Home Forums Zwangerschap Wel of geen pomp bij zwangerschapswens

 • San90

Wel of geen pomp bij zwangerschapswens

Hoi allemaal,

Ik wil graag advies over een pomp bij een zwangerschapswens. Sinds Aug 2018 diabetes type 1, die dag had ik ook een positieve zwangerschapstest. Dit is gelukkig allemaal goed gegaan zelfs na mijn bevalling 6 weken geen insuline nodig gehad. In 2019 is mijn dochter geboren.

Nu heb ik helaas last van veel schommelingen door hormonen (ovulatie, menstruatie) dit heb ik met de internist besproken en het advies is een spiraal. Maar een 2e kindje is heel welkom! Dit is helaas nu geen optie ivm mijn waardes.
Nu is het advies toch een insuline pomp de minimed 780g om mijn HbA1c naar beneden te krijgen deze is op dit moment helaas te hoog om zwanger te worden.

HbA1c is 72 en dit moet onder de 52 zijn voor groen licht!
Een pomp ben ik zelf nog niet aan toe maar mocht dit echt helpen wil ik het misschien toch een kans geven.

Graag hoor ik jullie ervaringen.

Gr, S

  • amr

  Ik zou het doen, zeker weten. Met een pomp kun je veel beter finetunen, dag en nacht.
  Vergelijken met je eerste zwangerschap heeft eigenlijk geen zin, omdat de eerste periode van diabetes vaak nog veel gemakkelijker is.
  Slechte waardes zijn echt een risico voor een ongeboren kindje.
  Wat maakt dat je niet toe denkt te zijn aan een pomp?
  Als het met je behandeling van nu niet lukt, zul je toch kritisch moeten kijken naar hoe je de behandeling kunt verbeteren. Er zijn meerdere wegen naar Rome, natuurlijk.
  Wat mij betreft is de pomp een hele mooie weg, zeker de 780. Maar als je hier zelf niets voor voelt weet ik niet of het gaat werken.

  • San90

  Hii amr,

  Bedankt voor je reactie.

  Ik ben er zeker over aan het nadenken helemaal nu met mijn waardes en een wens voor een 2e kindje.

  Aangezien ik nog niet super lang diabetes heb is een pomp voor mij toch een hele grote stap. Het idee de hele dag een kastje aan mijn lichaam te hebben houd mij tot nu toe tegen. Toen ik zwanger was heb ik mijn diabetes direct geaccepteerd, maar na mijn bevalling heb ik er heel veel moeie mee gehad en toen kwam het echte acceptatie proces eigenlijk pas.

  Ik heb al die tijd nee gezegd mbt een pomp en nu sta ik er misschien toch meer voor open. En ik hoor graag de ervaringen van andere.

  Binnenkort heb ik een afspraak bij de dv voor meer informatie en evt uittesten.

  Groetjes Sanne

 • Hoi San90,

  Ten tijde van de zwangerschapswens was mijn bloedsuiker stabiel, maar te hoog en kreeg ik steeds het “groene licht” niet om zwanger te mogen worden. Heel frustrerend vond ik dat! Ik gebruikte de pomp nog niet, maar nadat ik erover had gelezen op een forum heb ik aan mijn internist gevraagd of het iets voor mij zou zijn. Na een het bezoek erna en nog steeds geen goede waarden mocht ik toch een pomp gaan uitproberen,… na drie maanden was het zo goed dat ik het ‘groene licht” kreeg, zo fijn was dat! Het was voor mij de oplossing om zwanger te mogen worden, en ik gun jou dat ook. Het is misschien de moeite waard om het eens uit te proberen of het iets voor je is, en hoe jouw diabetesinstelling daar op reageert. Heel veel succes! Groetjes Madelon

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.