Home Forums Nieuw met diabetes Wel of geen diabetes?

 • Nwn09

Wel of geen diabetes?

Hoi Allemaal,

Ik ben Nina, 21 jaar en heb eigenlijk nooit iets met doctoren ofzo te maken gehad vandaar dat ik nu niet zo goed snap hoe het zit en ik anders tot woensdag op uitleg moet wachten. Kunnen jullie me helpen

Probleem: na m’n vwo ben ik direct op kamers gegaan. Zeg maar precies in de zomer voordat Corona begon. Ik voelde me wat alleen, ging wel feestjes af maar toch niet helemaal happy. Uit verving begon ik steeds meer te snoepen en zeker de laatste tijd zijn dat regelmatig eetbuien.
M’n studie ging verder goed dus er was niks aan de hand. Dat ik flink was aangekomen en ik misschien al meer richting obesitas ging in plaats van overgewicht kon ik ook wel bedenken maar na 2,5 jaar mezelf niet wegen had ik geen idee wat ik woog totdat ik in november corona kreeg en zo benauwd was dat ik voor het eerst naar de huisarts moest. Ik werd ingestuurd naar het zkh, werd daar gewogen, bloed afgenomen, bloeddruk enz en bleek dat er toch wat dingen niet helemaal goed waren. Hier zou ik met de huisarts later op terug komen. Dat is nu.

Ik heb gesprekken met de poh-ggz gehad over m’n stemming en het eten en dinsdag moest ik nuchter bloed laten prikken en donderdag zouden we met de huisarts en de poh samen bespreken wat we zouden doen.

Woensdag werd ik alleen gebeld dat alle 3 de huisartsen en 3 van de 4 assistentes corona hebben. De praktijk is een week dicht en spoedgevallen gaan naar de andere praktijk

Ik moet dus nog langer wachten. Wel staat er al veel in m’n dossier en daar staat juist het lastige. Er zijn 2 rode dingen gekomen die gelijk duidelijk zichtbaar zijn, ik zie dat ik metformine krijg, recept lag al bij de apotheek. In overleg wacht ik tot na het gesprek maar ik zie nergens DM2 staan. Waarom dan de metformine. Dat vind ik lastig. Heb ik dan toch DM2?

M’n glucose nuchter was 6,8 en hba1c 46

Wie kan me uitleggen hoezo ze zonder dm2 toch metformine geven

Alvast bedankt en excuus voor het lange verhaal. Ik zit er gewoon mee want nu al DM terwijl ik pas 21 ben kan bijna niet. Ik ben bang dat ze wat fout doe

[URL=https://www.collage.nl/?yygpKSi20tfP1MvMTS8t0kvOz9UPNzAJCS_u0ssqSAcA][IMG]https://i.imgur.com/W04TWsz.jpg[/IMG][/URL]

  • Nwn09

  Screenshot dossier

  Klik op de link hierboven voor een screenshot met dingen uit m’n dossier.

  Je ziet links dat we nu 2 rode vlaggen op het dossier zitten. Eetstoornis en gestoorde glucose tolerantie en rechts zie je dat ik met metformine m’n moet beginnen en het opgehoogd gaat worden naar 2x 1000mg. Maar nergens de DM2 diagnose. Of heet dat gestoorde glucose tolerantie?

 • “Bij mensen zonder diabetes is het HbA1c 20-42 millimol per mol.”

  Daar zit je boven plus je hebt klachten. Je nuchtere glucose was afgelopen periode dus gemiddeld 6.4.

  “Bloedsuikerwaarde – nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water): Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes. Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorstadium van diabetes. Boven de 6,9 mmol/l – diabetes.”

  Daarnaast je leeftijd, je bent jong en hebt overgewicht, dus misschien willen ze daarom eerder ingrijpen. Grote kans dat wanneer je gewicht verliest, je waardes normaliseren.
  Maar al het bovenstaande is vooral alleen maar hardop meedenken; je behandelaar zal je woensdag meer kunnen vertellen, desnoods bel je maandag de assistente of die wat meer kan vertellen omdat je bent geschrokken van het recept.

 • In principe zit je in een voorstadium van dm2 nu ( glucosetolerantie). Dat valt waarschijnlijk om te keren als je je eten onder controle krijgt en afvalt.

  En over 3 maanden kijken ze of het omlaag is gegaan. Je krijgt de metformine in de baxter, dus kant en klaar zakjes.

  Je vit D wordt ook meegenomen.

 • Hoi Nina, ik ga proberen op volgorde van je bericht antwoord te geven.

  Wat vervelend dat je je niet fijn voelt de afgelopen tijd. Het is bekend dat mensen dan meer gaan eten maar als je zelf schrijft dat dit eetbuien zijn geworden dan is er vaak iets meer aan de hand (helaas zelf ervaring met boulimia en BED). De rode stukken in je dossier geven aan dat het dingen zijn die extra onder de aandacht liggen van de huisarts. Zo zien ze snel als jij belt of op het spreekuur komt dat ze daar ook aan moeten denken. Zij gaan er dus vanuit dat je een eetstoornis hebt en als je zelf over eetbuien spreekt die erger worden gok ik BED. Misschien kun je daar eens over lezen en herken je jezelf er in en vaak zijn er ook sites met kleine tips hoe eetbuien tegen te houden.

  Je schrijft dat in het zkh ook wat dingen niet goed waren. Wil je zeggen wat het is? Het hoeft niet precies in cijfers maar als jij bijvoorbeeld zou zeggen dat je BMI 24 is en alleen je cholesterol te hoog dan is de metformine minder te verklaren dan bij een BMI van 35, te hoge cholesterol, te lage goede vetten, te hoge bloeddruk, grote buikomvang.
  Ik denk, maar dat is echt denk dat ze je dit uit preventief oogpunt hebben gegeven omdat je op het randje van DM2 zit maar nog zo jong bent dat ze dit willen voorkomen. Metformine kan er ook voor zorgen dat als je waardes weer wat omlaag gaan je iets afvalt en neemt hongergevoel weg waardoor je minder eet.

  Je hebt het ook over een slechte stemming en ik zie dat je medicatie ik een Baxter krijgt. Vaak is dat als je meerdere dingen slikt. Klopt dat? Want er zijn soorten medicatie die de kans op DM2 enorm vergroten.

  Dan je waarde. Een 6,8 nuchter is normaal gesproken best hoog als je geen DM2 hebt. Hier zit je dus echt flink in de gevarenzone. Dit heeft niks met je leeftijd te maken. Steeds vaker krijgen jongeren ook de diagnose DM2.
  Je hba1c is ook relatief hoog voor iemand zonder DM2. Ze hebben de regel niet naar hba1c te kijken maar die is boven wat het mag zijn. Als die regel er niet was spraken ze misschien al van DM2.
  Dat deze waarde hoog is kan komen door de eetbuien. Je bent nog jong dus je lichaam vangt de klap nog op maar wel steeds moeilijker. Overdag blijft het steeds langer hoog door een eetbui en daarom stijgt je hba1c.

  Als je een meter hebt of kunt lenen kun je eens 2 uur na een maaltijd of (liever ze niet meer hebben natuurlijk) na een eetbui kijken. Kijk eens hoe hoog het dan is

  Heel veel sterkte met wachten en stel gerust je vragen.

  • Nwn09

  Bedankt voor jullie uitgebreide reactie.

  @cruella je mag alleen bellen voor echt noodgevallen. Zal dus moeten wachten.

  @80streur dat BED herken ik echt helemaal. Ik heb op een aantal sites zitten lezen. Al die stukjes met uitleg zouden over mij kunnen gaan

  Je vroeg wat niet goed was in het zkh. Moet zeggen dat ik me wel wat schaam om het neer ze zettn

  Toen ik werd gewogen was m’n BMI 36,4, m’n glucose oriënterend 10,2, bloeddruk 147/92 en m’n cholesterol was te hoog maar ik weet niet meer wat. Buikomvang hebben ze nergens opgemeten maar die is 120+cm

  Ik slik inderdaad nog meer medicatie maar wil even voor mezelf houden wat

 • Hoi Nina,

  Als ik je waardes zie denk ik dat je echt wel heel erg op het randje van DM2 zit. Metformine wordt ook wel gegeven bij pré diabetes en zeker als er sprake is van overgewicht.
  Het heeft een positieve invloed op je gewicht omdat je vaak minder eet omdat je minder trek hebt.

  Ik hoop voor je dat je snel hulp hebt voor de problemen met eten. Als je geen eetbuien meer hebt en wat afvalt zal het je waardes ten goede komen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.