Home Forums Werken Werken in volcontinu-dienst goed of slecht ??

 • Tim26

Werken in volcontinu-dienst goed of slecht ??

Goedemiddag allemaal!

Ik werk sinds 2 weken in volcontinu-dienst (5 ploegen) en nou hoor ik van sommige mensen dat dat slecht zou zijn voor het suikerspiegel. Zelf heb ik de gedachte van: als je je suikerspiegel ongeveer op normale waarden weet te houden dan zou er toch eigenlijk geen probleem moeten zijn ???
Weten jullie me hier toevallig meer over te vertellen ?

M.v.g. Tim

 • Hoi,

  Ik heb ruime ervaring met vol-continu diensten en redelijke ervaring met diabetes.
  Maar niet met de twee samen.

  Omdat regelmaat zo belangrijk is, is werken in onregelmatige diensten een extra uitdaging.
  Vooral het omdraaien van dag-/nachtritme lijkt me een uitdaging, zeker als je kortwerkende insuline gebruikt bij de maaltijden.
  In een nachtdienst eet je op heel andere tijden. Hoewel je kunt spuiten en ontbijten als je uit de nacht komt en spuiten en avondeten op “normale” tijden. Alleen de lunch is dan een probleempje.
  Bij een late dienst zou je gewoon ’s avonds moeten kunnen eten en dan ook spuiten.

  Wat vindt je behandelaar ervan? Want ik ga alleen af op mijn eigen ervaringen, jouw behandelaar kan je vertellen welke invloed onregelmatig werken heeft op jouw diabetes.

  • Tim26

  Aangezien ik mijn behandelaar pas 28 oktober weer zie dacht ik van. Ik probeer het hier eens om er wat wijzer uit te worden. Ik spuit inderdaad kortwerkende insuline bij maaltijden en langwerkende insuline voor de nacht. Al is de nacht soms tussen 8:30 uur en 13:30 uur. Ik probeer mn suikerspiegel daarom ook tussen de 4 en 8 te houden en moet zeggen dat dat wel redelijk goed gaat, maar ik zou absoluut niet weten of dat verdere gevolgen heeft voor in de toekomst.

  • Anoniem
  • Inactief

  Je zegt het volgens mij helemaal goed: zolang je waarden in orde blijven is er niks aan de hand. Ik denk dat het pas een probleem is als dat door de onregelmatigheid niet lukt. Zoals bij elke nieuwe situatie zul je het moeten uitproberen, in de gaten houden en bijsturen (yay voor het pretpakket) En als het je waarden in de war stuurt, zou ik kijken of je samen met je dvk of internist kunt uitvogelen hoe je dat kunt verbeteren. Volgens mij is volcontinu dienst an sich verders niet slecht voor je gezondheid, diabetes of niet. Kan ik mis hebben natuurlijk, benieuwd naar andere reacties.

  • Tim26

  Even een update omtrent dit topic. Ik ben bij mn behandelend arts geweest in het ziekenhuis. Zij zei me dat het werken in wisseldiensten opzich geen problemen met zich mee zou brengen. Wel is mij andere langwerkende insuline (Tresiba) voorgeschreven voor het beter onder controle houden van mn suikerspiegel. Deze zou 34 uur werken in plaats voor 20 uur (Levermir). Ondanks de weinige reacties wil ik de personen die wel gereageerd hebben bedanken voor hun reactie.
  Mvg Tim

 • Goed om te horen! Succes met je diensten :)

  • Tim26

  Dankjewel Anne! Zal helemaal goed komen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.