Home Forums Nieuw met diabetes Welke klachten heb je bij een te hoge en een te lage suikerwaarde?

Welke klachten heb je bij een te hoge en een te lage suikerwaarde?

Ik ben benieuwd welke klachten je kunt krijgen bij een te hoge bloedsuiker maar ook bij een te lage bloedsuiker? Ik hoop dat jullie mij kunnen informeren.

 • Heel goed dat je meer informatie opzoekt over diabetes! Hoe meer je van je diabetes weet, hoe beter je voor jezelf kunt zorgen.
  Diabetesvereniging Nederland organiseert cursussen voor mensen die hun diabetes beter willen leren kennen: de Diabetesschool.

  Hieronder een uitgebreide uitleg van de klachten die je kunt krijgen bij te hoge en te lage suikerwaarden.

  Te lage bloedsuiker, Hypo:
  Bij een hypo is er te weinig glucose in je bloed (onder de 4 mmol/l).

  Symptomen:
  Je gaat trillen, zweten en hebt hoofdpijn, voelt je duizelig of bent minder geconcentreerd, moe of hongerig. Ook kun je een wisselend humeur hebben.
  Bij een ernstige hypo ben je verward en suf en kun je zelfs in coma raken. Een hypo is bij iedereen anders. Als je het een paar keer hebt meegemaakt, weet je ongeveer wat je kunt verwachten. Het kan zijn dat je omgeving het eerder merkt dan jijzelf. En als je al langer diabetes hebt, kan het zijn dat een hypo minder duidelijk wordt. Dan merk je het pas als de bloedglucose echt laag is.

  Wat kun je doen als je een hypo hebt?
  Stop met wat je aan het doen bent. Controleer je bloedglucose, neem 20 gram glucose (bijvoorbeeld druivensuiker of limonadesiroop) en test na een kwartier nog een keer. Zit je dan nog te laag, neem dan opnieuw glucose. Je kunt ook vast wat eten. Heb je verschijnselen van een ernstige hypo dan is het nodig dat iemand in je omgeving glucagon spuit en een arts waarschuwt. Glucagon zorgt ervoor dat er snel extra glucose in uw bloed komt. Zorg er dus voor dat je omgeving (familie, vrienden, collega’s, buren) een hypo kunnen herkennen en weten wat ze op zo’n moment moeten doen. Laat ze je glucose geven in een plastic bekertje, dat je niet kunt stukbijten.
  Draag altijd een ‘diabetes-setje’ bij je. Dit kan bestaan uit: benodigdheden voor zelfcontrole, insuline of tabletten, glucosetabletten (dextrose, duivensuiker), glucosedrankjes of eventueel glucagon.

  Hoe voorkom je een hypo?
  • Controleer regelmatig je bloedglucose.
  • Eet voldoende en op het juiste moment.
  • Neem tussendoortjes.
  • Eet iets extra’s voor je gaat sporten, of neem minder insuline.
  • Houd rekening met de gevolgen van alcohol.
  • Houd rekening met de werking van andere medicijnen.
  • Kijk op internet of lees elders meer informatie over diabetes. Hoe meer je weet, hoe beter je begrijpt waar hypo’s vandaan komen.

  Te hoge bloedsuiker, Hyper:
  Bij een hyper heb je te veel glucose in je bloed (boven de 10 mmol/l).

  Symptomen:
  Je merkt dit bijvoorbeeld aan vaak plassen, erge dorst, vermoeidheid en een droge tong. Kinderen klagen vaak over buikpijn en zijn soms huilerig. Als een hyper lang duurt, kun je tijdelijk wegvallen, verzuren (keto-acidose) of in een non-ketotisch coma raken. Vergeleken met een hypo, ontstaan de klachten bij keto-acidose en non-ketotisch coma, vrij langzaam.

  Wat kun je eraan doen?
  Controleer je bloedglucose, drink veel en stop nooit met de behandeling. Mensen die tabletten gebruiken, moeten bij een hyper vooral veel water blijven drinken en veel bewegen. Moet je braken, waarschuw dan een arts. Neem maatregelen zodra je klachten hebt. Een hoge waarde geeft niet altijd klachten. Toch is het belangrijk onder de 10 mmol/l te blijven. Zo verklein je de kans op complicaties. Draag altijd een ‘diabetes-setje’ bij je. Dit kan bestaan uit: benodigdheden voor zelfcontrole, insuline of tabletten, glucosetabletten (dextrose, duivensuiker), glucosedrankjes of eventueel glucagon.

  Meer lezen:
  DVN-folder hypo-hyper

  Wil je meer lezen over bloedglucosewaarden? Kijk dan in het thema Bloedsuikerwaarden hier op DiabetesTrefpunt.

  Ben je bang dat je diabetes hebt? Ga dan naar je huisarts, die kan met een vingerprik een druppel bloed afnemen en je bloedsuikerwaarde testen.
  Je kunt zelf een online test invullen om te zien hoeveel risico je loopt om Diabetes Type 2 te ontwikkelen: Diabetes Risicotest

 • Ik heb al een paar dagen bloedsuikers boven de 20 mlm .momenteel gebruik ik entibiotica en ik heb een injectie in mijn schouder gehad met cotisonen .ik heb type 1 .
  Ik spuit bij maar het zakt niet !wat nu ?

 • Anti-biotica staan erom bekend dat ze de bloedsuiker kunnen verhogen.
  Cortison is ook bloedsuikerverhogend en een ontsteking is dat ook.
  Dan is 1+1 opeens 10.

  Je kunt het beste contact opnemen met je dvk of huisarts.
  Het gebeurt nog wel eens dat behandelaars vergeten dat je bloedsuikers nu te hoog zullen zijn en wat je kunt doen om dat zoveel mogelijk onder controle te houden.

  Verder veel water drinken en bewegen waar mogelijk, om je suikers wat te laten zaken.

  Sterkte.

 • chaim ik heb op een facebook pagina te horen gekregen dat je boven waardes van 15 voorzichtig met zijn met bewegen ivm verzuring van de spieren heb hier zelf nog nooit rekening mee gehouden en ik loop ook niet de marraton als ik hoog zit maar miss wel iets om rekening mee te houden? Ik zou idd de arts vragen diabetes word vaak vergeten

  • Sylviav

  Hoe herken je een hypo als je niet spuit,
  volgens mij heb ik er regelmatig een, gebruik al ruim 15 jaar medicijnen(tabletten), hoef niet te spuiten.
  maar ik heb toch regelmatig (momenten duizelig, zweverig, ijskoude handen , en of ik opvliegers heb)
  ben 64 , en de overgang is al ruim voorbij, dus denk dat ik dan een hypo heb, als ik dan iets zoets eet, of boterham met pindakaas, en blijf kwartier zitten zakt het, zou dit nu zijn voor te hoge suiker of te lage. ik spuit niet dus heb geen idee.

   • Antje

   Hoi Sylviav,
   Als je het zeker wil weten kun je een meter kopen (bij blokker zag ik ze laatst) voor ongeveer 14 euro. Daar zitten meestal 10 teststripjes bij. Als die op zijn kun je nieuwe stripjes bestellen voor 20 tot 25 euro per 50 stuks (ongeveer geloof ik. Zelf krijg ik ze al een tijdje op recept, dus precies weet ik het niet meer).
   Je kan natuurlijk ook je bahandelaar vragen of je hier een recept voor kan krijgen. De meeste mensen die alleen metformine slikken krijgen geen hypo’s, maar met bijvoorbeeld gliclazide kun je ze wel krijgen. Succes!

 • GOEDENDAG
  Toch maar even een stukje schrijven over mijn problemen met diabetes.
  2 jaar geleden opgenomen in het ziekenhuis omdat ik me niet goed voelde en erg geel zag in me gezicht
  zeiden mijn collegas,ik dus met spoed naar de huisarts met de vrachtwagen notabene om te vertellen dat ik me zo beroerd voelde of ik dood zou gaan de huisarts keek me niet eens aan en verwees me door om maar even bloed te prikken in het ziekenhuis de volgende dag,na het bloedprikken lieten ze me gewoon weer gaan (autorijden) smiddags werd ik gebeld met de mededeling dat ik zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moest en nachtkleding meenemen en beslist niet zelf mocht autorijden ivm met coma raken me bloedwaarde stond op 32 a 33 hoorde ik achteraf en me lever had het bijna begeven.na twee weken ziekenhuis en instellen met insuline mocht ik naar huis met de nodige informatie over diabetes.mijn wereld storte in .na veel hypers en hypo`s en angstgevoelens begon ik het onder controle te krijgen.wat me wel opviel is dat me ruis/toon in me hersenen wel was opgehouden tijdens het ziekenhuisbed en instellen.6 maanden thuiszitten ziektewet heb ik voorzichtig met een re integratie me werk weer hervat eerst op de werkvloer daarna weer op de vrachtwagen.ik merkte dat me ruis/toon weer terug kwam dermate ik minder mocht spuiten.nu bijna drie weken geleden controle bij de internist en gaf aan dat het zo goed gaat dat ik mocht stoppen met spuiten who de vlag ging uit bij mij maar aan de andere kant ook weer niet omdat ik in het weekend me vreslijk ziek begon te voelen griepje/verkoudheed opgelopen in het ziekenhuis denk ik.op 1 april me ziek gemeld.en nu nog ziek thuis omdat de ruis en toon in me hersenen zo erg zijn dat ik de omgevingsgeluiden niet meer kan verstaan .de griep/verkoudheid is inmiddels weg maar die geluiden in me hoofd maakt me bijna gek de tv moet ik op zn hardst zetten mensen kan ik niet meer volgen omdat die ruis en toon in me hoofd alles en iedereen overstemmen.Is nu zo erg dat ik overweeg om uit dit leven te stappen want ik trek dit niet meer want ik sta ermee op en ga ermee naar bed zo heftig was het hiervoor nooit ik moet er bij zeggen dat ik die ruis en toon al jaren had en gauw uitgeput was ,maar zo erg als het nu is hopeloos.2 keer bij de dokter geweest en foto laten maken van me hoofd niets op te zien en stuurt me nu naar de kno arts over een maand kan ik daar terecht.ik ben bang dat me hersenen beschadigen van dit alles want het is niet normaal zo erg en het lijkt wel of ze mij niet serieus nemen met mijn klachten gaat er nou niet bij iemand een belletje rinkelen.Mvg Peter

  • Anke

  Hoi Trucker 63. De klachten van een ruis of toon in het hoofd herken ik niet van de diabetes. Staat ook niet beschreven bij diabetes. En je internist was tevreden, je hoeft geen insuline meer te spuiten, dat wijst er op dat jouw bloedsuikers aardig in orde zijn. Ik denk echt dat je met jouw klachten naar de KNO-arts moet. Helaas weet ik ook dat er vaak niets aan te doen is. Je schrijft dat je al een afspraak bij de KNO-arts hebt. Je zou je huisarts nog kunnen vragen of die de afspraak bij de KNO-arts kan vervroegen. Als er een medische noodzaak is, kan de huisarts dit doen. Normaal is een ruis of een toon in het hoofd geen spoed. Bij jou is volgens mij jouw gedachte dat je door deze klachten uit het leven wil stappen reden om toch aan een medische noodzaak te denken! Overleg dit met de huisarts.
  Ik hoop dat er bij jou iets aan je klachten te doen is. Sterkte!

  • Ben42

  Hallo Trucker63,

  Je beschrijving van je gehoor lijkt erg op “tinnitus”. Onderstaand een paar links en je zou ook op het web nog kunnen zoeken. Omdat Tinnitus vaak 24 uur per dag aanwezig is, is dit een zeer belastende aandoening. Misschien kun je proberen sneller terecht te kunnen bij de KNO arts als je de ernst van je aandoening aan het ziekenhuis duidelijk kunt maken.

  Nu ben ik geen arts en met een enkel bericht een diagnose te stellen is natuurlijk niet echt mogelijk. Tinnitus is normaal geen aandoening die met diabetes gerelateerd is. Zeer vaak ontstaat tinnitus door omgevingslawaai. Dat kan door het werk komen, maar ook popfestivals leveren tegenwoordig een bijdrage. Het kan wel zo zijn dat de diabetes instelling effect heeft op de Tinnitus. Bloedsuiker wisselingen of bepaalde waarden zouden van invloed kunnen zijn op de Tinnitus.

  Zie:
  hoorstichting tinnitus
  Wikipedia Tinnitus

  Zoals altijd, wees voorzichtig met wat je op het internet leest, dat geldt ook voor mijn berichten. Veel is waar, maar veel is ook niet waar en vaak is het gedeeltelijk waar. Soms is het lastig de zin en onzin van elkaar te scheiden.

  Vriendelijke groet,
  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.