Home Forums Nieuw met diabetes Spuiten? Dieet? Wat te doen?!

Spuiten? Dieet? Wat te doen?!

Mijn diabetes verpleegkundige heb ik nu 2 x gezien . ik had eerst 1x daags een langwerkende glicazide gehad en nu 3x daags een kortwerkende met 3x metformine 850. voordat ik bij haar kwam zat ik rond 10 en nu rond 11 a 12. advies was dringend te gaan spuiten. ook ben ik naar een dietiste verwezen. ik meldde dat ik niet tegen bruin brood kan maar toch proberen. ik hoefde niet op de aantallen koolhydraten te letten en moest wel minimaal 2x fruit per dag eten. Ik heb zo een tegenstrijdig gevoel met alles en zit hierdoor vol met extra stress.ik heb bijna een jaar geleden mijn vader verloren waardoor ik nu voor mij moeder zorg. die stress hiervan moet ook minder worden want stress maakt dat je waardes hoger worden.Dit alles maakt het niet makkelijker. Ik zie het echt niet zitten om te spuiten. Mijn vraag is of er iemand is die ook door het bos de bomen niet meer zag en hoe ben je er uit gekomen? ik heb zoveel soorten boeken gelezen over gi dieet bv of koolhydraat arm maar de dietiste vindt dit niet de goede manier. wat zijn jullie ervaringen?

 • Beste,

  Een koolhydraatbeperkt advies zou zeker uitkomst kunnen bieden en natuurlijk moet er op de hoeveelheid koolhydraten gelet worden bij diabetes, dat maakt juist het verschil in hoeveel medicatie iemand nodig heeft.
  Natuurlijk heeft stress ook invloed op de hoogte van het glucose, maar ook te weinig lichaamsbeweging.
  Juist bij diabetes ben je gevoeliger voor koolhydraten dus daarom is koolhydraatbeperkte voeding wel de juiste weg!
  Ik raad u aan een dietist van keerdiabetesom.nl of voedingleeft.nl te contacten voor een afspraak.

  http://keerdiabetesom.nl/programmas/voeding-leeft-dietist/

  Ik ben daar ook 1 van en heb spreekuur in Dalfsen Zwolle en Nieuwleusen.
  Groet Danielle Westerman dietist

  • Beste Danielle,

   Sinds 2 weken heb ik de diagnose DM2 en door de info op internet zeer geïnteresseerd in het voedingleeft! / keerdiabetesom programma. Nu geeft voedingleeft een lijst van 7 diëtistes, maar die hebben hun praktijk voor mij nogal ver weg. Zijn er inmiddels ook diëtistes in de Zaanstreek (Krommenie) of er vlak in de buurt van? Heb ruim een week geleden via de website om info gevraagd, maar tot nu toe geen reactie. Daarom probeer ik het even op deze manier. Bij voorbaat dank, Anita

  • Anoniem
  • Inactief

  Wat maakt dat je het spuiten niet ziet zitten en liever op deze hoeveelheid tabletten blijft die duidelijk onvoldoende werkt en die je nooit in staat zal stellen actief wat aan je bloedsuikerwaarden te veranderen? Het zijn juist de situaties die je noemt: tegenstrijdige voedingsadviezen, onvoldoende en verwarrende informatie, stress etc die je waarden kunnen laten ontsporen. Dat is zo deprimerend en ontmoedigend. En dan zijn hoge waarden ook nog eens funest voor je stemming.

  Het moet zo zijn dat jij bepaalt hoe je je leven wilt inrichten en dat niet de diabetes de richting bepaalt. Vaak gaat dat wel makkelijker met insuline. Maar dat moet je dokter of DVK met je bespreken, niet één behandeling is gelijk bij mensen met diabetes.

  Er is zoveel te lezen over voeding, beweging en diabetes, daar moet een acceptabele optie voor je tussen zitten. Wees wel kritisch in wat je leest en wat je wilt. Wat is de voorkeur van jouw diëtiste? Als ik tussen de regels lees, is ze tegen allerlei exotische dieeten? Misschien een keer een andere diëtist proberen om te kijken of die tips heeft waar je je wel goed bij voelt? En overweeg het spuiten toch nog eens in samenspraak met je DVK. Misschien kunnen ze eventuele angsten bij je wegnemen.

  Het aantal koolhydraten reduceren, kan zeker helpen maar die leefstijl moet ook bij je passen. Laat je niet wijsmaken dat je daarmee geen diabetes meer hebt of ervan geneest. Soms kunnen mensen op een koolhydraatarm dieet tijdelijk met minder medicatie toe of zelfs even helemaal zonder. Maar de diabetessymptomen komen een keer terug omdat je er niet van geneest. Ook afvallen kan latente db soms uitstellen of de symptomen temperen maar ook dan geldt dat diabetes t2 een progressieve aandoening is. Als je de aanleg hebt, word je er vroeg of laat mee geconfronteerd. Als je voorstander bent van koolhydraatarm of -vrij eten, je zult je energie dan meer uit vetten en eiwitten moeten halen, is dat natuurlijk prima. Maar zorg dat je door de bomen het bos weer ziet, dat je weet waarmee je bezig bent. Lezen, praten met lotgenoten, overleg met je behandelaars etc etc. Zo kom je op een punt dat je achter je eigen behandeling kunt staan en dat het beter met je gaat. Heel veel succes!

 • Een koolhydraatarm dieet kan zeker het verschil uitmaken. Mijn zus liep altijd met te hoge waardes, sinds ze een koolhydraatarm dieet volgt, zit ze rond de 5 steeds. Ik ben er jaloers op, maar dit dieet lijkt mij niets. Je moet dit dieet ook kunnen inpassen in je leven en dat lijkt mij onmogelijk met een man thuis en de kinderen die zeer regelmatig komen eten. Maar misschien is het de moeite waard om eens een dieetist te zoeken die hier wel goede ervaring mee heeft.

 • Hoi Anita,
  De diëtisten die op de site van Voeding Leeft genoemd zijn, zijn vooralsnog de enige die opgeleid zijn volgens het gedachtengoed van Voeding Leeft.
  Is AnneMarie Dijkstra in Almere een idee?
  Laat mij anders nog even weten in welke plaats je woont, want we zijn in totaal met 12 diëtisten opgeleid dan zoek nog een naam voor je erbij. Eventueel telefonisch skype etc behoort voor een aantal ook wel tot de mogelijkheden.
  Stuur mij maar even een persoonlijke mail:
  info@westermandieetadvies.nl
  Groet Danielle Westerman

  • Ytsma

  I.p.v. een koolhydraat arm dieet zou je ook een koolhydraatrijk dieet kunnen volgen.
  Een plantaardig dieet dan wel te verstaan, met veel zetmeel, en weinig vet en eiwitten.
  Neal Barnard een amerikaanse arts heeft daar een boek over geschreven.
  “how to reverse diabetes”

 • Hallo Ytsma, ( Ytsma is misschien een achternaam ?)

  Is er ook Nederlandstalige informatie betreffende het dieet van Neal Barnard?
  Heb je zelf ervaringen met dit dieet om de diabetes onder controle te houden?

  Ik ken wel Boele Ytsma “De planteneter”. Ben jij dat of is het familie?
  En mogelijk weet je ook of het met zijn ideeën te vergelijken is?

  Groet, Anita

  • Ytsma

  Hallo Anita,

  Ytsma is inderdaad mijn achternaam, maar geen directe familie van Boele.
  Er is voor zover ik weet geen Nederlandse informatie van Neal Barnard,
  dat is toch een van de problemen met de Amerikaanse artsen dat hun boeken heel weinig vertaald worden naar het Nederlands.

  De manier hoe Boele eet komt wel dicht in de buurt, alleen gebruikt hij in het boek nog wel olie, en Neal Barnard gebruikt meer zetmeel houdend eten zoals bonen.

  groeten

  Berend

  • Hallo Berend,

   Bedankt voor je reactie en info.

   Ik geloof er wel in de mogelijkheid dat je met Neal Barnard’s dieetadvies je diabetes onder controle houdt, maar het lijk me ook erg moeilijk om te doen. Je wijkt dan wel heel erg af van wat gebruikelijk is. Wij eten ongeveer half om half vegetarisch / vlees -vis. Op dit moment heb ik rigoureus de suikers geschrapt. Dat valt me niet zo moeilijk, ik was toch al geen zoetekauw en ik ben aan ’t minderen met koolhydraten. De eerste stappen uit het boek v. Karin Hoenderdos en Hanno Pijl. Ik hoop dat het effect gaat geven. Groet en prettig weekend verder, Anita

 • Het bos ken ik heel goed. Je moet helemaal niets. Als je niet tegen bruin brood kan moet je het niet eten.
  Ik moest ook fruit gaan eten. Heb ik mijn hele leven nog niet gedaan en doe ik tot nu toe nog niet.
  Heb mijn dietiste heel snel eruit gegooid. Heb een hekel aan mensen die proberen mijn levensstijl te veranderen en vooral dietisten.
  Bij diabetes zijn kennis over koolhydraten zeer belangrijk.
  Iedere diabeet is uniek en heeft zijn eigen manier om de diabetes in zijn leven te passen.
  Elke week stellen mijn vrouw en ik het menu voor de volgende week samen. We halen alles vers bij de plaatselijke groenteboer, slager, bakker, zuivelwinkel en natuurwinkel. We zorgen dat we iedere dag heel gevarieerd eten.Tussen de maaltijden niet snoepen. In het begin is het koolhydraten tellen en noteren van welke voeding je meer reageer dan op andere.
  Spuiten stelt niets maar dan ook helemaal niets voor. Ik spuit liever dan dan ik medicijnen moet gebruiken.
  Na een poosje snap je je diabetes en hoe je moet spuiten en eten. Het is dan een 2de natuur geworden.
  Voor mij was het niet zo moeilijk. Doodgaan of spuiten.
  Met het toedienen van insuline doe je eigenlijk wat je pancreas automatisch doet en dat moet je even gaan snappen.
  Ook ik heb nog mijn onzekerheden en loop ook nog weleens met mijn kop tegen de muur.
  Heb wel geleerd om mijn eigen weg te blijven volgen en laat mij door niemand maar dan ook door niemand de wet voorschrijven.
  Er is er maar 1tje die mijn diabetes begrijpt en dat ben ik.

  • Ytsma

  Suikertje, mooi dat je zo met je diabetes om kan gaan.
  Waar ik wel van schrik is dat je geen fruit eet.
  Fruit zorgt nou juist voor een stabilere bloedsuikers door de vezels die er in zitten.
  Ook kun je in vergelijking met brood, veel meer fruit eten.
  O ja het is ook goed tegen Astma, longkanker en geeft meer zuurstof bij COPD, maar dat zijn maar bijwerkingen.

  Ik heb dit jaar 40 dagen lang tot 4 uur smiddags alleen maar fruit gegeten(s’ochtends met havermout) Echt het proberen waard.
  40dagentijd rawtil4

  • Ytsma, Waar kan ik op je blog lezen wat je ervaring is met deze 40 dagen rauw tot 4 uur?

 • Ytsma, Als ik fruit eet dan stijgt mijn glucose waarde schrikbarend.
  Voeding moet je begrijpen. De meeste mensen eten verkeerd en zijn eigenlijk ondervoed.
  Het immuunsysteem van de mens is ingericht op de plek waar hij is geboren en opgegroeid.
  Wanneer je voeding gaat nuttigen wat uit een ander deel komt dan waar hij vandaan komt, herkent het immuunsysteem dit niet meer. Gevolg is dat op de duur ziekten kunnen gaan ontstaan.
  Dat je ziekten kunt bestrijden met alleen fruit is een fabel. Het gevolg van de huidige longziekten is o.a. het roken van de mens en wat we niet willen zien is de enorme luchtvervuiling waar wij momenteel 24/7 in leven. Neem daarbij de portie stress en leefwijze van de mens, inclusief zijn verkeerde voedingsgewoonte en alcoholgebruik. Het lichaam is bij de mensen teveel vervuild en het lichaam is constant in een alarm fase om alle giftige troep uit het lichaam te werken. Op een gegeven moment kunnen de uitscheidingsorganen, het lymfesysteem en het immuunsysteem het niet meer aan. Gevolg is dat er dan ziekten gaan ontstaan.
  Door dan nog eens langdurig eenzijdig te eten loop je het risico dat je te weinig essentiële voedingsstoffen binnen krijgt.
  Met gevolg dat je je lichaam dan juist een handje helpt om ziek te worden.
  Water,zuurstof en magnesium zijn de 3 meest essentiële levensbehoeftes van een mens. Water drinkt de mens te weinig, zuurstof is vervuild en magnesium neemt de mens ook veels te weinig.
  Het belangrijkste is dat de mens zeer gevarieerd eet. Heel veel groene groenten, veel rauwkost, speltbrood. Maak gebruik van keltisch zeezout. Noten, zeewier, lijnzaad, tomaten, etc, etc, nog genoeg om op te noemen. Voldoende drinken en bewegen.
  Wist je trouwens dat je de meeste essentiële voedingsstoffen niet uit fruit haalt?

 • Beste Scoobydoo,

  Hoe gaat het nu inmiddels met je? Het is al weer een tijd geleden dat je gepost hebt. Ben je er al een beetje uit, met alles wat je gelezen hebt, wat je ziet zitten en denkt dat het wel bij jou past? Als ik je stukje lees, dan hoop ik in ieder geval dat je een andere diëtiste hebt. Het leek mij dat die je als eerste had/ hebt je niet veel rust gaf. Waar ben je op uitgekomen?
  Ik heb de diagnose DM2 sinds kort, maar omdat mijn nieuwe huisarts oudere bloeduitslagen erbij heeft gepakt is de conclusie dat ik er al een aantal jaar mee rondloop.De huisarts wilde meteen met medicatie beginnen, maar ik heb toen voorgesteld het eerst door af te vallen de bloedwaardes beter te krijgen. Inmiddels weet ik dat dit te simpel gedacht is. Ik voel me ook zoekend en weifelend door alle info, die soms heel tegenstrijdig is. Wat moet je geloven. Omdat de nieuwe huisarts me een half jaar de tijd heeft gegeven ( langer vindt ze niet verantwoord) ben ik maar wel meteen met iets begonnen. Mogelijk is dat voor jou ook een optie, gewoon met iets beginnen, een klein dingetje wat je ziet zitten, waar je wel in kan geloven.

  Vriendelijke groet, Anita

  • Ytsma

  Suikertje,

  Het is inderdaad zo dat wat voor de ene mens werkt, het niet voor de andere hoeft te werken.
  Het kan zijn dat er iets in het fruit zit waar uw lichaam niet tegen kan, maar mij eerste reactie is insuline resistentie, maar dat kan ik natuurlijk helemaal mis hebben.

  Het is nooit de bedoeling dat een mens alleen maar fruit eet, maar het toevoegt aan zijn of haar etenspatroon. Uit onderzoek heeft gebleken dat het toevoegen van 5 tot 7 porties van fruit en groente een positieve uitwerking heeft op heel veel ziektes. Het is dus niet het fruit alleen.

  Je haalt de meest essentiële voedingsstoffen inderdaad niet uit fruit, maar fruit is hier een aanvulling op.
  Wij eten veganistisch en halen onze essentiële voedingsstoffen o.a. uit peulvruchten, aardappels en granen.
  Mooi is dat zoveel verschillende mensen met verschillende etenspatronen toch gezond leven kunnen.

 • Die onderzoeken lap ik aan mijn laars. Is alleen maar om de industrie te matsen. De mens hierin is niet belangrijk, alleen het geld.
  Het enigste wat voor mij belangrijk is; hoe krijg ik voor mijn lichaam de juiste essentiële voedingsstoffen binnen zonder het lichaam extra te gaan belasten.

  • Ytsma

  Hallo anita,

  Ik heb 4 keer over geschreven.
  Het begin

  Een rauwe smoothie
  raw-food-een-smoothie

  Raw til4 update

  en het eind
  het-einde-van-rawtill4-terug-naar-tss

 • Raw food: een smoothie.
  3 bananen
  2 appels
  200 gram sla
  1 ui
  1 teentje knoflook

  In deze smoothie zit in totaal:

  487.1 kcal
  7.8 gram eiwit
  104 gram koolhydraten
  1.9 gram vet

  Goed bezig. 100 punten.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.