Home Forums Hulpmiddelen Wat is het meest betrouwbaar; vingerprik of FSL?

Wat is het meest betrouwbaar; vingerprik of FSL?

Hallo,

Ik heb ontdekt dat er af en toe behoorlijke verschillen zitten in de uitslagen van de vingerprik en de bepaalde waarde door FSL (Free Style Libre). Zo had ik een keer ‘Low’ op de scanner staan van FSL en gaf de vingerprik 6.1 aan. Ik ben dat toen vaker gaan vergelijken en dat gaf regelmatig zeer uiteenlopende resultaten. Logisch dat ik hier onzeker van word.
Ik weet dat het twee technieken zijn die niet met mekaar zijn te vergelijken maar de uitkomsten mogen toch niet zo ver uit mekaar liggen?
Ik had ook een keer 8.8 op mijn scanner staan en toen gaf de vingerprik maar liefst 13,5 aan.
Net als jullie wil ik ook graag tussen de lijntjes blijven (4 – 10) ten einde lang gezond en fit te blijven maar ik twijfel of dat wel lukt op deze manier.
Volgens mij ben ik neuropathie klachten aan het ontwikkelen aan mijn voet en vingers en dat baart mij zorgen. Daarom wil ik des te meer zeker weten wat mijn bloedglucosewaarden zijn.
Ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn!

 • Als ik 24 uur wacht, gaat het bij mij goed. Ik breng de sensor aan en activeer hem een dag later. Hij heeft bij mij echt ruim de tijd nodig om te stabiliseren. Dan is er bij mij nauwelijks verschil tussen de FSL en een vingerprik. Ik heb de FSL nu ruim vier jaar en gebruik de vingerprik nog twee keer per jaar als ik twijfel of de FSL het wel goed heeft. Dat heeft hij iedere keer.

 • Low betekent dat de fsl te weinig glucose vindt om te meten. Dat kan omdat er druk staat om de sensor, de sensor kapot is of de glucose te laag staat. Fsl is te dom om het verschil te zien.

 • Raar dat dit zo uiteen loopt, ik plak mijn FSL en activeer meteen. Metingen zijn gelijk goed (dus vergelijkbaar met vingerprik).

 • Mij is verteld dat de vingerprik je bloed glucose van dat moment weergeeft.
  Het meest accuraat, maar het vertelt je niet of jouw 6.4 het begin van een stijging naar 12.0 is of het begin van een daling naar 3.4.

  De FSL geeft een overzicht van je bloed glucoses over een periode. De “score” vertelt iets over waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat. Of je bloedsuikers gaan dalen of zakken. Dat is een heel belangrijk verschil. Zo kun je een hypo voorkomen door misschien iets kleins te eten of drinken, in plaats van je dan opeens vol te proppen met Dextro of een blikje cola achterover hikken om die hypo weer op te lossen.
  Hetzelfde als de curve omhoog wijst naar hoge(re) bloedsuikers. Water drinken en lichaamsbeweging kunnen die stijging dan misschien afzwakken en misschien zelfs voorkomen.

  Dat is de opzet van de FSL. Inzicht krijgen in wat je bloedsuiker curve over een periode van 24 uur doen. En zo patronen te ontdekken waar je je leefstijl aan kunt aanpassen (of niet als dat niet nodig blijkt te zijn).

  Soms kan het zo zijn dat de FSL app een heel andere waarde aangeeft dan de FSL reader. De app kan aangeven dat je een hypo hebt, terwijl de reader aangeeft dat je wel laag zit, maar geen hypo waarden hebt.
  In dat geval is een vingerprik de meest accurate methode om te meten wat je bloedsuikers echt zijn.

  Die vingerprik kan dan voorkomen dat je je volgooit met cola, terwijl je dan later veel te hoog uitkomt, omdat je niet echt een hypo had.

  Ik heb nog al eens een verschil tussen de app en de reader. Ik meet met beide.
  Maar als de app 6.7 zegt en de reader 6.3, dan negeer ik dat verschil.

  Ik plaats een nieuwe sensor terwijl de andere nog actief is. Dan scan ik de nieuwe sensor met de reader en dan heb je nog 60 minuten voor je hem kunt gebruiken. De app vertelt me als de oude niet meer werkt. Dan scan ik met de reader en daarna gelijk met de app. Dat loopt zelden uiteen. Dan verwijder ik de oude. Maar ik ben pas sinds januari bezig met dit systeem.

 • Mijn behandelaar is geen voorstander van dit systeem, heb er ook om gevraagd, maar zij vindt het niet betrouwbaar genoeg.
  De vingerprik geeft een beter beeld volgens haar.
  En tot op heden gaat het met de vingerprik nog steeds prima bij mij, ik hoef het niet elke dag te doen, maar toch prik ik zelf wel vaker, ik wil goed in de gaten houden hoe alles verloopt en vooral nu juist met deze crisis.

 • Rodia, spuit je insuline? Welke onderzoeken haalt ze aan dat de FSL onbetrouwbaar is?

 • Ik las elders dat je insuline spuit. Waarom probeer je de sensor niet voor één keer uit? Je kan hem koppelen aan je telefoon, zodat je alleen een sensor hoeft te bestellen. Het lastige is dat je behandelaar mee moet werken voor de aanvraag en je moet er eentje zien te bestellen. De firma’s willen je gelijk op de kwartaallijkse herhaalservice zetten. Of je kan er zelf eentje direct aanschaffen bij Abbott.

  Ik vind nog steeds het grote voordeel dat je met de FSL kan zien wat je bloedsuikerwaarden doen tussen twee prikmomenten. Ik wist bijv niet dat het bij mij zo schommelde, ik snap nu waarom ik vroeger bloedprikken zinloos vond. Toen ik er vier jaar geleden mee begon, was ik van plan om 2 weken op en 2 weken af te gaan. Ik vond het idee om afhankelijk te zijn van een apparaat vervelend. Dat plan heb ik na een paar dagen laten varen. Verder verschilt het per persoon, maar na het aanbrengen wacht ik 24 uur voor ik de sensor activeer. Dan is hij bij mij gestabiliseerd en betrouwbaar. Op het forum lees ik dat anderen hem wel gelijk kunnen gaan gebruiken.

  • AeneA

  als je alle instructie-filmpjes en voorlichting via Abbott hebt gevolgd, dan wordt daarin uitgelegd dat je het moet zien als een treintje…
  de locomotief is je eten, de energie die je in je lichaam hebt
  de eerste wagon is de vingerprik, die reageert snel dmv de bloeddruppel, maar is een moment-opname, het ziet alleen de locomotief…
  de tweede wagon is de FreeStyle Libre, die reageert dus wat later, maar heeft overzicht over de gehele trein

  Nu gaat de trein de berg op (je gaat eten), de locomotief is als eerste bovenop, dan komt de 1e wagon, de vingerprik geeft meteen de hogere waardes aan, maar de 2e wagon moet nog omhoog klimmen… de FSL zal altijd wat later reageren in cijfers, maar geeft al wel aan dat je waardes omhoog gaan dmv de pijl omhoog
  Nu gaat de trein de berg af, je insuline gaat aan de slag, de 1e wagon reageert meteen dmv de vingerprik… bgw rent naar beneden…
  maar de 2e wagon moet nog de daling inzetten… hij ziet wel dat je naar beneden gaat (de pijl gaat naar beneden)

  Heel simpel maar beeldend (ze laten het zien dmv filmpje) uitgelegd… waarom er altijd verschil in waarde zit tussen de vingerprik en FSL
  Daarbij: bloed of lichaamsvocht, zit hij op de juiste plek, niet in een spier?
  Daarbij: drink je genoeg, het blijkt dat een vochtarm lichaam moeite heeft met het vaststellen van de juiste waardes met de FSL (dit hoorde ik via Abbott aan de telefoon, dit heb ik niet kunnen vinden in de documentatie, dus verdient dit meer aandacht door Abbott)

 • Logisch dat je met de reader of app bij sensor lagere waarde krijgt zit aan het begin van je bloedbaan fijn dat ik bijna niet meer in mijn vingers hoef te prikken maar uiteraard geeft dit wel het meest betrouwbare resultaat zal altijd stukje hoger zijn

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.