Home Forums Voeding Wat te doen bij een bijna hypo?

Wat te doen bij een bijna hypo?

Goedenavond,

Mijn dochter van 14 met type 1 heeft een insuline pomp. En mijn vraag is wat kan ze even vlug eten wanneer ze laag bv tussen 4 en 4,5 bg waarde zit. Dan denk ik niet aan dextro maar khd wat vlug wordt opgenomen zonder dat je daarna er snel van piekt en zodat je een hypo kan voorkomen?
Misschien een kleine bolus met de pomp erbij zodat je weer netjes tussen 5 en 8 bg waarde komt. Iemand een tip?

Bvd miepmiep

  • Ytsma

  Ikzelf gebruik dadels of gedroogde abrikozen, als middel om de suiker weer omhoog te halen. (ik eet volledig plantaardig dus voor mij een logische keuze)

  • Oké djwel voor je berichtje,
   Schiet jij daar even snel van omhoog maar niet richting een hyper? Hoeveel moet je er dan eten om rond bg 6 weer te komen? En is het verstandig om dan een beetje insuline bolus te geven?
   Hoeveel khd is een gedroogde abrikoos?

   Mvg miepmiep

    • Ytsma

    Gedroogde abbrikoos bevat 2,2 gram koolhydraten.

    Het is een beetje uitvinden hoeveel er nodig is om de suiker op pijl te houden, maar dat hangt natuurlijk ook van de hoeveelheid eten, insuline en beweging op een dag.

    Zelf red ik mij door vier dadels te eten om alles mooi stabiel te houden, maar dat is alweer 21 gram koolhydraten

 • Laat het afhangen van de trendpijl van de sensor. Als die alweer omhoog gaat niets doen, maar als hij dalend is of gelijk blijft en je verwacht inspanning dan wat eten, bijv klein handje cashewnoten of een koekje. Kijk hoe de bloedsuikers daarop reageren.

  • Ja de trendpijl is een goeie om in de gaten te houden.
   Bedankt voor de tips

   Mvg miepmiep

 • Begrijp dat een kind van vier ongeveer een kwart van het bloedvolume van een volwassene heeft. Geef je dus één tablet dextro, dan zal dat effect 4x zo hoog zijn als bij een volwassene. Misschien zijn er speciale kindertabletjes, ik weet het niet.

  Het doel bij een hypo is zo snel mogelijk de bloedglucose laten stijgen, dit bereik je niet met langzame koolhydraten. Je zal toch iets suikerhoudends moeten geven. Het lichaam maakt geen onderscheid op moleculair niveau, of de suiker nou van een dextro tablet, stukje chocolade of dadel komt.

  Probeer het eens met de halve hoeveelheid, mocht ze dan nog een piek krijgen doe je de volgende keer minder.

  Bij een erge hypo neem ik naast suiker soms ook een bolus van 1 EH. Dit vangt de piek achteraf (een beetje) op.

  Verder is het advies van Yvonne ook goed, check de trendpijl. Ik neem aan dat ze een FSL heeft o.i.d.

  • Ja bedankt
   Ze is 14 jaar
   Gebruikt de fsl 2, dat is ook beter want nu hoef ik mijn wekker niet meer snachts te zetten om te checken. Fsl 2 geeft zelf een alarm af buiten de lijntjes.

  • Ben42

  Glycemische index.

  Druivensuiker (glucose, b.v. dextro) 100
  Tafelsuiker 65
  Honing 61
  Getorade sportdrank 78
  Druiven 59
  Bananen rijp 51
  Cashewnoten 22

  Om snel van een hypo te herstellen is druivensuiker dus het aangewezen voedingsmiddel. Deze levert het snelst glucose in het bloed. De getorade sportdrank (hier de waarde die het Diabetes Fonds weergeeft), is dan een goede vloeibare vervanger. (De meeste andere sportdranken bevatten vaak gewoon tafelsuiker (volgens mij)).

  Cashewnoten zijn een prima middel als je langzame suikers wilt hebben, maar dat is dus niet geschikt voor een hypo, maar meer voor de langere termijn.

  Voor uitgebreide overzichten zoek op het internet naar “glycemische index” of naar “glycemic index”.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • Ben42

  En misschien eens kijken naar :

  Glucagon Neusspray
  Glucagon Neusspray 2
  Glucagon 3

  Of verder zoeken met Google:
  Google Glucagen Neusspray

  Meld even terug of je wat hebt gehad aan de reakties en wat je plan wordt.

  Ben

  • Ytsma

  De vraag is wat te doen bij een bijna hypo.
  De meeste antwoorden lijken te gaan over als je een hypo hebt.

  Glucagon mag je trouwens alleen gebruiken als je zelf niet meer kunt reageren.

   • Ben42

   Hoe is dat voor Glucagon Neusspray ?

   Per januari van dit jaar vergoed en een vrij nieuw ‘product’. Ik moet nog even uitzoeken of dit wat is voor ‘zelfmedicatie’ en niet voor iemand anders om toe te dienen. En hoewel Glucagon een heftig middel is, weet ik niet of de neusspray even heftig is.

   Weet iemand daar (al) meer over ?

   Vriendelijke groet,
   Ben

 • Bedankt, klopt de vraag was net voor de hypo, om deze te voorkomen. Dextro schiet je van omhoog, das tijdens een hypo wel belangrijk. Ik geef haar nu een koekje van 14 khd, om de hypo te voorkomen, was even nieuwsgierig hoe jullie dat doen, bedankt voor de info

  • Waarom geef je 14 g KH? Dat is best veel, een tabletje dextro bevat 3g KH die snel worden opgenomen. Daarmee zou je de bijna hypo kunnen voorkomen zonder daarna een piek te krijgen. Ik zal een rekenvoorbeeld geven:

   Een 14 jarig kind heeft gemiddeld 4L bloed in het lichaam. Het molgewicht van glucose is 180 g/mol wat gelijk is aan 180 mg/mmol. Als je één dextro neemt van 3g (3000 mg) krijg je dus 16.7 mmol (3000/180) glucose binnen. Als je dit verdeelt over het bloed komt dit overeen met 4.2 mmol/L.

   Als je dit bovenop de huidige bloedglucose telt kom je uit op de uiteindelijke waarde na de dextro. Laten we zeggen dat ze op 4.5 mmol/L zit. Dan wordt dit na de dextro 8.7 mmol/L. Zo heb je dus een hypo en hyper voorkomen.

  • Ben42

  De vraag:
  “Wat te doen bij een bijna hypo ?”

  Volgens mij is het bij een bijna hypo, snel ingrijpen geboden **). Dextro is het meest geschikt om snel in te grijpen. Het verhoogt de bloedsuikers evenveel als andere koolhydraten, alleen sneller. Het is moeilijk precies de goede hoeveelheid te geven daar ben ik me zeer bewust van, maar minder dextro (in aantallen koolhydraten) is dan beter dan andere koolhydraten. Er is dan ook geen extra bolus of basaal nodig.
  Maar uit ervaring weet ik dat het lastig is de juiste hoeveelheid te nemen en dat je gemakkelijk doorschiet.
  Bij een hypo waarbij je (te laat) bent en het lichaam zelf al maatregelen neemt, schiet de bloedsuiker vaak toch al omhoog door het lichaam zelf, de dextro maakt het in dat geval de piek erger, maar andere koolhydraten zouden dan de hypo langer laten duren en de piek langer laten duren.

  Bij langzamere koolhydraten is na het herstel er dan nog steeds een stijging die dan afgeremd dient te worden met een hogere basaal of bolus.

  Voor een stabiele bloedsuiker werken over het algemeen langzame koolhydraten veel beter. Maar die moet je dan wel op tijd hebben genomen. **)

  Voor een bijna hypo dus weinig snelle koolhydraten.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  **)
  Achteraf weet je soms wel wat je had kunnen doen. Iets korter van te voren al dextro nemen, of wat langer van te voor wat eten of minder te spuiten. Ook wel eens een DVK gehad die uitstekend kon vertellen wat ik achteraf had moeten doen. Maar bij een scenario waarbij ik de uitkomst niet aan haar liet zien, daarbij had ze eigenlijk geen antwoord.

  Een situatie die bij mij regelmatig is voorgekomen: Bij je uitje, b.v. met de kinderen, daarbij komt de IJskar in zicht, ik meet, zit ik nog op een redelijke waarde b.v. tussen de 5 en 6 en ik besluit om een ijsje te nemen (lekker). Zeer vaak heb ik gehad dat ik tijdens het eten van het ijsje al in een hypo schiet. Dan had ik dus beter wat dextro kunnen nemen op het moment van de bloedsuiker van 5 of 6. Of het ijsje een uur eerder moeten nemen. En 5 of 6 noem ik geen bijna hypo. Destijds met strips zaten er vele uren tussen de metingen en was dit soort situaties niet te vermijden. Ook met de Free Style overkomt het me wel eens dat zelfs met regelmatig controleren ik plotseling in een (bijna) hypo zit.

  • Bedankt Ben voor je uitgebreide info, hypo weet ik wel te handelen en bijna hypo was lastig. Afwachten wil je natuurlijk niet. Ik denk dat ik het eens probeer met een halve dextro, en 15 khd daarna, wel bolus voor de 15 kHd. Zoals me geleerd is door dvk

   Groetjes miepmiep

    • Ben42

    Dat wordt over het algemeen wel gezien als goede startstrategie. Weinig dextro voor het snelle effect en dan wat eten om te zorgen dat je wat later niet weer in een (bijna) hypo schiet.

    Daar heb ik nog wel een aanvulling op, ik ben niet zo heel stabiel en bij mij is het zo dat dezelfde omstandigheden en dezelfde handeling bij mij heel verschillende resultaten kan opleveren. Bij mij varieert het nogal en natuurlijk weet ik niet of de omstandigheden helemaal exact gelijk zijn, maar ik kan de verschillen in resultaten niet duiden. En mijn lichaam houd zich gewoon niet aan de regels zoals door de DVK gegeven. Ja ik zondig ook wel eens, maar ook als ik me keurig gedraag, doen mijn bloedsuikers dat vaak niet. En dat kan beide kanten op gaan. Hoog als ik laag verwacht, laag als ik hoog verwacht en soms ook stabiel terwijl ik me ‘misdragen’ heb.

    Ben

  • Ytsma

  Iedereen reageert anders op een hypo en dextro.
  Als ik in een hypo zit en ik heb dextro nodig om eruit te komen, dan neem ik meestal 5 a 6 tabletten. ik neem er geen insuline bij omdat de kans zeer groot is dat ik een uur na de dextro weer in een hypo zit. Dan is de dextro verwerkt en gaan we weer lekker terug waar we gebleven waren.
  Dit is gelukkig niet altijd zo, maar ik blijf alles goed in de gaten houden en als het weer naar beneden gaat eet ik een appel, of 2.

  • Robra

  Kijk uit met vloeibare zoetigheid (zoals Gatorade). Als je dat vaak gebruikt kan ‘t je tanden / kiezen kosten!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.