Home Forums Nieuw met diabetes Wat is nu de vrijheid van de pomp voor mijn zoontje van 4?

Wat is nu de vrijheid van de pomp voor mijn zoontje van 4?

Hallo,
Onze zoon heeft sinds deze week een pompje. Hij heeft nu 4 maanden diabetes. De pomp bevalt goed ookal is het nog heel pril allemaal. Maar mijn vraag is, buiten het feit dat we natuurlijk niet meer hoeven te spuiten.. Kan je nou echt altijd even wat eten met de pomp? Een spontane actie bedoel ik.. Dat je zomaar even trek hebt in een snoepje.. Want als je dat in voert op de pomp is er bijna altijd nog actieve insuline aanwezig en trekt hij dat van de insuline hoeveelheid voor dat snoepje af.. En natuurlijk kan je dat dan weer bijstellen maar ga je je toch afvragen of het wel goed is om te doen? Klinkt misschien een beetje omslachtig maar ik hoop dat ik begrepen word. Gr Annefleur

 • Ik begrijp wat je bedoelt!

  Zelf vind ik het soms ook een beetje verwarrend, maar voor zover ik weet kan het prima. De actieve insuline die nog in je lichaam zit is immers voor de koolhydraten die nog opgenomen moeten worden.

  In principe kun je dus gewoon eten met een pomp. Spontaan. Zolang het niet de spuigaten uit loopt en je het overzicht houdt wat er moet gebeuren.

  • Anoniem
  • Inactief

  Yep, helder verhaal.
  Bij mij werkt de insuline calculator zo, dat actieve insuline wél wordt afgetrokken van een evt. correctie-bolus bij een te hoge waarde, maar niet van een kh-bolus, zoals ik die maar even noem; dat wordt apart berekend. Dus zit ik op 12.0 en is er nog actieve insuline genoeg aanwezig om dat (in de komende paar uur) te corrigeren, dan wordt daar geen extra correctie-insuline bovenop berekend; maar neem ik dan tevens een chocolaatje en voer de kh in, dan rekent de calculator daarvoor wél gewoon de benodgde insuline.

 • Ben even benieuwd welke pomp je gebruikt? Wij hebben de minimed 640g en zie je inderdaad welke insuline actief is, maar wordt er nooit bij afgetrokken als je een bolus voor een tussendoortje geeft. (kh invoert)

  Wat de pomp wel doet als je de bloedsuiker invoert en deze is te hoog, dan geeft hij een correctie. Als je binnen een uur vindt dat hij nog steeds erg hoog is en je voert dan opnieuw de bloedsuiker in dan houdt hij wel rekening met de insuline die nog actief is en trekt hij dit er vanaf.

  Dus als je altijd de bloedsuikerwaarde invoert (en deze is te hoog) en ook koolhydraten en je hebt net ook al iets gegeten dan zal hij wel rekening houden met actieve insuline. Als wij een correctie hebben ingevuld en hij neemt binnen een uur weer wat, dan vullen wij alleen de koolhydraten in een niet de bloedsuiker. De insuline die hij heeft gegeven zijn immers voor het andere tussendoortje (zo benaderen wij het).

  Soms is het wel fijn om te weten hoeveel insuline actief is, maar dat heeft tijd nodig om daar een gevoel mee te krijgen. Wij kijken hier bijvoorbeeld naar als hij als een baksteen zakt en zien dat er dan ook nog heel veel insuline actief is, dan geven wij vaak een tussendoortje zonder insuline te geven. Maar dit gaat dus op gevoel.

  Mocht je vragen hebben mag je altijd om advies vragen (onze zoon was 1 jaar toen hij diabetes kreeg, hij is nu 7 en draagt al deze tijd een pomp).

  Groetjes

 • Wij gebruiken nu de boluswizard. En ja we bolussen alles weg op elk moment van de dag, wat dat betreft eet hij normaal en snoept ie net zo lekker mee als onze oudste, uiteraard allebei met beleid.
  Tenzij Hij wel erg hoog zit dan houden we er rekening meE natuurlijk.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.