Home Forums Hulpmiddelen Wat is een fijne pomp?

Wat is een fijne pomp?

Een half jaar geleden heb ik mijn diagnose van Diabetes type 1 gekregen.
Omdat ik het spuiten toch wel vervelend vind en ik graag stabieler in mijn bloedsuikerwaardes wil worden lijkt het overstappen op de insulinepomp een goede keuze.
Nu is mijn vraag wat voor pomp hebben jullie en bevalt het?
Natuurlijk wil ik een goede keuze maken, dus reacties zal ik heel erg waarderen ;)

Alvast bedankt!

Charlotte

 • Kijk ff op pompnet.nl . Daar staan de meeste pompen bekend in Nederland.

  • Ja dat klopt!
   Maar ik zou graag ervaringen van de eerste hand willen horen over de insulinepomp :)

  • BertW

  @charlotte

  inventariseer je wensen/eisen, er blijft dan meestal maar 1 pomp over die het beste hieraan voldoet. Er is dus geen beste pomp. Voor ons was belangrijk bijv. goed afleesbaar, afstandsbediening, voorgevulde ampullen, ruime keuze lengte infusieslangen, makkelijk in gebruik, etc. Hoefde niet koppelbaar te zijn met CGM. Er bleef toen alleen de Accu Chek Insight over. Volg advies @frankvo op, goed inlezen dan gaat het wel lukken.

  Gr. Bert

  • Ben42

  Ondertussen gebruik ik de laatste 3 jaar de Medtronic 640G. Daarvoor heb ik de Medtronic Veo gebruikt en daarvoor de D-Tron. Iedere keer was dat een verbetering, dus de 640G is de beste pomp tot nu toe voor mij.
  Hieronder wat aspecten van de 640G.

  Display, kleur en goed afleesbaar, zowel in het donker als ook in de volle zon. Voor mij ook zonder bril nog goed af te lezen. (Beter als de voorgangers Veo en D-tron beiden een zwart wit LCD).

  Alarmen zowel trillen en geluid. (Beter als de voorganger Veo trillen of geluid).

  Veel mogelijkheden, zowel voor basaal als voor bolus. Zelfs als er een ‘square’ of ‘dual’ bolus loopt kun je nog een bolus toedienen. (Geeft meer flexibiliteit voor correcties).

  Standaard penlight batterij. (Wel een voorkeurs merk).

  Menu systeem dat eenvoudig af te lezen is. Hierdoor is het leren gebruiken gemakkelijker, buiten de quick bolus (of bolus met afstandsbediening) moet je wel het display gebruiken om de pomp te bedienen. Bij de voorgaande pompen was het mogelijk (met wat training) de pompen te bedienen zonder het display te zien.

  Zo zijn er voor de 640G nog wel wat meer positieve punten te melden. (Bolus Wizard, koppeling met een Bayer bloedsuiker meter, eventueel koppeling met een real time glucose meter. (geen echte terugkoppeling). Bayer bloedglucose meter is te gebruiken als afstandsbediening).

  Mijn gebruik:
  Zelf draag ik de pomp zichtbaar aan mijn broekriem en heb de pomp altijd bij de hand. Een extra afstandsbediening is voor mij dan ook niet zinvol. Zelf gebruik ik meer dan 200 ehd insuline per 3 dagen en kan dus een aantal pompen niet gebruiken.
  Vullen van de reservoirs, doe ik zelf, is geen enkel probleem.
  ’s Nachts draag ik de pomp in een mobiele telefoon tasje.
  De pomp is vrij groot, maar aan de broekriem geen probleem.
  De communicatie van de pomp (waarschuwingen en bediening) is iets te uitgebreid en je dient soms zaken te bevestigen die een ‘beetje’ onzinnig zijn. Na jaren diabeet zijn weet ik wel wanneer een bloedsuiker te laag of te hoog is, een waarschuwing op een dergelijk moment is daarom voor mij overbodig.
  De pomp voelt zeer degelijk aan. Omdat je de pomp vier jaar lang gebruikt en altijd bij je hebt gebeurd het toch wel eens dat de pomp valt, b.v. op de badkamervloer of op de vloer in het toilet.
  De infuusslang ervaar ik niet als een probleem.

  Andere mensen hebben andere voorkeuren.
  B.v. de pomp onder de kleding verbergen. Dan is een afstandsbediening handig. Een kleinere pomp of een pomp zonder infuusslang (direct op het lichaam). Of een pomp met voorgevulde reservoirs.

  De 640G is op meer dan 10 punten beter dan zijn voorganger de Veo. En op 3 punten ‘ietsje minder’, namelijk de maat is iets groter, iets te veel waarschuwingsscreens en de Veo was in meerdere kleuren leverbaar, zo had ik een Veo in doorzichting plastic.

  Dit is wat ik over de pomp kan zeggen die ik de laatste jaren gebruik, maar het is heel goed mogelijk dat ik volgende week ineens een heel andere mening heb. De dingen die ik heb aangegeven zijn alleen maar aandachtspunten die voor iedereen anders kunnen zijn.

  Vriendlijke groet,
  Ben

  • Hartelijk bedankt voor de uitgebreide uitleg!
   Dat waardeer ik heel erg

  • henk67

  Mag je trouwens zelf een insuline pomp uitkiezen ?
  Of moet je kiezen tussen bepaalde modellen die de verzekeraar of het ziekenhuis heeft uitgekozen ?

  • BertW

  @henk67

  je maakt samen met je behandelaar een keuze. Je behandelaar heeft meestal wel meer ervaring met 1 of 2 merken maar het gaat er om wat voor jou de belangrijkste kenmerken voor een bepaalde pomp zijn. In de parktijk zal jouw keuze zwaar meetellen. Altijd lastig wanneer je nog geen ervaring met een insuline pomp hebt, maar maak een lijst van je belangrijkste eisen waar de pomp aan moet voldoen en een lijstje van eventuele secundaire opties. Vraag anders eens of je bij iemand die een pomp heeft eens vrijblijvend er over mag praten.

  Gr. Bert

  • Liv1

  Je kunt op internet vaak ook filmpjes vinden met instructie / uitleg over de pompen. Ik heb er wel eens eentje van Isala bekeken en vond die erg helder.

  Ik heb zelf een Accu-Chek Spirit Combo. Ik wil heel graag een afstandsbediening omdat ik de pomp onder mijn kleding in een bh-hoesje draag (wel aan de broekband) en dan de pomp niet steeds tevoorschijn hoef te halen. Ik vind het fijn dat er een boluscalculator in de meter zit en dat de meter dan direct als afstandsbediening fungeert.

  Ik heb ruim een half jaar de Accu-Chek Insight gehad, maar vond dat een achteruitgang tov de Spirit Combo die ik daarvoor ook had. De meter was een stuk trager en ik vind het een probleem dat je niet goed in de ampul en adapter kan kijken of daar luchtbellen zitten. De pomp en meter zien er heel mooi uit, maar voor mij was het geen vooruitgang tov de vorige pomp. (Dit was de 5e opeenvolgende pomp van Disetronic / Accu-Chek voor mij en de eerste keer dat ik er echt heel erg ontevreden over was).

  • BertW

  ja pompen verschillen en het blijft natuurlijk een persoonlijke keuze welke voor jou het beste aansluit bij je wensen. Daarbij komt dat je went aan een bepaalde pomp en verandering ervan niet altijd als prettig ervaren wordt.

  Toch wil ik wel 2 opmerkingen maken:

  de insuline ampullen die in de InSight gaan zijn fabrieksmatig gevuld en altijd geheel vrij van lucht. Bij het plaatsen van een nieuwe ampul hoort het vullen van de infusie slang (vulvolume kun je vast instellen rekeninghoudende met de slanglengte). Ter controle kun je zien dat er een druppeltje ontstaat aan het einde van de slang maar bij normaal gebruik is dit niet nodig.

  Hoeveel insuline er nog in de pomp ziet kun je bij de InSight aflezen op de afstandbediening en ook op de pomp zelf. Je hoeft de ampul fysiek dus niet te bekijken en heeft volgens mij ook geen toegevoegde waarde.
  Mochten er onverhoopt problemen zijn met de toediening dan adviseert Roche om de gehele set (ampul, infusieset en canule te vervangen).

   • Liv1

   Beste Bert, ik ben hier heel lang met Accu-Chek over bezig geweest. Ik gebruikte al 17 jaar insulinepompen van Disetronic / Accu-Chek, het vullen etc. is mij welbekend en hier heb ik nog nooit problemen mee gehad.
   Uiteindelijk moest ik van Accu-Chek mijn ampullen naar NovoNordisk opsturen, en NovoNordisk heeft aangegeven dat er altijd iets lucht in de ampullen zit, dit is normaal en is niet anders te vullen. Ze zijn dus niet geheel vrij van lucht.

   Wat er fout ging weet ik niet, maar ik had toch echt bijna elke dag lucht in mijn insulineslang, soms wel 2-3 cm lang. Wellicht heeft het te maken met dat ik de pomp direct op mijn huid draag onder mijn kleding en er daardoor temperatuurverschillen ontstaan.
   Bij het vullen van de infuusslang kun je niet zien of er nog bovenin de ampul/adapter nog iets lucht blijft hangen. Mijn ervaring met de andere 4 pompen van Disetronic/Accu-Chek is dat er heel af en toe een hardnekkig luchtbelletje niet het slangetje in wil en je daar wel even moeite voor moet doen. Ik vind het dan wel fijn dat ik dat kan zien.

   Ik ben nu weer terug op de Spirit Combo en direct was het probleem van lucht in de slag opgelost.
   Maar fijn dat jij er wel tevreden mee bent en geen problemen mee ondervindt.

  • BertW

  @liv1

  sorry dat ik misschien belerend reageerde, maar ik wilde misverstanden voorkomen bij mensen die op zoek zijn naar een geschikte pomp.

  Je reactie is duidelijk en gelukkig heb je een passende oplossing gerealiseerd.

  Gr. Bert

  • Ben42

  Is er ergens een totaal overzicht van mogelijke insuline pompen ?
  (Met zoveel mogelijk gegevens per pomp).

  Ben

  • Jasper

  Deze lijst, of is die niet compleet?
  https://www.pompnet.nl/Producten/Insulinepompen

  • Ben42

  Deze:
  t-slim
  staat er niet bij, maar ik weet ook niet of deze in Nederland geleverd wordt.

  Dank je wel voor de link,
  Ben

  • SheG

  Tandem t:slim komt begin 2020 (eerste kwartaal) naar Nl.

  • amr

  Heeft iemand hier al meer informatie over wanneer er met de Tandem pomp in NL wordt gestart?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.