Home Forums Nieuw met diabetes Wat is het zorgproces diabetes type 1?

Wat is het zorgproces diabetes type 1?

Wat is precies het zorgproces voor patiënten met diabetes type 1? Waar begin het proces? Wordt je behandeld in het ziekenhuis of bij de huisarts? Hoe vaak moet je daar jaarlijks heen?

 • Dat verschilt per patiënt. Patiënten komen vaak eerst met duidelijke klachten bij de huisartsen. Bekende symptomen van diabetes zijn erge dorst en veel plassen. De huisarts meet de bloedsuiker en stelt de diagnose diabetes. De huisarts maakt een inschatting welk type het is en verwijst bij vermoeden van type 1 door naar het ziekenhuis. Daar wordt de patiënt vaak eerst een aantal dagen opgenomen om de insulinedosering in te stellen en de patiënt te leren omgaan met diabetes. Daarna wordt de behandeling overgenomen door een internist (of kinderarts bij kinderen). De patiënt komt een aantal keer per jaar naar het ziekenhuis voor controle bij de internist of diabetesverpleegkundige. In het diabetesteam zitten vaak ook diëtisten en psychologen voor patiënten die daar behoefte aan hebben. Veel patiënten gaan ook jaarlijks naar de oogarts voor controle. Patiënten komen niet allemaal even vaak naar het ziekenhuis. Sommige ziekenhuizen hebben een beleid dat patiënten eens in de drie maanden voor controle moeten komen, maar andere ziekenhuizen stemmen dat meer af op wat de patiënt nodig heeft.

  • Ben42

  Zorgstandaard

  Uit de praktijk. Dit kan variëren, met leeftijd, regio en waarschijnlijk nog 82 andere factoren.

  Meestal heeft internist heeft in principe de eindverantwoording. Maar over het algemeen heb je als patient zelf de verantwoording en zelf de regie. Wat betreft de verantwoording, die wordt voor de andere disciplines niet genomen door de internist, wel zal de internist af en toe vragen (en kijken) naar bij welke andere specialisaties je ook loopt.
  Bezoek aan de diabetes afdeling is vaak 4 keer per jaar. (2 keer internist, 2 keer diabetes verpleegkundige).
  Oogarts is vaak tussen de 1 keer per jaar en 1 keer per 2 jaar. Protocol is dacht ik 1 keer per jaar, maar in de praktijk is het vaak 1 keer per 2 jaar.
  Podo (Podologie/podotherapeute), hiervoor is vaak geen vast protocol, maar omdat voeten belangrijk zijn bij diabetes wordt er vanuit gegaan dat je voeten b.v. 1 maal per jaar worden gecontroleerd. Dit kan zijn alleen op gevoeligheid, b.v. door de diabetes verpleegkundige, maar kan ook veel uitgebreider door een afdeling podologie.

  Daarnaast zijn er nog allerlei andere disciplines, waarbij diabetes wel invloed heeft of wat invloed heeft op de diabetes. Bij vrijwel iedere afdeling in het ziekenhuis is diabetes van belang.

  In het begin zal het aantal bezoeken aan internist, maar vooral aan de diabetes verpleegkundige wat vaker zijn. De diabetes verpleegkundige heeft vaak ook een telefonisch spreekuur voor vragen tussendoor.

  Op deze site worden ook vaak vragen beantwoord, uiteindelijk zul je dan vaak de vraag ook nog wel bij een specialist neer leggen, maar door de vraag op deze site te stellen, ben je dan vaak al met wat informatie meer voorbereid. Vooral vragen die simpel beantwoord kunnen worden kunnen goed op deze site gesteld worden. Bij vragen die een wat complexer antwoord (nodig) hebben, heb je vaak als vast een indicatie van mogelijke antwoorden.

  Omdat de behandeling over het algemeen door je zelf wordt gedaan, heb je daar zowel de verantwoording als de regie. De diabetes verpleegkundige is over het algemeen degene die je opleidt en je zeker in het begin begeleid. Een aantal beslissingen wordt aan jezelf over gelaten, maar voor veel beslissingen ben je afhankelijk van de regels en de internist (medicatie en hulpmiddelen).

  Bij type 1 zal de behandeling over het algemeen uit insuline bestaan.

  Zoals met alle berichtgeving op het internet, vertrouw ook dit bericht niet volledig. Misschien is het niet compleet of wel helemaal fout. Medische adviezen mogen we natuurlijk niet geven, maar doen we vaak wel. Zie het internet als een extra en nuttige informatie bron, maar heb gezond wantrouwen.

  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.