Home Forums Nieuw met diabetes Wazig zicht

 • Laars

Wazig zicht

Hallo
Sinds een maand of 3 is mijn suiker te hoog.
3 maanden geleden was mijn BS nog 6,9 . Plotseling in 8 weken gestegen naar 16,1 nuchter.
Nu 2 keer per dag 1000mg Metformine aan het slikken en de BS is nu nuchter 7 en na de maaltijd 10.
Zakt dus best wel goed , ik heb alleen sinds een week of 3 last van wazig zicht.
Met een leesbril kan ik nog scherp in de verte kijken.

Is dit blijvend, wordt dit herkend?
Maak me best wel zorgen.

 • Zeker herkenbaar!

  Je slechte zicht kan zeker met je hoge bloedsuikers te maken hebben. Hoe het precies werkt, weet ik niet, maar langdurig hoge bloedsuikers veranderen op een of andere manier de vorm van je oog ofzo. Helaas duurt het een tijdje voordat je zicht weer terug normaal is, ook al zijn je bloedsuikers weer netjes.
  Ik heb hetzelfde een paar jaar geleden zelf ondervonden, toen ik na mijn diagnose in het ziekenhuis van bloedsuikers van 42 in rap tempo terug naar meer normale waarden werd geholpen. Ik heb toen een paar weken lang heel wazig gezien, maar langzaamaan is het weer netjes bijgetrokken en is het gelukkig ook stabiel gebleven. Gelukkig werd mij toen netjes uitgelegd dat dit normaal is in een dergelijke situatie.

  Probeer jezelf niet al teveel zorgen te maken, maar mocht je het niet vertrouwen, aarzel dan vooral niet om ermee naar de dokter te gaan!

  Succes!

  • Laars

  Hoi Monique,

  Dank voor je reactie.
  Heb best wel hinder van dit fenomeen.
  Hoop maar dat het snel weg is.

  Was het bij jou ook z0o dat het pas later op kwam zetten.

 • als je bloedsuikers weer ‘normaal’ zijn dan verdwijnt dat weer, ik had het ook toen er bij mij diabetes werd ontdekt en ik ging spuiten, toen ging het van hoge suikers naar lage en dat merkte ik goed omdat ik niet meer heel scherp dichtbij kon kijken, na een week of wat was dat probleem weer over.

  • Laars

  Deze berichten geven mij weer hoop.

 • Nadat ik in het ziekenhuis opgenomen was, merkte ik inderdaad na een paar dagen dat ik ineens de krant niet meer kon lezen. Het duurt blijkbaar even voordat de effecten komen opzetten en ook weer verdwijnen.

  • Laars

  Thnxz allen die mij gerustgesteld hebben
  Het is over!!!!!
  Nu de waardes onder controle krijgen

  • Anoniem
  • Inactief

  Ik heb vorig jaar mei/juni een multifocale bril aangeschaft. Had al een tijdje het gevoel dat de glazen niet goed meer waren. Vanmorgen laten checken en ja hoor, behoorlijk verlopen. Morgen terug voor een uitgebreidere check en dan maar verder kijken. Wat hanteren de brillendragers onder jullie als redelijk moment om een nieuwe bril te kopen? Elke wijziging in de behandeling kan een verschil in je zicht opleveren. Toen ik mijn huidige bril kocht, dacht ik redelijk stabiel geregeld te staan. Ik wist toen nog niet dat ik korte tijd later in een maand tijd stevig zou stijgen en over zou gaan op Lantus en orale medicatie. Inmiddels vanaf augustus op Lantus en een stuk stabieler denk ik. Maar nog steeds met stevige maaltijdpieken. Denken jullie dat dat lang genoeg is om die glazen dan toch maar te wisselen voor glazen met meer sterkte? Hoe doen jullie dat, wachten met bril/lenzen na een wijziging in de behandeling?

 • Dag allemaal,
  Misschien aardig om te weten hoe het komt dat je slechter gaat zien als je van een hoge naar een lagere waarde gaat met je bloedglucosespiegel. Zoals je weet trekt suiker vocht aan. (Denk aan de suiker die hardt wordt in de suikerpot, door het vocht) . Oog in de oogbol zit vocht. Tijden een periode met veel glucose in je bloed, stijgt ook het glucosegehalte in het vocht van je oog. Maar….. als je bloedglucosewaarden weer dalen, daalt het glucosegehalte van het oogbolvocht veel langzamer. Daar blijft de concentratie glucose dus voor een langere tijd te hoog. Die hogere glucoseconcentratie trekt vocht uit de omgeving aan. Daardoor wordt je oogbol iets groter. De afstand tussen lens en netvlies is daardoor te groot. je krijgt daardoor geen schep beeld op je netvlies. Na een poosje als het glucosegehalte in het vocht in je oogbol weer gelijk is aan het bloedglucosegehalte, is de oogbol weer op normale grootte, en komt het beeld weer scherp als normaal op je netvlies.

  Ja diabetes is een boel gedoe, en niet leuk. gelukkig is het wazige zien door bovenstaande oorzaak een tijdelijk ongemak.
  Hartelijke groet,
  Eglantine

 • Ik ben het levende bewijs dat het zicht weer normaal word. Ik maakte me eerst vreselijk veel zorgen totdat ik hier las dat het wazige zicht slechts tijdelijk is.
  Nu m’n waardes weer ‘normaal’ zijn trek het wazige zicht ook helemaal weg. Ik ben zo blij en hoop hiermee iedereen die ook twijfels heeft hiermee gerust te stellen.

  • SimonW

  #Eglantine, bedankt voor de interessante uitleg. Ik heb het fenomeen ook wel eens beschreven aan mijn huisarts en die wist er geen verklaring voor.

 • Mijn oogarts kon, in aanvulling op de goede toelichting van Eglantine, verduidelijken dat het vocht in je oog (lens danwel oogbol…) niet direct voorzien is van bloedvaten. Het moet dan via andere weefsels zakken naar normalere waardes. En dat duurt langer dan dat je Blds zakt tgv medicatie. Je oog is dus zoet-er dan de rest, dus vocht-aantrekkend, dus onbalans. Mijn eigen ervaring is dat je na 3 weken (bij start medicatie na diagnose) de eerste hoopvolle verbetering bemerkt met het zicht van je ogen. Na n ruime maand is het weer als vanouds. Met inderdaad de tip: als je niet je huidige leesbril, maar de versie van daarvoor opzet, dan overbrug je die maand prima. Zie maar.

  • Bert62

  Herkenbaar. Ik heb sinds ruim een maand diabetes (type 2). Ik had een bloedsuikerspiegel van 44. Na een week in het ziekenhuis, mocht ik naar huis. Waarde lag toen rond de 18. Sinds een maand ervaar ik oogproblemen. Alles op afstand gaat nog prima maar dichterbij wordt heel wazig. Ik zou twee weken geleden een oogonderzoek hebben en vandaag een afspraak bij de internist. Beide afspraken zijn afgezegd. Waardes zijn nu onder de 10 maar wisselen nog wel, kan op een dag van 4 naar 9.5 gaan en weer terug. Ik hoop dat het wazig zien eerdaags opgelost is.

  • Luka

  Bij mij net diabetes type 2 ontdekt. Gelukkig snel doorgestuurd voor bloedonderzoek. Ik neem 1x per dag langwerkende medic en 3x een halve kortwerkende. Oogzicht wazig n’a 2de dag medicijnen. Rotvervelend. Hopelijk inderdaad tijdelijk. Ik neem nu op eigen houtje berberine. Op 2 dagen was mijn suikerspiegel normaal. 106. 14 dagen geleden 505.ik ben ook onmiddellijk met suikervrij en koolhydraatvrij dieet begonnen. Ik hoop dat ik de medic snel kan stoppen en mij verder kan helpen met berberine. Het is een mega natuurlijk wondermiddel.

  • Anke

  Ik geloof nooit zo in wondermiddelen. De reclames zijn altijd geweldig, maar de werkelijkheid??
  Ik denk dat een suikervrij en koolhydraatarm dieet meer oplevert. Plus de medicatie natuurlijk.
  Maar je bloedsuikerwaarden noem je niet in mmol? Woon je niet in Nederland? In Nederland is alles altijd in mmol/liter. De waardes 106 en 505 zijn waarschijnlijk in mg/dl? Voor omrekenen naar mmol/l moet je dit vermenigvuldigen met 0.00555.
  505=> 28 105 => 5,8 Dus een prachtige verbetering.

  Ik hoop voor je dat je weer kunt stoppen met de medicatie, maar dat gaat meestal niet zo snel. Volhouden suikervrij en koolhydraatarm is ook vaak lastig.
  Je ogen zullen zich wel weer aanpassen aan de verbeterde bloedglucosewaardes, maar ook dat zal wel een paar weken duren helaas.

  • Misty

  Ook ik heb last van wazig zien maar vooral ook het gevoel of de ogen niet schoon zijn. Ook korstjes in de ooghoeken bij het wakker worden. Ik heb dit sinds ik insuline spuit, hier ben ik 15 november aan begonnen. Mijn bloedsuiker is meestal tussen de 7 en 8 moll nuchter.

 • Een relatie met insuline gaan spuiten, zie ik niet direct. Maar ga wel advies vragen aan je behandelaar. Hogere bloedsuikerwaarden zijn een goede voedingsbodem voor infecties.

  • Le

  Sinds 2 week diagnose diabetes met een nuchtere waarde van 18. Had heel veel dorst maar voelde me prima. Nu 2 week later met 3x 500mg Metformine op 8,3 en 7kg lichter (ongewild)! Gewichtverlies is gelukkig wat gestabiliseerd nog steeds 300-400gr per dag ipv 1kg per dag.
  Maar mijn zicht is ontzettend slecht geworden. Ik had geen bril nodig maar ben in 2 week tijd naar een leesbril van +2,5 gegaan en in de verte is het zicht ook niet goed. Heb mijn ogen nog niet laten opmeten omdat het zo snel gaat. Ik lees hierboven dat meer mensen het hebben en hoort het er wel bij. Heb over 2 dagen weer een afspraak bij de huisarts.
  Ben overigens direct op een streng ketodieet gegaan.

  • Zorua

  Ik kreeg het advies om niet direct op te laten meten en een bril aan te schaffen want het kan zomaar weer veranderen met medicatie.
  Hoe lang het duurt voordat je ogen stabiel zijn qua sterkte weet ik niet.

 • Ik heb er sinds een week ook last van.
  Mijn gliclazide was op. En aangezien ik doorgaans zeer weinig last heb van de diabetes heb ik onderschat wat een weekendje zonder te weeg kan brengen.
  Ik ervaar nu dat ik dichtbij niet goed zie. En later op de dag ook moeite krijg met ver-zicht.

  Inmiddels weer terug op de medicatie en bezig om de suikerwaarde weer stabiel te krijgen. Zicht verbeterd nog niet echt. Dus hoop wel dat het weer hersteld.
  Kijk zelfs scheel met mijn linkeroog als ik van veraf naar dichtbij wissel. Bloedirritant

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.