Home Forums Zwangerschap Wel of geen pomp bij zwangerschapswens

 • San90

Wel of geen pomp bij zwangerschapswens

Hoi allemaal,

Ik wil graag advies over een pomp bij een zwangerschapswens. Sinds Aug 2018 diabetes type 1, die dag had ik ook een positieve zwangerschapstest. Dit is gelukkig allemaal goed gegaan zelfs na mijn bevalling 6 weken geen insuline nodig gehad. In 2019 is mijn dochter geboren.

Nu heb ik helaas last van veel schommelingen door hormonen (ovulatie, menstruatie) dit heb ik met de internist besproken en het advies is een spiraal. Maar een 2e kindje is heel welkom! Dit is helaas nu geen optie ivm mijn waardes.
Nu is het advies toch een insuline pomp de minimed 780g om mijn HbA1c naar beneden te krijgen deze is op dit moment helaas te hoog om zwanger te worden.

HbA1c is 72 en dit moet onder de 52 zijn voor groen licht!
Een pomp ben ik zelf nog niet aan toe maar mocht dit echt helpen wil ik het misschien toch een kans geven.

Graag hoor ik jullie ervaringen.

Gr, S

  • amr

  Ik zou het doen, zeker weten. Met een pomp kun je veel beter finetunen, dag en nacht.
  Vergelijken met je eerste zwangerschap heeft eigenlijk geen zin, omdat de eerste periode van diabetes vaak nog veel gemakkelijker is.
  Slechte waardes zijn echt een risico voor een ongeboren kindje.
  Wat maakt dat je niet toe denkt te zijn aan een pomp?
  Als het met je behandeling van nu niet lukt, zul je toch kritisch moeten kijken naar hoe je de behandeling kunt verbeteren. Er zijn meerdere wegen naar Rome, natuurlijk.
  Wat mij betreft is de pomp een hele mooie weg, zeker de 780. Maar als je hier zelf niets voor voelt weet ik niet of het gaat werken.

  • San90

  Hii amr,

  Bedankt voor je reactie.

  Ik ben er zeker over aan het nadenken helemaal nu met mijn waardes en een wens voor een 2e kindje.

  Aangezien ik nog niet super lang diabetes heb is een pomp voor mij toch een hele grote stap. Het idee de hele dag een kastje aan mijn lichaam te hebben houd mij tot nu toe tegen. Toen ik zwanger was heb ik mijn diabetes direct geaccepteerd, maar na mijn bevalling heb ik er heel veel moeie mee gehad en toen kwam het echte acceptatie proces eigenlijk pas.

  Ik heb al die tijd nee gezegd mbt een pomp en nu sta ik er misschien toch meer voor open. En ik hoor graag de ervaringen van andere.

  Binnenkort heb ik een afspraak bij de dv voor meer informatie en evt uittesten.

  Groetjes Sanne

 • Hoi San90,

  Ten tijde van de zwangerschapswens was mijn bloedsuiker stabiel, maar te hoog en kreeg ik steeds het “groene licht” niet om zwanger te mogen worden. Heel frustrerend vond ik dat! Ik gebruikte de pomp nog niet, maar nadat ik erover had gelezen op een forum heb ik aan mijn internist gevraagd of het iets voor mij zou zijn. Na een het bezoek erna en nog steeds geen goede waarden mocht ik toch een pomp gaan uitproberen,… na drie maanden was het zo goed dat ik het ‘groene licht” kreeg, zo fijn was dat! Het was voor mij de oplossing om zwanger te mogen worden, en ik gun jou dat ook. Het is misschien de moeite waard om het eens uit te proberen of het iets voor je is, en hoe jouw diabetesinstelling daar op reageert. Heel veel succes! Groetjes Madelon

 • Ik heb helaas een erg slechte ervaring met de pomp en wil het je ook afraden. Ik ben net voor mijn tweede zwangerschap aan de pomp gegaan maar bij mij werkte het niet, mijn suiker ging alle kanten op en ik belandde met 34,5 week zwangerschap in een keto acidose.. en heb hierdoor een doodgeboren kindje gekregen… ik heb me de pomp laten aanpraten door mijn diabetesverpleegkundige, omdat het vaak wel werkt, maar ze niet naar de persoon zelf heeft gekeken.. en ik bij mijn eerste kindje spoot en een kerngezonde dochter heb gekregen .. Ik heb zo n angst overgehouden dat het daarna (ook na het stoppen met de pomp 2 weken na de bevalling) niet meer is gelukt.. ik leef al die tijd al met veel verdriet, frustratie en angst 😧 als je nog vragen hebt, stel ze gerust

 • Marias75, wat een vreselijk nare ervaring.
  Ik was zwanger in de tijd dat er nog nauwelijks zelfcontrole was, (1980-1988) en er geen sprake was van “groen licht”. Alleen: “direct als je zwanger bent moet je het melden”.
  Het is 3 keer goed gegaan gelukkig. controle bij 1e zwangerschap: 1x per week een dagcurve (4x prikken) en dan naar het lab brengen!
  Een jaar of 10 geleden adviseerde mijn internist om over te gaan op de pomp. Ik had ook zoiets van “nee he, de hele dag zo’n kastje aan je lijf” en wilde niet. Maar mijn HbA1c was en bleef echt te hoog.
  Na nog een half jaar toch besloten om de pomp een kans te geven. Het HbA1c daalde spectaculair! Natuurlijk kost het tijd om de basaal-instelling en de hoogte van de bolussen in te stellen. Zorg dat je daar voldoende tijd voor neemt, samen met je DVK.
  De door jou genoemde pomp ken ik niet. Ik gebruik nu al de derde Accu-chek pomp met veel plezier en veel gemak. Even afkoppelen bij douchen, zwemmen, vrijen. Het dragen en het gebruik van een pomp went erg snel vond ik. Het grootste voordeel vind ik dat je als je onverwacht gaat wandelen, tuinieren of wat voor activiteit dan ook de hoeveelheid insuline kunt aanpassen (tijdelijke basaaldosering verminderen in stappen van 10% van 100% tot eventueel zelfs 0%). Als je met een pen spuit, zit die insuline er al in en zul je moeten bij-eten als je je meer dan verwacht inspant.
  Ik ben dus nog steeds erg blij met mijn pomp, zeker in combinatie met de FSL!
  Sterkte met het nemen van een voor jou goede beslissing.

  • Anke ja vroeger was het heel anders, je hebt wel geluk gehad dat het 3 keer goed is gegaan, want vroeger werden er vaker kindjes doodgeboren van moeders met diabetes type 1..
   mijn diabetes ging al goed dus ik had niet aan de pomp gehoeven, en been het de diabetesverpleegkundige dan ook kwalijk dat ze me toch heeft overtuigd om aan de pomp te gaan, bij mij werkte het ook niet door teveel bindweefsel in mijn buik, en ze hebben zich ook niet afgevraagd of ze me weer op spuiten over moesten zetten, terwijl je toch vertrouwt op het ziekenhuis.. mijn vertrouwen is dus helemaal weg.. ben zelfs nu na 9 jaar naar een ander ziekenhuis gegaan

  • Do

  Hoi San90,

  Ik ben benieuwd of je voor de pomp hebt gekozen?
  ik heb nu een jaar diabetes en de waardes zijn ook ’te hoog’ voor het groen licht.

  Groetjes Do

  • KyraC

  Ik heb bijna 5 jaar DT1 en heb afgelopen zomer besloten de overstap te maken naar een pomp ivm zwangerschapswens. Ik zag eerst ook geen meerwaarde van een pomp, juist alleen de nadelen (ding aan je lijf, draadjes, gedoe). Omdat je vanwege de zwangerschapswens in aanmerking komt voor de 780g in combinatie met de CGM, ben ik toch overstag gegaan met de gedachte dat dit de beste beschikbare technologie van dit moment is, en als ik het niets vond, ik altijd terug kon naar de pen. Ik moet er bij zeggen dat ik het laatste half jaar met de pen geen slechte HBA1C had, namelijk 54, maar inmiddels ben ik (mede) door de pomp naar 47 gezakt en heb ik ‘groen licht’.

  Buiten dat dit natuurlijk het doel was, geeft het me vaker mentale rust, omdat de pomp bij kleine schommelingen zelf bijstuurt en ik iets minder denkwerk hoef te doen bij het bolussen in verband met eventuele actieve insuline in combinatie met je actuele glucosewaarde.

  Het kan even duren voordat je goed bent ingesteld, maar daarna is het echt zo veel fijner dan met de pen! Ik kan het dus alleen maar aanraden!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.