Home Forums Nieuw met diabetes Wel of niet? Verschil nuchter en hba1c

Wel of niet? Verschil nuchter en hba1c

Ik ben Noortje een vrouw van 39 en ik kamp nu ongeveer 25 jaar met een eetstoornis. Ik heb veel therapie gehad maar we krijgen het niet goed onder controle. Ik blijf wel laag frequent contact houden met de eetstoornis kliniek en als het nodig is krijg ik even een booster opname van 8 weken.

Vorig jaar in november woog ik nog maar 49 kilo en was mijn bmi onder de 18.
Alleen vanaf ongeveer Sinterklaas sloeg de anorexia weer helemaal om in BED en kreeg ik, soms meerdere keren op een dag grote eetbuien. Omdat ik geen relatie heb en alleen woon was er ook niemand die dit door had.
Door de Corona kwam ik helemaal de deur niet meer uit en ik liet meestal mijn boodschappen thuis bezorgen waardoor ik ook niet meer buiten kwam en ook amper beweging had.
In juli woog ik 86 kilo en had ik een bmi van boven de 30.

Ik had lichamelijk steeds meer klachten en hoe naïef ook, ik legde de link niet met mijn overgewicht.
Toen mijn bmi boven de 30 kwam schrok ik zo en stopte ik weer helemaal met eten en in plaats van leven op eetbuien at ik nog maar een appel en komkommer per dag.

Toen moest ik mijn halfjaarlijkse bloedonderzoek laten doen
Daar kwam uit dacht mijn glucose nuchter 9,4 was En mijn hba1c 33.
Omdat het te hoog was moest ik 2 weken later weer laten prikken. Ondertussen was ik in die 2 weken al wel weer 3,5 kilo afgevallen. Nuchter zat ik op 7,0 en om te kijken of de vorige hba1c misschien fout was hebben ze die ook meegepraat. Die was nu 31.
Ze vonden dat zo gek dat ze afgelopen vrijdag (na een maand) nog een keer gekeken hebben. Het eten gaat nog steeds en ik ben inmiddels 12 kilo afgevallen. Nuchter zat ik op 8,9 en hba1c op 34

Nou zegt de arts dat ik DM2 heb omdat ik nuchter te hoog zit. Maar klopt dit wel want mijn Hba1c is voor mijn gevoel helemaal niet zo hoog. Overigens was ik bij het prikken altijd keurig 10 tot 12 uur nuchter.

Ik hoop dat iemand hier ervaring mee heeft want ik zit nog niet op de diagnose DM2 te wachten en aan de metformine wil ik sowieso nog niet.

Alvast bedankt voor een reactie.

  • Zorua

  Heftig verhaal Noortje!

  Je HbA1c is inderdaad wel mooi. Maar de nuchtere waarde is te hoog.
  Ik vrees dat je dan wel een diagnose DM2 krijgt op basis van die waarde.

  Dat betekent niet dat je direct aan de metformine moet. Huisartsen schrijven dat wel vaak voor, maar ik denk dat als jij weer een gezond gewicht hebt en je eetstoornis enigszins onder controle, dat je daarmee weer normale waarden zou kunnen bereiken.
  Krijg je hulp voor je eetstoornis?

  • Yvonne

  Vorige week heb ik bij Claudia deze uitleg gegeven
  “s-Nachts zorgt je lever tijdens het slapen voor hogere glucosewaarden. Je eet niet en je hersenen en de zenuwen nemen rechtstreeks uit het bloed de glucose op. Spieren hebben daarvoor de insuline nodig. Nou is de lever nogal gul om de hersenen van voedsel te voorzien. Als je je in pre-diabetes fase bevindt, kan de alvleesklier niet genoeg insuline aanmaken om die nachtelijke glucose aanvoer weg te werken.”

  Probeer naast aardig voor je zelf te zijn ook aardig te zijn voor je alvleesklier en spaar hem. Op de website van het Diabetesfonds is veel informatie te vinden, die redelijk goed leesbaar is. Kijk bijvoorbeeld eens bij https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten. Het zal moeilijk voor je zijn met jouw voorgeschiedenis. Heb je wel eens gedacht aan een gecombineerde leefstijlinterventieprogramma via je huisarts? Er zijn verschillende vormen en aanbieders en wordt vergoed uit de basisverzekering.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.