Home Forums Werken Werk vinden met complicaties

 • Candy

Werk vinden met complicaties

Hallo,

Kan iemand mij vertellen of er in Nederland werkgevers zijn die mensen met diabetes en wat extra complicaties willen aannemen?
Onze regering had de mond vol van arbeidsparticipatie maar ik merk er in de praktijk maar bitter weinig van.

De bijstand komt langzaamaan in zicht.

 • Niet zeggen dat je diabetes hebt, ze mogen je er namelijk niet voor ontslaan of nadelig op beoordelen.

   • Sandor

   @markpompje, afhankelijk van je functie. Als je bijv. een veiligheidsfunctie vervult dan ben je verplicht om het te melden. De werkgever heeft op basis van een verhoogd risico wel degelijk de mogelijkheid tot ontslag.
   Alles dat van belang is voor je functioneren ben je verplicht te melden.

 • @ Candy; zoals Markpompje ook heeft geadviseerd; eenvoudig weg niet zeggen dat je diabetes hebt. Jij wilt immers gewaardeerd hoe jij je werk doet en hoe je bent. En Diabetes mogelijk een nadeel kan zijn.

  Mijn internist heeft mij dit ook geadviseerd en ik zeg het al jaren niet meer. Ik laat ze eerst zien wie ik ben en wat ik in mijn mars heb. En voordat contractverlenging ter sprake komt, dan zeg ik het pas.
  Deze wijze heeft mij al diverse keren goed door het contractproces geholpen.

  Verleden jaar had ik abusievelijk wel eerlijk gezegd. Het gesprek ging via een bureau en met de consulente had ik een goede klik. Zij gunde mij de baan echt.
  Omdat zij graag open kaart speelt heeft ze het wel genoemd (na mijn goedkeuring) in haar aanbevelingsbrief naar het bedrijf toe.

  Ik heb een gesprek gehad en dat was het. Uiteraard werd de afwijzing niet op Diabetes gegooid maar voor mij was het zeer duidelijk.

  De grootste uitdaging is dat Diabetes is een zeer vervelende ziekte, maar als Diabeet doe je van alles aan om goede waardes te krijgen en te houden.
  Het dagelijks “gevecht” dat wordt niet gezien (eerder zwaar onderschat.)
  Nee, voor de meeste werkgevers is het zo: Diabetes = chronisch ziek = meer afwezig dan aanwezig. Dus afwijzen.

  Zo krijg je nooit een eerlijke kans, omdat je een ziekte hebt waar je totaal NIET om gevraagd hebt.

  Succes!

  • SimonW

  Ik zeg het ook nooit tegen opdrachtgevers en meestal heeft het ook weinig invloed op mijn werk. Een ander heeft weer last van slapeloosheid of iets anders in de persoonlijke omstandigheden wat net zo veel (of nog meer) invloed kan hebben.

  • Sang

  @candy, Er zijn waarschijnlijk maar weinig bedrijven die in hun ondernemingsplan hebben staan dat ze mensen met diabetes en complicaties willen aannemen. Ik kan dus ook niet echt een aanbeveling doen voor een bedrijf. Ook weet ik je opleiding en je complicaties niet.
  Zoals eerder gezegd moet je niet melden dat je diabetes hebt, diabetes heb je namelijk met jezelf en niet met anderen. Daarom moet jij bepalen welke complicaties voor jou invloed hebben op jouw baan. Heb je snel last van je voeten, zoek dan een baan waar je vooral zit. (enzovoorts)
  Je diabetes mag eigenlijk geen ding zijn tijdens het sollicitatiegesprek. Vlak ervoor zorg je dat het stabiel is, en tijdens het gesprek focus je op de onderneming, je houding, enthousiasme en ga zo maar door.

  Ik hoop dat je met veel moed door blijft zoeken en je niet uit het veld laat slaan.

  @racingbike, Ik wil nog even hierop reageren. Jij zegt “Ik heb een gesprek gehad en dat was het. Uiteraard werd de afwijzing niet op Diabetes gegooid maar voor mij was het zeer duidelijk.”
  Ik vind dit een wat negatieve gedachte. Onthou dat het voor een bedrijf eenvoudiger is om iemand af te wijzen na een brief dan na een gesprek. In jouw brief stond dat je diabetes hebt, en als het bedrijf jou daarom niet zou willen, dan hadden ze eenvoudig kunnen zeggen “we hebben al genoeg kandidaten”. Door jou op gesprek te laten komen moeten ze een wat betere reden hebben om je alsnog af te wijzen. Je diabetes zal daarom waarschijnlijk niet de reden zijn, want dan hadden ze je in de eerste plaats niet op gesprek laten komen.

  • GeaDVN

  Beste Candy,

  Wat vervelend dat je het gevoel hebt dat je diabetes het je moeilijk maakt om werk te vinden!
  Ik weet natuurlijk niet wat voor complicaties je hebt en wat de gevolgen daarvan zijn voor je mogelijkheden om te werken, maar een toekomstig werkgever mag geen vragen stellen over gezondheid of ziekteverleden. Je bent zelf wel verplicht om alles dat van belang is voor je functioneren te melden. Ga je bijvoorbeeld met machines werken en heb je regelmatig hypo’s? Dan is het verstandig om er wel iets over te zeggen. Als een werkgever je vragen stelt over je gezondheid dan ben je niet verplicht om te antwoorden. Je kunt antwoorden dat de vraag “niet relevant” is . Of je vertelt dat je diabetes hebt en er in je werk nooit geen last van hebt gehad. Er zijn veel mensen die het tijdens een sollicitatiegesprek niet vertellen, maar bijvoorbeeld pas later aan hun naaste collega’s. Tips over diabetes en sollicitaties kun je op https://www.dvn.nl/diabetes/werken-met-diabetes vinden.
  DVN merkt in de praktijk ook dat werkgevers een ander beeld hebben over werken met diabetes dan de realiteit. Over het algemeen kun je prima werken met je diabetes! Als je het idee hebt dat een werkgever verkeerde ideeen over diabtes heeft, kun je hem/haar hier over informeren, met bijvoorbeeld informatie van DVN.

  Ben je lid van DVN? Dan kun je mij altijd bellen als je nog vragen hebt. Je kunt mij bereiken via ons telefoonnummer 033 463 05 66. Ik wens je heel veel succes!

 • Ik hoor heel veel mensen zeggen dat ze diabetes niet noemen wij een sollicitatiegesprek. Ik zelf doe het eigenlijk altijd wel, om een soort van openheid te creëren. Daarnaast is het een deel van mijn vertrek verhaal bij mijn vorige werkgever. Daarmee laat ik weten dat in dié specifieke situatie (onregelmatigheid bij buitenland-werk) mijn diabetes niet handig was, maar ik verder in mijn nieuwe functie absoluut geen problemen voorzie.

  Maar leg de focus natuurlijk niet teveel op je diabetes. Noem het kort, leg het uit, maar ga daarna verder focussen op je kwaliteiten en ervaring, en waarom je jezelf ziet werken bij het nieuwe bedrijf. Als zij dan een dag later terugdenken aan het gesprek, denken ze daaraan, en niet meteen alleen ‘ohjee diabetes, dit wordt een probleem!’

  Bij beide laatste sollicitatiegesprekken die ik op deze manier heb gevoerd ben ik gewoon aangenomen, en was men erg blij met de openheid erover. En daarmee is het ook ineens niet gek meer als je in 1 maand 3 ziekenhuisbezoekjes gepland hebt ofzo…

  Ohja nog even kort over complicaties: ik heb 30+ laserbehandelingen gehad, 3 operaties en krijg nog elke 6 weken een injectie Avastin. Alleen de injecties noem ik vaak nog en dat mn ogen ‘wat slechter’ zijn. En dat is eigenlijk nooit een probleem, ‘zolang ik nog op een pc kan werken’ en ‘zolang ik nog kan autorijden’ vindt men alles wel ok

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.