Home Forums Verzekering en vergoeding Wat is de vergoeding voor een teststrip?

 • Ben42

Wat is de vergoeding voor een teststrip?

Geachte DVN,

Wat is de vergoeding die een Ziektekosten verzekering betaald voor teststrips?

In de DVN-winkel worden teststrips geleverd, hiervoor krijgt de DVN winkel een vergoeding van de meeste Ziektekostenverzekeringen. Omdat er veel wordt gesproken over vergoedingen van teststrips, is het belangrijk dat bekend is om welke bedragen het uiteindelijk gaat. Als diabeet en lid van de DVN vereniging behoor ik tot de belangengroep en het is niet in het belang van de groep dat deze gegevens onbekend blijven.

Met vriendelijke groet,
Ben

 • Dag Ben,

  die vraag komt in jou geval als veel gebruiker van dit forum wat mij betreft zo maar in eens uit de lucht vallen.
  Overigens wel interessant, dat wel.
  Ik heb mij dat trouwens nooit af gevraagd als gebruiker van de “DVN-winkel”.
  Het mag van mij.
  Wat te denken dan over de “bijdrage-subsidie” ( als die er is ) van de fabrikanten aan de DVN?
  Ook dat mag van mij.
  Het is in de 2e kamer wel eens aan de orde geweest, die subsidies aan patienten verenigingen.

  Is het niet terug te vinden in het jaar verslag? Heb je dat al bekeken?

  • Pedro

  Kan je dit niet zien in het overzicht van de zorgverzekering wat zij vergoed hebben voor de bestelling die jij hebt gedaan?

 • Interessante vraag Ben42, ik ben ook wel benieuwd hoeveel een teststrip de verzekering kost.

  Nu gebruik ik er nu nog een a twee per week, voor de FSL waren het er vier a zes per dag.

 • Beste Ben,

  Er is niet één tarief voor de vergoeding van teststrips;

  De vergoeding voor diabeteshulpmiddelen verschilt niet alleen per zorgverzekeraar, maar vaak is deze ook nog afhankelijk van de specifieke therapie die wordt gevolgd.

  Om het precies te weten te komen kun je het beste het advies van Pedro op volgen en bij je zorgverzekeraar opvragen wat er voor jouw strips is gedeclareerd.

  Medewerker DVN Winkel

  • mike

  Via Zilveren Kruis kreeg ik €12,19 voor 1 doosje van 50 st freestyle precision.
  Maximale vergoeding was inderdaad +/-€0,24 per strip bij 4x daags insulinetherapie of pomp.
  Voor die vergoeding kon mijn apotheek (benu keten) de strips voor de accucheck mobile niet leveren, daarvoor betaalde hij €0,55 inkoop.
  De manier waarop het wel zou kon, als hij ze zou bestellen via mediq, of als ik ze zelf zou bestellen via mediqdirect.
  Alleen begrijp ik dan weer niet hoe die het wel kan leveren voor die prijs, of zij moeten een andere afspraak gehad hebben met ZK.

  En vandaar dat de apotheek probeerde om onder onjuiste argumenten mij op een alternatieve meter te krijgen waarvan de strips goedkoper zijn, helaas kwam hij met wellionmeters en die leken zo uit de speelgoedwinkel te komen qua uiterlijk en helaas voldeden deze meters ook niet aan de vereiste normen van de zorgverzekeraar (TUV rheinland goedkeuring)

  • Ben42

  Geachte
  Medewerker DVN Winkel

  Dank u wel voor uw antwoord.

  Hierin schrijft u ondermeer:
  De vergoeding voor diabeteshulpmiddelen verschilt niet alleen per zorgverzekeraar, maar vaak is deze ook nog afhankelijk van de specifieke therapie die wordt gevolgd.

  U mag van mij wat specifieke voorbeelden geven.
  Of als u die zelf niet kunt ‘verzinnen’ geeft ik er hier twee :

  1. Vrouw 17 jaar, diabetes sinds 12 jaar, pomptherapie, gebruikt 2200 strips per jaar verzekerd bij GZ.
  2. Man 40 jaar, diabetes vanaf 25, intensieve insuline therapie, 1800 strips per jaar, verzekerd bij het Zilveren Kruis.

  Natuurlijk mag u ook uw eigen voorbeelden aandragen. Bij voorkeur dan voorbeelden van de ‘meest’ representatieve groep. (B.v. op kosten per strip gesorteerd en dan het 50 procent percentiel weergeven.).

  Met vriendelijkel groet,
  Ben

 • Beste Ben42.
  Heb je al nagevraagd wat jouw verzekeraar betaalt aan DVN Winkel? Dat was de suggestie. We zullen DVN Winkel nog even attenderen op jouw interesse in meer concrete voorbeelden. Als moderatoren weten we hier inhoudelijk geen antwoord op.

  Beste Gottfried.
  In het Jaarverslag staat inderdaad een overzicht van de financiën van DVN. Morgen is er Algemene Ledenraads Vergadering en wordt het jaarverslag 2017 besproken. Vervolgens zetten collega’s het Jaarverslag 2017 eind volgende week/binnen 2 weken (afhankelijk van de wijzigingen die er door de ALV gevraagd worden) online. Die van de vorige 2 jaar vind je hier.

  Met vriendelijke groeten
  Moderator

 • Dag Moderator,

  Goed dat je er nog even aandacht op vestigd.

  Ik maak er niet zo’n punt van maar hopelijk kan Ben er wat mee.
  Hij is erg “stil’………………

  • Ben42

  Hallo Gottfried,
  Mijn laatste bericht was van 7 juni en ik wil wel de verschillende partijen de tijd geven om te antwoorden. Dus ‘Hij is erg “stil’………………‘ vind ik niet terecht, dit soort antwoorden kost meestal wat tijd en dat wil ik de partijen geven.

  Mike heeft ondertussen het meest concrete antwoord gegeven. Maar een dergelijk antwoord is anecdotisch. Maar tot op heden het beste antwoord.

  Mijn zorgverzekeraar zegt (tenminste degene die ik aan de lijn krijg) dat ze deze informatie niet beschikbaar hebben. (Degene die ik aan de lijn heb gehad heeft meerdere pogingen gedaan om dit te achterhalen, maar gaf aan dat die informatie niet beschikbaar was).

  Mijn leverancier draait om de vraag heen. Wel hebben ze in het verleden een aantal keer aangegeven dat ze in die tijd helemaal geen vergoeding kregen van mijn zorgverzekeraar. Per 2017 kregen ze die vergoeding weer wel. Uiteindelijk heb ik toen de verzekeraar de vergoeding weer wel ging geven hiervan schriftelijk bericht gehad, waarin ze ook aangaven dat de vergoeding er een tijd niet was geweest. In die periode zelf kon ik hiervan zowel van de zorgverzekeraar als van de leverancier geen bevestiging krijgen.

  De vraag komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. In meerdere berichtketens heb ik een opmerking gemaakt over de prijs van strips. Vaak omdat de vergoeding die genoemd wordt niet in overeenstemming is met berichten zoals die van Mike.

  Zelf maar ook veel organisaties vinden dat kostenbewustzijn een goede zaak is. Maar dat kan natuurlijk alleen indien de kosten ook bekend zijn.

  De vraag van mij was aan de DVN gesteld en niet aan de DVN winkel. De DVN winkel is geen onderdeel van de DVN, maar een zelfstandige organisatie. De vraag heb ik aan de DVN gesteld omdat zij de belangen van de patienten vertegenwoordigen in verschillende onderhandelingen/ronde tafel gesprekken/de media. Kostenbewustzijn is daarvoor een essentieel onderdeel. In de gezondheidszorg is kosten namelijk altijd een belangrijk aspect (niet het enige, maar wel een belangrijk aspect). Maar als de DVN winkel wil antwoorden dan heel graag natuurlijk.

  De moderatoren hebben ook al aangegeven het antwoord niet te hebben, maar omdat zij wat dichter bij de ‘collega’s van de DVN winkel zitten, hoop ik nog dat ze de gegevens wel kunnen achterhalen.

  Gottfried dank je wel voor je bijdrage,
  Vriendelijke groet,
  Ben

  • Pedro

  Het is een zeer ondoorzichtige materie zo hanteert CZ b.v. een max. prijs per dag, hier de tekst uit het reglement (gedeeltelijk):
  quote
  Categorie indeling

  Niet iedereen hoeft hetzelfde aantal teststrips te gebruiken. Daarom zijn er categorieën gemaakt (zie hieronder). Gebruikers die binnen dezelfde categorie vallen, ontvangen gemiddeld hetzelfde aantal teststrips. Met uw diabetesteam bepaalt u hoe vaak u per dag insuline moet toedienen. Hiervan ontvangt u een voorschrift. Met dit voorschrift bepaalt de leverancier in welke categorie u wordt ingedeeld en hoeveel teststrips en lancetten voor u medisch noodzakelijk zijn, zodat u optimaal uw bloedglucosewaarde kunt meten.

  1A. Behandeling met insuline wordt overwogen. U bent nagenoeg uitbehandeld met bloedsuikerverlagende orale middelen. Vergoeding: € 31,70, eenmalig voor de looptijd van je verzekering.
  1B. U hebt zwangerschapsdiabetes met of zonder gebruik van insuline. Vergoeding: € 202,88, maximale vergoeding voor de duur van je zwangerschap.
  2. U hebt 1 tot 2 maal daags een insuline-injectie nodig. Vergoeding: € 0,40 per dag.
  3A. U hebt 3 of meer insuline-injecties per dag nodig. Vergoeding: € 1,39 per dag.
  3B. U hebt 3 of meer insuline-injectie per dag nodig en het is medisch noodzakelijk dat de bloedglucosemeter voldoet aan persoonsgebonden eisen. Vergoeding: € 1,74 per dag.
  4: U maakt gebruik van een insulinepomp waar een bloedglucosemeter aan gekoppeld zit. Met deze meter bedient u de insulinepomp. Vergoeding: € 2,57 per dag.

  U krijgt deze vergoeding als u naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijgt u misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.

  In het Reglement Hulpmiddelen(pdf – 463 kB) vindt u welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.
  Dagprijs

  Voor de vergoeding van diabetestestmateriaal heeft CZ gekozen voor de zogenaamde dagprijssystematiek. Deze systematiek houdt in dat CZ met uw leverancier een tarief per dag heeft afgesproken voor de levering van teststrips, lancetten, prikpennen en bloedglucosemeters. U betaalt hierdoor niet langer voor alle afzonderlijke diabetestestmaterialen maar voor een totale diabetesoplossing die bij uw situatie past.

  unquote
  Dit betekende voor mij dat toen ik 2 doosjes strips bestelde in 2017, omdat ik die bijna niet meer gebruik, toch de hele vergoeding voor een kwartaal werd uitbetaald aan de leverancier, dus de vergoeding voor zo’n 400 strips in plaats van de vergoeding voor 100 strips. Dus hoezo kosten besparen, dat motiveert niet echt om wat minder strips te bestellen.

  Bron: https://www.cz.nl/vergoedingen/diabetestestmateriaal

 • Dat is echt zo waardeloos! Daar liep ik ook tegenaan. Ik wilde weleens weten bij welke verzekering ik de meeste stripjes kon krijgen. Maar door zulke trucjes was dat niet te vinden. Die ondoorzichtige dagvergoedingen zeggen mij helemaal niets. Als patiënt ben ik geïnteresseerd in het aantal stripjes dat ik per kwartaal kan krijgen.

  • Ben42

  Hallo Pedro,

  dagprijssystematiek
  De vraag is nu: Wat leveren ze daarvoor ?
  Als je minder lancetten gebruikt, mag je dat dan inwisselen voor stripjes ?
  En als je minder besteld (wat momenteel bij de Sensor voorkomt), ‘wie profiteert’ daar dan van ?
  Als je meer nodig hebt, leveren ze dat dan ?

  Dank je wel voor je antwoord Pedro.
  Ben

  • Pedro

  Bij mij was het zo dat de leverancier gewoon de volle vastgestelde maximale kwartaalprijs kreeg ondanks dat ik maar 100 stripjes bestelde terwijl voor dat bedrag ik ook per kwartaal 400 strips en 408 fastclick lancetten kan krijgen. Ik heb daarover ook gebeld met de verzekering om deze “fout” te melden maar die zeiden dat dat een vastgestelde prijs was.
  Naar mijn weten is zo’n beetje 400 strips per kwartaal standaard (voor de insuline pen behandeling, niet voor de pomp) en voor alles daarboven heb je een machtiging nodig.
  Mijn vorige verzekeraar gaf 1800 strips per jaar dus 450 per kwartaal. Alleen het lullige is als je geen lancetten bestelt of prikpennen dan mag je toch niet daarvoor extra stripjes bestellen (naar mijn weten!).
  Maar de hele materie is op z’n zachtst gezegd nogal ondoorzichtig.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.