Home Forums Ouder van een kind Wat zijn de consequenties van vaak te hoge waardes

Wat zijn de consequenties van vaak te hoge waardes

Sinds kort ben ik in het leven van mijn nieuwe vriendin en haar zoontje die diabetes type 1 heeft. Ik probeer alles te leren over zijn suiker zodat ik hem ook goed kan adviseren en ondersteunen waar nodig en mogelijk.
Echter merk ik dat hij z’n waardes niet tijdig meet met de freestyle libre en dat zijn waardes vaak erg hoog zijn.
Hem ergens bewust van maken gaat lastig en hij gaat hier niet serieus mee om.
Heeft iemand tips wat ik hem kan aangeven? En wat zijn de gevolgen hiervan? En hoe kan hij alsmaar hoog staan terwijl hij zegt wel te bolussen? Dank voor de antwoorden en tips, mvg MTI

 • En wat zijn de gevolgen hiervan?
  Hoge bloedsuikers veroorzaken complicaties aan ogen, nieren, zenuwen en hart- en vaten. Dat gebeurt niet direct, maar duurt een langere tijd. Door langdurig hoge bloedsuikers wordt dit proces bespoedigd. Hoe minder hoge bloedsuikers iemand heeft, des te langer het optreden van complicaties uitgesteld of misschien zelfs voorkomen kan worden.

  Het verbaast mij dat hij een Freestyle libre gebruikt terwijl hij er niet serieus mee omgaat. Zo heeft dat geen enkel nut.

  hoe kn hij alsmaar hoog staan terwijl hij zegt wel te bolussen?
  Dat kan verschillende oorzaken hebben. In dit geval, indien u gelijk heeft en hij inderdaad zijn diabetes niet serieus neemt, dan neemt hij waarschijnlijk niet de moeite om de juiste dosis te bepalen. Misschien gokt hij alleen hoeveel insuline hij moet bolussen of telt hij de koolhydraten niet. Het is ook mogelijk dat instellingen zoals de correctiefactor en de koolhydraatratio niet kloppen, maar dat moet met de behandelaars beproken worden.
  Ook bij mensen die hun ziekte wel serieus nemen is het mogelijk dat desondanks de bloedsuikers langdurig hoog zijn. Soms is het erg moeilijk of onmogelijk om de juiste instellingen te vinden. Diabetes is maar in beperkte mate berekenbaar en dat verschilt per persoon. Oordeel daarom niet te snel als iemand constant hoge bloedsuikers heeft.

  Heeft iemand tips wat ik hem kan aangeven?
  Dat is een moeilijke vraag. Hebt u dit al met uw vriendin overlegd? Wat vindt zij van de manier waarop haar zoontje ermee omgaat? Staat hij open voor advies van zijn moeder? En van u, als nieuwe vriend van zijn moeder?

 • Allereerst dank voor uw reactie.
  Hier heb ik al erg veel aan en ik zal dit eens goed met hem en zijn moeder die hier erg druk mee bezig is dagelijks bespreken ook.
  Hij staat wel en niet open voor advies gezien hij beginnen is met puberen ook. Hij heeft zichzelf een bepaalde manier van omgaan met zijn Diabetes eigen gemaakt en dat maakt het vaak wel lastig hem ergens bewust van te maken. Wat ook vervelend is is dat als hij bijvoorbeeld bij zijn opa en oma gaat slapen hier helemaal minder goed op gelet wordt. Dit baart ons op afstand dan weer zorgen en geeft onrust ook. Los van de consequenties die dit alles met zich meedraagt voor zijn lichaam.
  Zijn moeder is overal dagelijks inmiddels op voorbereid en mee bezig ook. Ze heeft erg veel al geprobeerd met bijvoorbeeld lijstjes ophangen op de koelkast en dagelijkse controle op zn waarden en verloop daarvan. Ze let goed op zijn gezondheid, eetpatroon en zijn rust ook gezien hij ADD heeft en dit invloed heeft op zijn waardes ook als hij bijvoorbeeld smiddags heeft gevoetbald. Meten en bolussen op school doet hij ook niet. Alleen sochtends en smiddags rond 15:00uur bij thuiskomst gezien hij er of niet aan denkt of zichzelf ervoor schaamt. Met school is hier inmiddels goed overleg over omdat school hierin kan ondersteunen misschien. Hij staat verder wel open gelukkig voor mij als Bonusvader zijnde en we hebben een goede omgang en soms ook wel een discussie gezien een beginnende puber zijn bonusvader soms maar een zeikerd vind terwijl ik hem juist graag wil helpen ook met zijn diabetes.

  Nogmaals dank voor uw reactie!

  • Dat komt vaak voor bij pubers met diabetes. Diabetes is een van de dingen waar ze zich tegen afzetten. In die fase is het moeilijk om kinderen volledig bewust te maken van het belang van goede omgang met diabetes.
   U schrijft over schaamte. Daar hebben meer pubers en volwassenen met diabetes mee te maken. Dat hoeft niet, maar is beslist niet raar. Het kan met de omgeving te maken hebben. Waarom schaamt hij zich? Heeft het met reacties op school te maken?
   Gelukkig accepteert hij u wel als bonusvader, dan ligt het niet daaraan dat hij soms niet openstaat voor advies.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.