Daar moet je dus echt voor oppassen (zal ook wel voor andere smaken “light” varianten gelden, maar die drink ik niet).

  Aan de andere kant, ik weet hoeveel koolhydraten er in een glas bier zitten en weet ook hoeveel ik evt. extra moet spuiten om nadien goed uit te komen. Niet teveel spuiten want de alcohol ijlt na en dan ben je (’s nachts) aan de beurt.
  Wat je kent is het probleem niet.
  Het probleem is datgene wat je niet kent, of dat anders is dan je verwachten mag of besteld hebt.

  • Inaa

  Ik drink op een terrasje koffie of thee (zonder suiker of andere zoetstoffen), Rivella, cola light, of Spa met een schijfje citroen en ijsblokjes.

  • Tamm

  Helaas is er over het algemeen qua light-dranken alleen cola light te verkrijgen in de horeca en soms hier en daar rivella. Cola light vind ik vooral als het uit de postmix komt niet te drinken, en dan inderdaad durf ik er ook altijd niet op te vertrouwen dat het light is.. het liefst neem ik het alleen als ik ook daadwerkelijk het flesje voor mijn neus krijg.

  Maar het is lastig! Ik drink veel spa rood, dus dat neem ik ook vaak, maar af en toe word je er inderdaad een beetje flauwtjes van!

  Oh ik drink overigens ook wel eens een biertje en heel soms wijn hoor, maar om daar nou altijd naar te grijpen ;)

 • Ik moet wel glimlachen om die vraag. Ik kreeg diabetes in de tijd dat je light speciaal moest bestellen in de super. Dat waren nog eens tijden!
  Ik vind ‘em ook wel een beetje achterhaald. Als je geen light wilt, om wat voor reden dan ook, en geen thee en koffie maak je het de “terrashouder” ook niet makkelijk zeg.

  Ik vind het een beetje, ja hoe zal ik het vriendelijk schrijven, “gezeur”.
  Ik had het in 1980 toen m’n diabetes-leven begon stukken moeilijker.

  Groet,

  Juul ( geheel onthouder, dus dat valt ook al af )

   • wilzje

   Ha ha Juul,

   Zo herkenbaar. Diabetes sinds 1983. Was altijd blij als we op vakantie naar Duitsland gingen, daar waren al veel light en suikervrije producten. Allen die verplichte melk (lang houdbare) kreeg ik daar echt niet weg. neus dicht en drinken 2 keer per dag :-). Als antwoord op de gestelde vraag…. Bestel gewoon waar je trek in hebt en regel bij (dat kan natuurlijk alleen als je type 1 hebt en insuline gebruikt). Alcohol verlaagt de bloedsuiker na een poosje, dus een wijntje met daarna een bitterbal, lijkt mij ideaal! Zo lang je dat niet elke dag doet, is er niets aan de hand volgens mij. Geniet van het leven en alles met mate en dan komt het echt wel goed!

   Groetjes Willy

  • jako

  HAHAHA Juul, dat ken ik :-) Diabeet sinds 1977. Als ik op een terras zit bestel ik vaak een heerlijk koel pilsje of een lekker koud roseetje. En als ik de BOB ben, of heb geen zin in een alcoholisch drankje drink ik Spa Rood of Cola light. Heb nog nooit i.p.v. light de gewone variant gekregen.

  Janetta

 • Mijn diabetes is dan pas van 1987, mijn moeder had het ook en al veel eerder dus ik was al snel bekend met cola light en rivella, ook ik heb nog nooit problemen gehad iets op een teraas te bestellen, cola light (bij twijfel test mijn man of het echt de light is), spa rood en rivella zijn redelijk standaard….af en toe wijn of een mix met cola light (flesje)….

  ik ben het dus wel een beetje met Juul eens, deze vraag wekt bij mij ook de term “gezeur” op…sorry:(

 • Mijn diabetes is dan pas van 1987, mijn moeder had het ook en al veel eerder dus ik was al snel bekend met cola light en rivella, ook ik heb nog nooit problemen gehad iets op een terras te bestellen, cola light (bij twijfel test mijn man of het echt de light is), spa rood en rivella zijn redelijk standaard….af en toe wijn of een mix met cola light (flesje)….

  ik ben het dus wel een beetje met Juul eens, deze vraag wekt bij mij ook de term “gezeur” op…sorry:(

  • SimonW

  Tomatensap is een goede … ga ik ook weer eens kopen. Mint thee vind ik ook erg lekker. Maar inderdaad is er vrij veel light te kiezen dus ik moet altijd lachen als mensen zeggen “wat mag jij eigenlijk’?.

  • Tamm

  Ik kreeg vandaag nog een goede tip van de diëtiste, als je echt twijfelt over de cola kan je het tegen met behulp van je teststrip!

  En ok, het is misschien beetje gezeur, maar het is gewoon ook wel eens frustrerend om niet zo maar alles te kunnen drinken waar je trek in hebt!

  • Pedro

  Leuk weetje!
  Net even getest met een Cola Light kreeg meteen een alarm dat het een Lage Bloedglucose was van onder de 0,6 mmol/l en dat ik medische hulp moest inroepen!

  Weet nu nog niet wat de “echte” cola aangeeft wat dei heb ik niet i huis om te testen.

 • En over welke teststrip hebben “we” het dan?

  Juul

  • Pedro

  Ik heb het geprobeerd met mijn bloedglucosemeter van Bayer, de Contour USB

  • marit

  Ik vind het geen achterhaalde vraag. En geen een vraag is gezeur in mijn optiek. Domme vragen bestaan niet. Mijn ervaring is dat als ik lightcola vraag ik dat ook krijg. Als je echter geen kunstmatige zoetstoffen wil gebruiken wordt het wel wat lastiger als je ook geen suiker wilt.
  Ikzelf neem ook geen frisdrank met suiker omdat mijn bloedauiker dan als razendsnel stijgt, sneller dan de insuline het kan verwerken. Mintthee is ook een goede eigenlijk niet bij stigestaan. Maar meestal zit ik aan de koffie, vind ik heerlijk.

  • jetty

  Als ik op een terrasje zou zitten, dan zou ik de volgende dranken bestellen: muntthee (heerlijk in de zomer!), Spa blauw, tomatensap.

  • egel

  Thee of water

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.