Home Forums Bloedsuikerwaarden Welke bloedsuikerwaarden zijn goed?

 • Inaa

Welke bloedsuikerwaarden zijn goed?

Sinds 7 jaar heb ik DM2, en ik slik glimeperide en metformine. Vier keer per jaar wordt mijn nuchtere waarde gemeten en twee keer per jaar HbA1C.
Drie maanden geleden was mijn nuchtere waarde vrij hoog, en vorige week bij de laatste controle zelfs nog iets hoger.
Ik heb aan mijn huisarts gevraagd of het zin heeft om voortaan zelf mijn bloedsuikerwaarden te meten. Hij vond het (nog) niet nodig, maar adviseerde – na enig aandringen van mijn kant – dan toch een startset voor het meten van de hoeveelheid glucose in mijn bloed.
Vandaag bij de apotheek de CareSens Premier opgehaald, en anderhalf uur na de lunch de eerste meting gedaan: 8,8.
Volgens mij is dit te hoog…
Hoe hoog moet de waarde normaal gesproken zijn?
En de nuchtere waarde?

Ik wil ontdekken door welke voeding ik de waardes kan laten zakken.
Ik eet gezond, wandel veel en ben best bewust bezig met mijn gezondheid.

 • Hoi,

  Er zijn natuurlijk richtlijnen, maar in de praktijk is wat de juiste waarde is, voor iedereen verschillend. Op de langere termijn kom je er pas achter wat bij jou past. Dat hangt af van je dieet, levensstijl en levensomstandigheden en simpelweg van factoren die niet direct beïnvloedbaar zijn, zoals stress of weersomstandigheden.

  Je slikt medicijnen en krijgt elke 3 maanden controle. Men gaat dan af op het gemiddelde over 90 dagen en daar wordt het verdere beleid mede door bepaald.

  Je eerste meting is met stress gemeten, want natuurlijk is dat spannend en dat heeft weer invloed op de waarden, net als een bloeddruk.
  Als het meten voor jou belangrijk is, meet het dan telkens 1,5 uur na de lunch op dezelfde tijd voor een week. Dan krijg je een beetje inzicht of je elke dag vergelijkbare waarden hebt, of dat het ook lager is.
  Je kunt nog geen conclusie trekken uit een enkele meetwaarde.

  Ik kan me je zorgen voorstellen. Er wordt genoeg gewaarschuwd voor de gevolgen van hoge bloedsuikerwaarden.

  Jij weet voor jezelf of je je levensstijl kunt en moet aanpassen. Als er nog ruimte is voor aanpassing, probeer dat dan eerst en meet dan elke dag op hetzelfde tijdstip en kijk of er grote schommelingen zijn.

  Ik wens je succes en hoop dat het een gelegenheidswaarde is geweest.

   • Inaa

   Bedankt voor je duidelijke reactie!
   Ik ben vandaag al begonnen met meer bewegen, heb minder brood gegeten en meer rauwkost. Ik had vandaag 1,5 uur na de lunch een waarde van 7,7…..dus ik kan er inderdaad zelf invloed op hebben!
   Dit zorgt voor een positief en ‘strijdbaar’ gevoel.
   Ik ga er gewoon heel goed mijn best voor doen!

 • Gaat jou dus lukken!
  Je hebt de wilskracht en de overtuiging.
  Gaan met die banaan…gaat goedkomen met jou, zolang je het zelf in de hand kunt houden.

  • Inaa

  Ik ben sinds september bezig met nóg beter opletten op wat ik eet. Veel minder koolhydraten, veel meer rauwkost, meer bewegen, niets meer snoepen…ik meet elke morgen de nuchtere waarde.
  Dit schommelt tussen 5,9 en 8,2.
  Hoe kan het dat er zo’n verschil in zit?
  Ik maak me hier best wel zorgen over, want ik wil naar lagere waardes toe en dat lukt maar niet.
  Welke nuchtere waarde is ‘normaal’ als je DM2 hebt?

  Zou stress (door mijn werk in het basisonderwijs) ook een grote invloed hebben??

  • Er zijn vele factoren die de bloedsuiker beïnvloeden en die kun je moeilijk allemaal constant houden. Daardoor ontstaan verschillen in de (nuchtere) bloedsuikerwaarde. Stress is zeker een relevante factor voor de bloedsuiker.

  • Anje

  Ik denk dat normale waarden per persoon verschillen. Mijn nuchtere waarden liggen tussen 9 en 11. Belangrijkste is m.i. de HbA1c , de driemaandelijkse prikbeurt,waar het gemiddelde wordt bepaald. Deze is het beste tussen de 6 en 9 mmol/l
  Jouw diabetesverpleegkundige kan je hier alles over vertellen.

  • De HbA1c-waarde is niet de gemiddelde bloedsuikerwaarde en wordt ook niet in mmol/l gemeten, maar in mmol/mol of %. Een percentage van bijv. 7% komt niet overeen met een gemiddelde bloedsuiker van 7 mmol/l.
   Naar mijn mening is de HbA1c-waarde absoluut niet het belangrijkste. Uit deze waarde kun je namelijk geen informatie afleiden over de schommelingen in de bloedsuikers. Iemand die constant tussen 3 en 9 mmol/l schommelt heeft misschien ongeveer dezelfde HbA1c-waarde als iemand die constant tussen 5 en 7 mmol/l zit, maar dat laatste is veel wenselijker.

  • Inaa

  Hartelijk bedankt voor de reacties!
  Ik had al zo’n idee dat stress een belangrijke factor is.
  Het werken op een basisschool is zoveel meer stressvol dan toen ik 42 jaar geleden als juf begon.
  Op 1 augustus 2019 ga ik (vervroegd) met pensioen; hopelijk ervaar ik dan minder stress…

  Weten jullie welke nuchtere waarde van mijn bloedsuiker wenselijk is?
  Ik blijf streven naar een zo laag mogelijke waarde, maar wil ook graag weten hoe ‘hoog’ het normaal gesproken zou mogen zijn…

  • Ben42

  Weten jullie welke nuchtere waarde van mijn bloedsuiker wenselijk is?
  Ik blijf streven naar een zo laag mogelijke waarde, maar wil ook graag weten hoe ‘hoog’ het normaal gesproken zou mogen zijn…

  Voor een gezond persoon, liggen de waarden meestal tussen de 4 en de 7, waarbij 7 voor veel personen al hoog is. Tussen de 4 en 8 wordt over het algemeen zeer acceptabel gevonden. Er zijn mensen die na het eten kort pieken en daarbij rond de 8 uitkomen.

  Als diabeet zijn er streef waarden. De streefwaarde die je zou kunnen aanhouden is 4.63 mmol/l, een mooie waarde net niet te laag, maar wel lekker laag.
  Is dit zinvol een waarde met 2 cijfers achter de komma te noemen ? Nee, dat is het antwoord daarop. Als streefwaarde is het een uitstekende waarde, maar de waarde 4.56 mmol/l is ook een uitstekende waarde. Wat een redelijk streefbereik is, is van 4 tot 7 mmol/l. Echter als je bloedsuiker verlagende middelen gebruikt, is de waarde 4 voor als je gaat autorijden te laag. dan wil je weer wat hoger zitten.
  Verder lukt het zeer veel diabeten niet om binnen deze grenzen te blijven. En als het niet lukt heeft het geen zin je daar extreem druk over te maken. Zelf zou ik er voor tekenen als ik mijn waarden altijd onder de 10 zou kunnen houden. Regelmatig heb ik waarden die (zeer) ruim boven de 10 liggen. Mijn streven is wel de waarden onder de 10 te houden, maar dat lukt gewoonweg niet. Het streven de waarden tussen de 4 en 7 mmol/l te houden is voor mij vrij ‘onzinnig’, ik accepteer een veel ruimere range. En als ik in de buurt van een 4 kom, dan zit ik eigenlijk al laag, omdat ik dan een groot risico loop flink onder de 4 terecht komen (wat ook regelmatig gebeurd). Meer dan 90 procent van de tijd onder de 10 is voor mij al een mooi streven.

  Meer dan 90 procent onder de 8 zou volgens mij voor een type 2 diabeet een heel mooi streven zijn.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • Inaa

  dag Ben,
  Hartelijk bedankt voor je duidelijke uitleg!
  Hier kan ik écht wat mee.
  Ik zit eigenlijk nooit te laag, maar dus wel aan de hoge kant.
  Het is bemoedigend om te lezen dat ik met meer dan 90% metingen onder de 8 (nuchtere waarde) best content zou moeten/kunnen zijn.
  Ik had steeds in mijn hoofd dat ik rond de 5 zou moeten blijven, en dat lukt voor geen meter.

  Mijn motivatie is weer terug!
  Ik kan inderdaad zeggen dat ik meestal onder de 8 blijf, en soms ietsje er boven.
  Dit gaat lukken!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.