Home Forums Werken Werk in de zorg / gezin en ook nog….diabetes.

 • Lieske

Werk in de zorg / gezin en ook nog….diabetes.

Hallo,
Ik ben moeder van een tweeling van bijna 5 jaar. Daarnaast heb ik een 50% contract in de zorg. Dus gemiddeld 18 uur in de week vroege- maar voornamelijk late diensten. Geen slaap/waak diensten meer gelukkig. Wel volop mee werken in het weekend systeem (Om het weekend werken).Mijn gezin en ik hebben er heel veel zin in dat ik regelmatige werktijden krijg.
6:15 ’s ochtends opstaan en met een late dienst 23:15 op bed om vervolgens weer vroeg te beginnen. Met een 50% contract lukte mij dat aardig. Maar ben er nu zo klaar mee. Op de instelling waar ik werk zijn mogelijk heden om in de dagbesteding met onze cliënten te werken. Maar in hoeverre speelt mijn diabetes type 1 hier in dit verhaal mee? Ik wil mijn energie huis houding meer in balans hebben. Dat komt natuurlijk altijd ten goede voor mijn diabetes. Of is het een gevolg van mijn diabetes dat ik niet in balans ben met mijn energie? Mijn man zei vandaag dat ik mijn diabetes ook kan gebruiken om wat meer druk te zetten dat het voor mijn gezondheid bevorderlijk is om regelmatig te gaan werken. Ben natuurlijk altijd wel de stoere dame waarbij diabetes “helemaal geen probleem is op het werk. …” hoe herkenbaar is dit voor jullie? Zijn er mensen met onregelmatig werken gestopt om diabetes beter te reguleren? Hoe heeft dit uit gepakt? Het makkelijkste zou zijn om even geen diabetes te hebben, om te kijken of ik dan fitter ben maar helaas gaat dat niet. Ben benieuwd naar jullie reacties.

 • vermoeidheid kan heel goed gevolg zijn van je diabetes, onregelmatig werken, en voornamelijk onregelmatig eten, zal hier ook effect op hebben.
  Of je dit moet gebruiken als pressiemiddel, dat moet je voor jezelf uitvogelen, de kans is natuurlijk groot dat ze het straks gebruiken om je te ontslaan onder het mom reorganisatie oid.

  • wymi

  Heb type 2 diabetes. ik draaide voornamelijk avond en nachtdiensten <max 3>, 24 uur p/w. Nu zit ik helaas al maanden in de ziektewet vanwege frozen shoulder. Wat is opgevallen is dat mijn HbA1c is gedaald. Ik eet nu ook veel regelmatiger. Dus ergens heeft het niet draaien van wisselende diensten een gunstig effect. Maar als het ff kan, wil ik toch weer avond en nachtdiensten draaien, zodra het weer gaat. Ik ben echt niet van het hele vroege opstaan en daarnaast zijn de vroege diensten vaak hectisch en dat kan ik eigenlijk missen als kiespijn. Wil wel erbij zeggen, dat ik graag mijn werk doe, maar het lichamelijk wel steeds zwaarder vind worden. Na een paar dagen werken, had ik ook een paar dagen weer nodig om bij te komen. Daarbij hebben wij bewust geen kinderen, dus dat scheel weer.

  succes je keuze.

  • anja61

  Ik het type 2 en werk 28 uur in de zorg ook late en vroege en dagdiensten, veel lopen
  ik ben ook moe de laatste tijd slaap veel voor de tv en ga vroeg naar bed lig af en toe al om 21 uur in bed

  transpireer veel in de nacht
  dus herken je probleem Lieske ik heb geen kids meer thuis lijkt me nog vermoeider

  • GeaDVN

  Hallo Lieske,

  Het is heel herkenbaar wat je schrijft! Soms weet je niet of de diabetes het gevolg of de oorzaak is van problemen die je ondervindt. Voluit leven met diabetes ook op de werkvloer, dat kan! Maar het gaat niet altijd vanzelf. Soms loop je tegen problemen aan door je diabetes.
  Om zelf de regie te houden over je loopbaan, is het belangrijk om het gesprek met je werkgever aan te gaan. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van je werkgever en jou om ervoor te zorgen dat jij lang en gezond door kan blijven werken.
  Het is heel goed mogelijk dat de wisselende diensten invloed hebben op je energie. Je ziet vaak dat wisselende diensten invloed hebben op je bloedglucosewaarden, waardoor het meer moeite kost om ze stabiel te houden. Ik weet niet of dit bij jou ook van toepassing is.
  Ik zou je aanraden om er open over te spreken met je leidinggevende. Vanuit DVN bieden wij ervaringsdeskundige coaches (loopbaan en/of re-integratie) aan. Contact met iemand die je niet hoeft uit te leggen hoe het voelt om diabetes te hebben en weet wat het psychisch met je doet, kan helpen balans te vinden in de combinatie van werk en diabetes. Meer informatie vind je hier: https://www.dvn.nl/diabetes/werken-met-diabetes.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.