Wat beweegt jou?

Je ‘moet’ bewegen, hoor je vaak. Maar dat tegen iemand zeggen werkt dus juist niet om in beweging te komen.

Doe het op je eigen manier, wat jij (aan)kan, met jouw grens

Mijn oma van 95 kijkt vaak televisie, terwijl ze met haar benen onder zich gevouwen op de bank zit. De thuiszorg zegt verbaasd: ‘Kunt u dat nog?’ ‘Ja’, antwoordt zij dan, en vervolgens doet ze met ondeugende ogen haar benen een paar keer extra omhoog en weer naar beneden. Zoals elke dag. Het levert haar veel op: lenige spieren, een goede verbranding, beter kunnen lopen en ik durf ook te zeggen: een beter geheugen.

Ik wilde dat ook, elke dag bewegen. Toen ik chronisch ziek werd, dacht ik: als ik elke dag één klein stapje meer zet, dan moet ik mijn conditie kunnen opbouwen. Maar dat bleek niet te werken met een hart dat het niet goed doet. Dan heb je een grens. Iedereen heeft zijn eigen grens, maar bij iedereen levert bewegen ook veel op. Daarom loop ik nu met mijn hond drie keer per dag een half uur. Mijn hond houdt mij gezond.

Zeggen dat je ‘moet’ bewegen, werkt niet, vindt ook Dr. Mathieu de Greef, inspanningsfysioloog en gedragswetenschapper. Hij houdt er een geheel eigen visie op na over hoe je in beweging komt. Een visie die werkt.

Lees zijn boeiende verhaal in de nieuwe Diabc over bewegen. Deze Diabc wil je inspireren; doe het op je eigen manier, wat jij (aan)kan, met jouw grens. Maar doe niet niets.

Wat beweegt jou?

    • Babs

    Vanwege mijn diabetes heb ik ook een hond 🐕 genomen. 1 met veel energie. Je moet er minimaal 3 x per dag uit. Weer of geen weer. De hond helpt mij ook met regelmaat want dat was ver te zoeken bij mij.

  • Mijn baan. Klein beetje werk achter de computer en verder loop ik bijna de hele dag. Ben heel blij dat dat kan want vaak heb ik last van al mijn spieren en voel ik mij een ongelofelijk stijf oud w… Lopen gaat gelukkig prima en dat doe ik dan ook.

  • Ik had begin jaren ’90 al neuropathie maar ben toch yoga opleidingen gaan doen. Gewoon, ouderen, zwangeren en kinderen.
    Nu ben ik 72 jaar, geef nog 1 les aan vrienden, rij al 14 jaar (begeleid) paard en doe (vaak als ik sta te koken) nog met regelmaat oefeningen. Neuropathie gaat er niet van over, maar het verloop is een stuk vertraagt. Of ik loop op de loopband.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.