Home Forums Hulpmiddelen Welke Nederlandse zorgverzekeraar vergoed *eventueel* de Freestyle Libre al?

 • JimiS

Welke Nederlandse zorgverzekeraar vergoed *eventueel* de Freestyle Libre al?

Hallo allemaal,

Ik sta op het punt om een eigen zorgverzekering af te sluiten en gebruik al een tijdje de freestyle libre. Zoals jullie waarschijnlijk weten is het gebruik hiervan in Nederland erg duur. Ik zie de laatste tijd dat de sensor inmiddels in veel Europese landen al vergoed wordt, en ben eerlijk gezegd wel een beetje teleurgesteld in de voortgang van de Nederlandse zorgverzekeraars op dit gebied. Hoe dan ook, ik heb het forum even afgezocht maar kreeg niet direct een goed overzicht van welke zorgverzekeraars dit eventueel al vergoeden in Nederland en of daar nog specifieke eisen aan worden gesteld.

Iemand suggesties?

Alvast bedankt!

  • Ben42

  Op de site:
  https://www.diabetestype1.nl/onderzoek/behandeling/68-vergoeding-van-de-freestyle-libre-waar-staan-we-nu

  Staat :

  Of je een hulpmiddel vergoed krijgt uit de basisverzekering, bepaalt Zorginstituut Nederland (ZIN). Op 30 april 2018 besloot ZIN dat de FreeStyle Libre (FSL) wordt vergoed voor vier groepen mensen met diabetes:

  Kinderen met diabetes type 1.
  Volwassenen met gemiddeld hoge bloedsuikerwaarden die slecht zijn in te stellen.
  Zwangere vrouwen met diabetes type 1 en 2 (geen zwangerschapsdiabetes).
  Vrouwen met diabetes types 1 en 2 die een zwangerschapswens hebben.
  Hun recht op vergoeding van gaat in met terugwerkende kracht vanaf 27 november 2017. > Praktische uitleg over de vergoeding vind je in dit bericht van DVN.

  Het basispakket is voor alle zorgverzekeraars hetzelfde. Verzekeraars kunnen hierop geen uitsluitingen maken. Echter er zijn enkele verzekeraars die ‘tegenstribbelen’. Zo is er een verzekeraar die schrijft :
  Maakt u gebruik van een insulinepomp met een RT-CGM functie? Dan komt u helaas niet in aanmerking voor de Free Style Libre.

  Volgens mij is dit een uitsluiting van het basispakket die niet toegestaan is.

  In deg-pomp/#post-32116″>https://nldiab-menauhant.savviihq.com/bericht/cz-vergoed-freestyle-libre-niet-icm-minied-640g-pomp/#post-32116
  ==================================================
  U hebt recentelijk bij ons een aanvraag ingediend voor Flash Glucose Monitoring (FGM). Deze aanvraag hebben wij afgewezen. Omdat er een nieuwe standpunt is ingenomen door Zorginstituut Nederland, ontvangt u deze brief.

  Nieuw standpunt
  Afgelopen vrijdag 7 december 2018 is er overleg geweest met Zorginstituut Nederland. Tijdens dit gesprek is vastgesteld dat het hebben van een insuline pomp met Real Time Glucose Monitoring (RT-CGM) geen afwijsgrond meer is voor een FGM. Dit betekent dat wij alle afgewezen aanvragen opnieuw gaan beoordelen om vast te stellen of wij deze terecht of onterecht hebben afgewezen.

  Herbeoordeling
  Dit betekent dat wij ook uw aanvraag opnieuw gaan beoordelen. U hoeft hier zelf verder niets voor te doen.
  =====================================================

  Zo te zien aan het bovenstaande realiseren zorgverzekeraars zich ook dat de uitsluiting niet in overeenstemming is met het basispakket en wordt dat dan ook gewijzigd. De randvoorwaarden zoals door het ZIN aangegeven blijven wel hetzelfde.

  Opmerking.
  Dit onderwerp is al in zeer veel draden besproken. Voor de moderators misschien een indicatie de indeling in berichten zo te maken dat de berichten over de Free-Style Libre op een of andere manier gebundeld worden en sneller toegankelijker zijn. Nu ontstaan er iedere keer nieuwe draden met min of meer dezelfde inhoud. Zeker voor toekomstige bezoekers niet overzichtelijk, die stellen dan vervolgens weer dezelfde vraag.

  Vriendelijke groet,
  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.