Home Forums Nieuw met diabetes Wel diabetes of niet

 • Mntjee

Wel diabetes of niet

Beste forumleden,

Ik zit met het volgende: vanaf vorige week zaterdagkreeg ik last van een aantal klachten zoals extreem droge mond, in de nacht plassen, vermoeidheid en hoofdpijn. Ik ben op de klachten gaan googlen en kwam al gauw op Diabetes uit. Dinsdagochtend ben ik naar de huisarts geweest, en hij reageerde vrij luchtig ” wat denk je zelf dat het is. Noi ten eerste ik ben geen arts en ten tweede het kan van alles zijn, het weer etc. Gisterochtend ben ik ga bloedprikken. Gistermiddag heb ik met de spoed de huisarts opgebeld. Ik krewg hartkloppingen, overmatig zweten, hoofdpijn en heel slap gevoel. Assistente zeicga gelijk wat zoets drinken en eten en ik bel je over een half uur weer. Na dat half uur ging het een stuk beter. Tot dat ikchet na het avond eten weer kreeg. Neem een suikerklontje zei mn vriend. En inderdaad de rest van de avond nergens meer last van gehad.

en vandaag de uitslag van het bloedonderzoek. Niks aan de hand alles was goed. Een suikerwaarde van 5,6 (niet nuchterige maag)Dit was een keurige waarde volgens hem. Ben ik helemaal mee eens.

De assistente aan de lijn vertelde mij. Zorg dat je altijd wat te eten bij je hebt en op het moment dat je het voelt aankomen neem je wat zoets. Eet wat vaker kleine tussendoortjes in plaats van grotere maaltijden. Hier kan ik mij ook wel in vinden.

Maar toch Ik voel me niet helemaa serieus genomen. Ik vond de klachten die ik gister had echt heel erg heftig, al is mijn suikerwaarde niet te hoog.

Komt een van jullie dit wellicht bekend voor? Met andere woorden is het zo dat al is je suikerwaarde niet afwijkend, is diabetes dan ook in alle gevallen uitgesloten?

ik zie jullie ervaringen graag tegemoet.

 • Misschien is je alvleesklier te heftig gaan reageren op een stijgende bloedsuikerwaarde en gooit er te veel insuline uit, waardoor je die hypo achtige reacties krijgt. Wellicht helpt het om snelle koolhydraten te mijden en je maaltijden te verdelen met vooral langzame koolhydraten daarin en ook niet te veel. Zie hier voor de soorten koolhydraten: https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen/wat-zijn-koolhydraten#:~:text=Snelle%20koolhydraten%20zijn%20koolhydraten%20die,pasta%2C%20witte%20rijst%20en%20witbrood.

  Als dit na een paar weken niet helpt, dan vooral weer contact opnemen met je huisarts.

   • Mntjee

   Bedankt voor je bericht!
   Ik ga zeker op het eten letten

 • 5.6 voor niet nuchter is redelijk weinig, maar op zich een goede waarde.
  Een huisarts vraagt vaak waar iemand zelf aan denkt, want die weet allang dat veel patiënten eerst googlen en zelf een evt diagnose bedacht hebben ( dit is niet persoonlijk maar algemeen bedoeld) en dat kan soms helpend zijn, maar vaak zet de patiënt zichzelf daarmee op het verkeerde been.

  Ook mensen zonder diabetes kunnen hypo’s hebben ( onder de 4) maar dan herstelt zich dat weer.

  Lijkt me handig dat je de voedingsadviezen opvolgt en dan over een maand of 3 je núchtere glucose en je hba1c eens laat prikken.

  Ik ben 10 jaar glucosetolerant geweest eer ik DM2 kreeg.

  In elk geval zou ik de huisarts vragen of voor jouw geruststelling over 3 maanden je het bloedonderzoek mag herhalen.

  Verder kom je met vele trefwoorden/symptomen uit op diabetes of andere akelige dingen: niet meer zoeken op google maar gewoon de huisarts bellen of met de assistente overleggen.

  Voor noodgevallen neem je druivensuiker. Zorg voor een rol in je zak, tas, op het werk, in de auto enz.
  Het kan best zijn dat je gevoelig bent voor schommelingen zonder dat er iets aan de hand is, of ver voordat je ooit DM2 krijgt. Sterkte

   • Mntjee

   Bedankt voor je bericht.
   Ik had niet heel veel gegeten. 2 crackers met kaas, een koekje en kopje koffie.

   Ik hou het gewoon even goed in de gaten. Heb sinds vandaag niet veel klachten. Op de hoofdpijn en droge mond na. Heb gelijkt gezorgd voor druivensuiker mocht het nodig zijn kan ik dat pakken

 • Vraagje: hoeveel is je vochtinname op een dag?
  Te weinig drinken kan ook hoofdpijn geven.
  Een droge mond kan ook weer meerdere oorzaken hebben, denk aan ademen door je mond, bepaalde medicatie zoals anti-epileptica geven die klachten ook.

  Succes, ben benieuwd als je eens nuchter prikt over een tijdje of de waardes duidelijker zijn.

   • Mntjee

   Ja ben ik ook wel benieuwd naar. Qua vocht zit ik wel goed. Heb altijd een fles water bij de hand van een halve liter die drink ik 2x leeg. Plus overig koffie/thee of frisdrankkje

 • Als het geen suikervrije frisdrank is, zijn dat heel veel snelle koolhydraten. Dat geldt ook voor de meeste vruchtendrankjes. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld appelsap om snel een hypo te bestrijden.

   • Mntjee

   Aah okee ik probeer wel op frisdrank te letten maar in de avond vond ik een glaasje frisdrank altijd heerlijk

  • Mntjee

  Het is gewoon zo bizar wat eten met je lichaam kan doen…
  Ik eet altijd goed, en toch voel ik me soms tussen de maaltijden door zo met al die klachten. En dan na 1 handje naturel chips op een zaterdag avond kan mijn hee avond verpesten. 🙁 gelijk weer helemaal slap, zweten, en in slaap vallen etc.
  Ik probeer er niet te veel mee bezig te zijn omdat ok de klachten dan misschien forceer. En gewoon mijn ding te doen die ik altijd doe.

 • Chips geeft een snelle stijging evenals andere lege koolhydraten. Daarna zakt ie als een kaartenhuis weer snel naar beneden.

  Dit kun je voorkomen door koolhydraten met langzame afgifte te gaan eten: groente, volkorenproducten enz ( google is je vriend).

  Van een hyper val ik ook in slaap. Denk dat je met eten en drinken ( neem bv cola zero) nog veel winst kunt boeken.

 • meten is weten.
  Als je je huisarts niet vertrouwd ( zou een slechte zaak zijn) koop dan een starterset met een gluosemeter en wat strips. Als je je dan in voelt zakken, meet je je waardes. Als die dan hoog zijn ga je terug naar de huisarts… en als ze niet bijzonder hoog zijn óók want dan is er iets anders aan de hand.
  Heel veel adviezen hier zijn erg behulpzaam als je werkelijk diabetes hebt, maar we zijn hier geen artsen, en al zeker niet op afstand zonder je te kennen en bloedwaardes te zien.

   • Mntjee

   Ik ben hier niet om naar een diagnose te vragen want ik weet dat jullie geen artsen zijn.ik zeg trouwens ook noet dat ik mijn arts niet vertrouw. Ik heb duidelijk gezegd dat ik het met haar eens ben. Ik vraag naar ervaringen en tips waar ik uiteraard veel aan heb

 • Ah, maar zelfs artsen of mensen uit het medische zitten wel eens op fora😉

  Maar uiteraard is je behandelaar de belangrijkste.

  Je kunt (elke volgende keer met 10% korting) ook bij diabetesmagazijnpuntnl terecht voor een startersset. Zou er dan wel extra naaldjes en teststrips bij kopen. Ik was nog geen 55 euro kwijt voor de pen, apparaatje, extra naalden en strips.

   • Mntjee

   Dank voor de tip!
   Ik ga in ieder geval letten op de koolhydraten.
   En het kan nooit kwaad denk ik om 1x in de zoveel tijd te testen denk ik dan maar :)

 • Koop een glucose test apparaatje en meet zelf. Dan weet je het zeker. 1 keer per jaar door de dr. Laten meten is volgens mij net als onweer. Ik heb zelf een medisana, voor een paar tientjes weet je het. METEN IS WETEN. Veel succes.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.