Uitkering en zorg voor mijn kind • Ouder van een kind • Diabetes Trefpunt

Home Forums Ouder van een kind Uitkering en zorg voor mijn kind

Uitkering en zorg voor mijn kind

Mijn dochter van 7 heeft diabetes type 1, en ik heb al eens eerder in de bijstand gezeten (gelukkig nog net geen maand) en nu loopt mijn huidige werk eind maart af, hopelijk vind ik zelf wat anders maar anders kom ik weer in de bijstand helaas. Zij gaven toen aan dat je alles moet aanpakken wat ze aanbieden wat of waar het ook is. Toen zei ik dat ik een alleenstaande moeder ben van een dochter met diabetes type 1, tja zeggen ze dan daar hebben wij niks mee te maken. Nu ben ik heel bang dat als het weer zover zou moeten komen, dat ze dat weer zeggen. Maar ik heb intensief contact met de juf elke dag, en ik ben al een aantal keer naar school moeten racen omdat het niet goed ging, mijn huidige werkgever heeft hier gelukkig wel alle begrip voor.
Ik werk ook parttime, en bij de sociale dienst zeggen ze dat je als alleenstaande moeder de plicht hebt om minimaal 32 uur te werken, dus dat kunnen ze ook nog doen.
Hebben jullie tips of ideeën wat ik kan zeggen mocht het zover komen dat ik bij de sociale dienst terecht kom?
Alvast bedankt.

 • Wat een lastige situatie voor je.

  Toevallig heb ik jouw vraag kunnen voorleggen aan iemand die bij de sociale dienst werkt.
  Dit is wat zij zei:
  Niet iedereen heeft evenveel kennis van diabetes. Mensen weten over het algemeen helemaal niet wat dat is en wat het inhoudt en bij de sociale dienst horen ze veel smoesjes of mensen die naar uitwegen zoeken. Sommige sociale dienst medewerkers zijn daardoor wat harder bij vervelende verhalen die ze horen. Maar de sociale dienst houdt officieel wel rekening met omstandigheden van mensen.

  Het is belangrijk dat je het goed duidelijk maakt; wat het betekent voor jou, een dochter met diabetes. Bijvoorbeeld met wat informatie over diabetes type 1, een verklaring van school of de behandelend arts.

  Je kunt ook iemand meenemen naar het gesprek als je bang bent dat er (weer) niet naar je geluisterd zal worden.

  Of ga langs een buurtteam of een sociaal raadslid hiervoor, zodat je hulp kunt vragen bij de aanvraag.

  Je kunt vragen om (gedeeltelijke vrijstelling) van de arbeidsverplichtingen die de sociale dienst oplegt bij het toekennen van de uitkering.

  32 uur is inderdaad veel voor een alleenstaande moeder. Hierbij wordt wel uitgegaan van gewone omstandigheden, dus geen zieke kinderen, zieke moeders of andere bijzondere omstandigheden.

  Op internet is ook veel informatie te vinden over ‘vrijstelling van de arbeidsverplichtingen bij Werk en Inkomen’. Op de website antwoordopbijstand.nl vind je denk ik wel wat aanknopingspunten.

  Als je zelf een deeltijdbaan vindt die net onder het voor jou geldende minimum is, kan je trouwens ook aanvullende bijstand aanvragen. De sociale dienst is dan vaak al een stuk minder streng omdat je dan al een baan hebt.

  Heel veel succes!

 • Heel erg bedankt voor het mee denken en het voorleggen van mijn situatie.
  De omstandigheden zijn nu nog niet zo ver dat ik een uitkering moet aanvragen maar zal toch ergens eind deze maand moeten gebeuren als ik nog niks anders heb.
  Ik zal dit zeker mee nemen in mijn gesprek, en misschien inderdaad iemand mee nemen die kan helpen uitleggen hoe het is.

  Nogmaals, heel erg bedankt.

 • Hoi,

  Ik zit bijna in dezelfde situatie als jij.
  Bij de bijstand heel duidelijk vertelt wat dit inhoudt en zelfs de bijstand heeft mij geadviseerd om pgb aan te vragen en dit heb ik gedaan.
  Het kost wat moeite maar het is mij uiteindelijk gelukt.
  De bijstand heeft mij vrij gegeven van solliciteren en baan aan te nemen.

  Als je nog meer tips nodig hebt, hoor ik het graag.

  Succes ermee!

 • Hoi, bedankt voor je bericht.
  Ik heb al eens een uitkering moeten aanvragen en daar waren ze zo negatief maar wie weet met de tips kom ik wat verder.
  Alleen pgb heb ik ook wel eens aangevraagd, maar dat is toen afgewezen. Ik heb geloof ik toen het aantal uren op geschreven wat ik aan zorg doe maar was niet genoeg ofzo..? Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?
  En je hebt dus vrijstelling gekregen en hoeft niet perse te werken dan als ik het goed begrijp?

 • Het klopt inderdaad dat bij de bijstand ze niet heel vriendelijk zijn. Voet bij stuk houden helpt echt. Ik heb vrijstelling gekregen voor te werken en solliciteren.
  De weg die ik heb bewandeld is eerst bij de gemeente te melden dat ik pgb wil. Dat de zorg die ik voor mijn dochter heb te intensief is om daarnaast te werken en goed uitgelegd wat het allemaal inhoudt. Zij hebben toen aangegeven dat dit onder ikz valt, dus zorgverzekeraar.
  Zorgverzekeraar heeft gemeld dat er een wijkverpleegkundige langs moet komen om een indicatie af te geven. Hij heeft mij toen heel goed geholpen en precies vertelt wat ik moet invullen. Ik heb nu pgb gekregen voor 16 uur in de week en mezelf in loondienst gezet. Nu kan ik de bijstand uit.

 • Jeetje, ik ben er even een beetje ondersteboven van, wat zou mij dat toch fijn lijken als mij dat ook lukt!
  Niet omdat ik niet wil werken, maar je hebt dan die druk niet meer van je moet alles aannemen wat wij voor je vinden.
  En dat je dan op je gemak zelf kan kijken wat zou ik erbij kunnen doen eventueel nog.
  Zeg het als ik teveel vraag hoor, maar hoe kan je jezelf in loondienst zetten?
  De eerste stap die ik nu dus eigenlijk moet zetten is pgb (nogmaals) aanvragen?

 • Of in ieder geval een beetje pgb, dat scheelt al een boel.
  Omdat mijn dochter nog jong is, 5 jaar, is de zorg nog heel intensief.
  Ik kan niet er naast werken. Word regelmatig door school gebeld om meteen te komen en sommige leerkrachten willen niks doen. Een leerkracht die mee wilt denken en doen is goud waard in mijn ogen.
  Bij de aanvraag pgb is er een wijkverpleegkundige van een thuiszorginstelling gekomen en die gaf aan dat hun de zorg niet kunnen waarborgen. Dit is wel een must. Dan is de stap naar jezelf in loondienst te zetten erg klein.
  De eerste stap is de gemeente bellen.

 • Mijn dochter is 7, ik ken het.
  Ik word ook regelmatig gebeld door school, en dan moet ik ook direct gaan. Mijn huidige werkgever heeft hier gelukkig begrip voor, maar geen idee hoe het bij een andere werkgever zal gaan.
  De juf en meester van mijn dochter zijn heel meegaand en behulpzaam. Zij appen mij elke dag de waarde tussen de middag en kijken mee als ze bolust. Geen idee hoe dit in het volgende schooljaar weer gaat, tot nu toe hebben we er geluk mee gehad.
  Ik ben niet eens zover gekomen dat er iemand wilde kijken voor pgb…gewoon afgewezen door te weinig uren denk ik?
  En hoezo kunnen hun die zorg niet waarborgen precies? Ben ik wel benieuwd naar, en misschien heb ik er ook nog wat aan in mijn aanvraag straks.
  Oke dus de gemeente bellen, maar moet ik daar de pgb aanvragen dan?
  Sorry voor alle vragen, en ik ben je heel dankbaar dat je dit me mij wilt delen ik ga er zeker mee aan de slag.
  Is even hectische periode nu, en morgen krijgt mijn dochter ook nog een mri dus ben een beetje chaotisch op het moment.

 • De eerste stap is inderdaad de gemeente bellen en aangeven dat je aanvraag pgb wilt doen.
  Je word dan doorverwezen naar een consulent en die bekijkt of je bij de gemeente thuis hoort met pgb of bij de zorgverzekeraar.
  De thuiszorg kan het niet waarborgen omdat de zorg niet gezetten tijden is. Een thuiszorg kan wel bijvoorbeeld een lunch meedraaien, maar dat is vooraf besproken. In ons geval is dat school op verschillende tijden mij belt om direct zorg te verlenen.
  Een pgb houdt ook in dat alle medische handelingen in kaart word gebracht en dit word omgezet in uren en dat word omgezet in pgb. Het standby staan of het eventueel niet goed gaat op school is dus geen reden om pgb aan tevragen. Voor mij vol ongeloof maar zo werkt het helaas.
  Dus bijvoorbeeld een mio plaatsen is een medische handeling.
  Heel veel succes morgen!

 • Oke ja klopt school belt niet op dezelfde tijden als er iets is natuurlijk en dat de thuiszorg met lunch komt heb ik inderdaad al eens gehad toen mijn dochter nog moest spuiten, dat zijn vaste tijden inderdaad.
  Dus als ik aangeef dat ik vaak gebeld word door school en direct moet komen, en aangeef wat de uren aan extra zorg zijn (zoals in de avond en nacht meten mee op schoolreis, 3x per week pomp wisselen etc. en elke dag telefonische hulp bij de juf?) daarmee zou ik de aanvraag kunnen doen bij de gemeente? Dan aan de hand daar van kiezen zij zorgverzekering of gemeente en dan komt er een wijkverpleegkundige thuis (die vervolgens bepaald dat zij niet kunnen helpen omdat het niet op vaste tijden is) en die kan mij ook helpen met de aanvraag verder? En daaruit kan ik misschien mezelf uiteindelijk in loondienst zetten? Dat is zoals ik hem nu begrijp…

  Bedankt!

 • En vooral aangeven dat de zorg altijd de klok rond gaat.
  Succes ermee. Ik ben erg benieuwd!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.