Home Forums Werken Werken in de thuiszorg

Werken in de thuiszorg

Ik ben 27 jaar en heb sinds april 2020 de diagnose DM2. Ik gebruik 1x daags insuline en daarnaast metformine en empagliflozine. Mijn werk als verpleegkundige in de thuiszorg vind ik erg leuk, maar vind ik ook erg lastig combineren met de diabetes.

Ik ben bijvoorbeeld erg bang om een hypo te krijgen als ik bij cliënten ben. We hebben een aantal cliënten met een hele grote zorgvraag. Daar ben je snel 1,5 uur intensief bezig. Vooral met de warmte laatst was dat flink pittig. Ik zorg altijd dat ik een boterham eet voordat ik naar die cliënt ga. Maar toch ben ik bang dat ik een hypo krijg als ik daar ben. Ik had namelijk gemeten vóór ik bij die cliënt was, toen was mijn waarde 5.9 en na die cliënt en een boterham met kaas was het 4.6 en die snelle daling ondanks de koolhydraten bevalt me niks.

Verder vind ik het erg lastig om pauzes te vragen. Mijn routes zijn al gauw van 7-14 uur zonder pauze. Officieel heb je dan gewoon recht op pauze, maar door de drukte wordt dat niet erin meegenomen. Als je de pauze neemt, ben je later bij je cliënten en dan gaan die klagen. Ik heb van de bedrijfsadvies schriftelijk een advies dat ik recht heb op pauzes die nodig zijn voor de “behandeling” van mijn aandoening. Wanneer mag ik zelf bepalen en ik wil rond 9u 10 minuten en rond 12u minimaal 20 minuten. En dat is al heel coulant van mij. Maar die pauzes kan ik wel vergeten. Dat is kostbare tijd waarin cliënten zorg nodig hebben.

Ik denk er soms aan om een andere baan te zoeken. Want in het verzorgingshuis had ik (zonder diabetes) ALTIJD om 10u 20 minuten koffiepauze en om 12u 30 minuten lunchpauze. In het ziekenhuis was dat ook zo.
Waarom kan dat in de thuiszorg dan niet? Ik vind mijn werk echt heel leuk en ik wil helemaal nergens anders gaan werken. Maar soms voelt het als zo’n grote strijd waar ik gewoon helemaal geen zin in heb. Ik wil mijn leven met diabetes zo goed mogelijk leven en deze minimale aanpassingen zijn toch niet zo moeilijk?

Zijn er meer mensen hier die in de thuiszorg werken? En die tips hebben?

 • Van 5,9 naar 4,6 in anderhalf a twee uur vind ik geen snelle daling. Het is jammer dat je de Free Style Libre niet vergoed krijgt, dan zou je meer grip en inzicht krijgen op je bloedsuikerwaarden. Misschien op eigen kosten van € 60 voor 14 dagen eens uitproberen met je telefoon? Het is wel een flink bedrag.

  Werk je in een team met een leidinggevende? Dan daar je dilemma in de groep voorleggen en dat je voortaan je pauze’s neemt ook al haal je dan de route niet op tijd. Je zal zelf die ruimte moeten nemen, die keuze maken anderen niet voor jou. Ze kunnen je besluit respecteren of niet. Zo niet, dan zijn er nog andere thuiszorgorganisaties.

 • Voor mij voelt het misschien meer als een snelle daling. Op zich is 4.6 nog best oké.

  Ik heb zelf de FSL aangeschaft. Ik was sowieso erg nieuwsgierig en omdat mijn vakantie geannuleerd was en ik dat geld terugkreeg, heb ik er eentje aangeschaft. Die heb ik nu vier dagen. Morgen is mijn eerste werkdag weer, dus dan kan ik zien wat er tijdens werk gebeurd.
  Alhoewel ik de waardes niet 100% vertrouw (hij geeft vaak onder de 4 aan terwijl mijn meter dan bijv. 5.5 zegt), zie ik wel een duidelijk patroon al en dat klopt ook wel met hoe ik me voel.

  Ik heb al meerdere keren in het team aangegeven dat ik pauze nodig heb en daar hebben ze dan wel begrip voor. Totdat het druk is en er weer een extra cliënt in mijn pauzetijd wordt gezet. Het steeds weer moeten zeggen kost mij gewoon zoveel energie. Energie die ik ook in goede dingen kan steken.
  Ik heb wel tussen neus en lippen door gezegd dat ik een interessante vacature tegen was gekomen waarin ik meer structuur en pauzes in mijn werk zou hebben. Toen liep iedereen gelijk 3 stappen harder voor me, want ze wilden me niet kwijt. Dat dan ook weer niet..

 • Ja, het is jammer dat er niet naar je geluisterd wordt. Kan de bedrijfsarts meer doen dan alleen een brief voor je schrijven, bijv met je leidinggevende gaan praten? Het is vervelend dat je dit in je eentje moet oplossen.

 • Ook al werk je in de thuiszorg je hebt recht op pauze en die moeten ze je geven en jij MOET ze nemen, het is erg belangrijk dat jij als eerste de verzorging krijgt jij hebt diabetes en dan moet de client maar even wachten dat is dan toch geen probleem. Je moet echt aan je eigen gaan denken en aan je gezondheid anders, kan het vreselijk mis gaan en dat wil je toch ook niet.

 • Ik heb vandaag gelukkig een leidinggevende verpleegkundige gesproken en die gaat mij ondersteunen in het opkomen voor mijn pauzes etc. Zij snapt heel goed dat dat veel extra energie kost die ik liever op een andere manier gebruik.
  Dat is heel fijn. Zij is zo lief.

 • Fijn, een mooie start na je vakantie.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.