Home Forums Nieuw met diabetes diagnose diabetes type 2: wat kan ik verwachten?

 • Pim55

diagnose diabetes type 2: wat kan ik verwachten?

Hallo ervaringsdeskundigen.

In december bleek ik diabetes 2 te hebben. Ik slik nu 2 x 1000mg Metformine en 3 x 30mg gliclazide.
Mijn glucose-gehalte is van boven de 22 naar 7 a 8 gedaald.

Ik ben niet te zwaar en leef gezond.

Denken jullie dat ik het met tabletjes slikken onder controle kan houden op de langere termijn?
(of wordt het insuline spuiten in de toekomst… ieuuww)

Bedankt alvast voor de moeite,

Pim

  • Anoniem
  • Inactief

  goed dat de pillen werken! dan heb je geen type 1 bewegen en gezond eten is altijd goed

 • Hoihoi!

  Allereerst: wat super naar dat je te horen hebt gekregen dat je diabetes type 2 hebt. Je hebt afgelopen maand waarschijnlijk al een boel dingen geleerd en dat zal nog wel even zo doorgaan.

  Of de vraag of je later insuline zal moeten gaan spuiten, kan niemand je hier antwoord geven. Een gezonde leefstijl helpt het managen van diabetes, maar kan het helaas niet altijd voorkomen. Er is immers ook een belangrijke erfelijke factor. Je kunt niet meer doen dan gezond eten, je medicatie netjes nemen en zorgen dat je regelmatig beweegt.

  Wat ik nog even wil zeggen: overstappen op het spuiten van insuline lijkt misschien een hele grote stap, maar uiteindelijk komt dat ook wel goed. Insuline spuiten is echt niet eng en het went. Bij diabetes type 2 begint spuiten sowieso meestal met 1 of 2 keer per dag, op vaste tijdstippen. Geloof me, als dat eenmaal in je systeem zit, weet je niet beter. Zelf spuit ik 6x per dag (en heb type 1 diabetes) en daar ben ik ook zó snel aan gewend dat ik er echt niet mee zit.

  Uiteindelijk is je gezondheid het belangrijkste en als daarvoor insuline spuiten nodig is, dan kun je dat maar beter gewoon accepteren en dan komt het allemaal goed. Zó erg is het nu ook weer niet ;-)

  Sterkte!

   • Pim55

   He dank je wel Anne en Kappie. Klasse dat jullie er zo positief mee om weten te gaan. Daar neem ik dan maar een voorbeeld aan. Maar ik ga nu echt niet joggen want je staat tot je enkels in de sneeuw!

   Groet,

   Pim

 • Hoi Pim!

  Hahaha, en voor je het weet glijd je uit! Een wandeling door de sneeuw is trouwens wel erg fijn :)

  • wymi

  heb zelf ook type 2 vanaf mijn 35e <ben nu 43> , ook geen overgewicht wel een buikje. ben in de loop van de jaren langzaam omhoog moeten gaan met de medicatie en sinds dec spuit ik 1x dgs langwerkende insuline. Had toen wel gevraag of het geen LADA was aangezien ik tegen het ondergewicht aanzat toen, maar dat was niet zo.

  insuline spuiten is niet erg hoor,je went eraan en het naaldje is echt dun en klein. Als ik echt in het vetweefsel in de buik spuit, dan voel ik het niet eens

  luister naar je lichaam, regelmatig bewegen, hoeft echt niet heel intensief, gewoon wandelen is ook prima, geniet van de dingen

  bij hypo snelle en langzame koolhydraten innemen

  Ik eet gewoon volgens de schijf van 5, zeker geen koolhydraat arm dieet. Pak ook af en toe wat lekkers hoor. Draaide ook gewoon avond en nachtdiensten. nu alleen avonddiensten

  • Pim55

  He bedankt voor je reactie. Hoe gaat dat; langwerkende insuline? Hoef je dan geen koolhydraten te tellen elke dag? Voorlopig hebben de tabletjes bij mij de boel weer aardig in het gareel gekregen. Begin mei ga ik weer eens mijn lange termijn suiker laten meten. Ik kom van boven de 150 in december en verwacht een dramatische verbetering.
  Pim

 • Hoi Pim,

  Langwerkende insuline spuit je, meestal, voor het slapen gaan en moet 24 uur werken.
  Het is een behandelmethode om je bloedsuikers stabiel te houden.
  Daarnaast kun je kortwerkende insuline spuiten. Dat spuit je vlak voor of direct na de maaltijd.
  Daarvoor is het wel belangrijk dat je koolhydraten telt. Als dat jouw levenswijze is.
  Het gebruik van koolhydraten heeft invloed op de bloedsuikers en kan dus bepalen of en zo ja hoeveel insuline je rond de maaltijd moet spuiten.

  Zo te lezen ben jij nog niet zover en red je het met tabletten?

   • Pim55

   Ha die Chaim,

   Dank voor de uitleg. Als ik naar de waardes kijk die ik prik zie ik dat de tabletjes veel effect hebben en hopelijk kan ik hier nog jaren mee vooruit.

   Vandaag weer eens heerlijke afbakbolletjes mee naar het werk genomen maar dan zit ik gelijk weer op 10. Daar was ik niet blij mee dus vanavond een dik half uurtje wezen joggen. Bij thuiskomst bleek het niveau 7. Ongelofelijk dat je zo snel 3 punten kan zakken met een rondje in een sukkeldrafje.

   Pim

  • Roetje

  Hallo Pim.
  Ook ik kreeg rond vorig jaar de diagnose type 2.
  Ik weigerde medicatie omdat het symptoombestrijding is. Je wordt alleen maar zieker.
  Ik ben op fb aangesloten bij de groep.
  Keer diabetes om met je leefstijl als medicijn.
  Door je leefstijl en voeding aan te passen kan je type vaak omkeren en voorkomen dat je aan de insuline moet.
  Ik ben ketogeen gaan eten. In oktober was mijn hba1c 104! Nu zonder medicatie zit ik op 37.
  Ik kan het je alleen maar aanbevelen om het te proberen!
  Succes!
  Groetjes Monique

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.