Home Forums Nieuw met diabetes werking NovoRapid te langzaam?

 • Nathan

werking NovoRapid te langzaam?

Ik ben een paar weken geleden begonnen met 3x per dag NovoRapid te gebruiken. Plus Lantus die ik al had. Metformine stopte.
Ik heb moeite met het strenge meet en reken schema, terwijl ik van nature gedisciplineerd ben. Ik moet erg wennen aan dit nieuwe strakke stramien. Resultaat frustratie en stress. Ik probeer daar wat aan te doen. Ochtends , s’middags en s’avonds heb ik andere omreken factoren. Herkent iemand dit?
Waar ik niet uitkom is het volgende;
Als ik tussen de middag twee boterhammen eet, zit ik na 2 uur nog veel te hoog, met 4 eenheden novo.. bij bv een waarde van 13 plus ik dan 2 eenheden bij maar vervolgens daalt het in 1.5 uur tijd bv van 13 naar 3,5!! Komt dit vaker voor zo’n snelle daling?

Wat kan ik doen? Meer eenheden novo zou je zeggen, maar dan ben ik bang dat op t keerpunt nog sneller daalt naar een hypo.

– werkt novo vertragend? Ik heb een keer 45 minuten van te voren gespoten, maar het effect was hetzelfde.
– moet ik helemaal niet bijplussen en rustig afwachten?
– is halverwege de middag de werking van de lantus al klaar? Normaal spuit ik die om 18.00 uur
– is die middag zo gevoelig omdat ik zittend werk doe?
– omdat er veel dynamiek is in het werk? Ik ervaar dat meestal niet als stress maar als flow..

Ik weet hoe ik met voeding ( en met beweging ) beter kan managen, maar ik wil het in de vingers hebben voor situaties waar ik weinig zeggenschap heb over het voedsel, zoals uitjes, vakanties in de rimboe, waar weinig groenten en vezels zijn…

Uiteraard ga ik dit ook bespreken met de dbv.

 • Hoi,

  Er zijn een aantal onderwerpen hierover:

  * https://nldiab-menauhant.savviihq.com/bericht/novorapid/
  * https://nldiab-menauhant.savviihq.com/bericht/insuline-werkt-te-langzaam-en-ook-werkt-het-pas-nadat-het-uitgewerkt-moet-zijn/

  Misschien dat je daar wat aan hebt?

  Kun jij tussentijds contact opnemen met je dvk? Want je bent net bezig en dan kun je wel wat meer begeleiding gebruiken in plaats van zelf zo te moeten experimenteren.

 • Hallo Nathan,
  Wat je beschrijft is heel herkenbaar.
  Ik heb een vraag: heb je misschien type LADA?
  Zelf heb ik dat wel en heb van verschillende artsen gehoord dat die mensen soms onverklaarbare waardes hebben en moeilijk zijn in te stellen.
  Bij mij is het effect van het aantal koolhydraten die ik eet ook afhankelijk van het moment op de dag. ’s Morgens moest ik meer spuiten voor bijvoorbeeld 30 koolhydraten dan ’s avonds.
  Het enige wat helpt is inzicht krijgen in je patroon: eten / bewegen / spuiten.
  Het valt zeker niet mee.
  Doordat ik nogal eens ernstige hypo’s (in de nacht) heb gehad heb ik nu een pomp en sensor.
  Ik hoop dat het jou wel lukt om met de gewone insuline-pen tot een stabiel patroon te komen. Ik weet hoe frustrerend het is om of veel te hoog of veel te laag te komen, terwijl het maar 1 eenheid meer/minder is. Volgens mij spuit jij ook kleine hoeveelheden.
  Wat betreft de Lantus: ik heb deze ook gebruikt. Ik halveerde de hoeveelheid van de normale dosis en spoot de andere dosis 12 uur later. Dus stel je spuit 10 eenheden Lantus; dan om bijvoorbeeld 8.00 uur 5 eenheden en om 20.00 uur ook 5 eenheden. Dit ter voorkoming van eventueel mindere werking.
  Het is de moeite waard om e.e.a. met je diabetes verpleegkundige te overleggen.
  Heel veel succes en hopelijk bevredigende antwoorden op je vragen.
  Groeten.

   • Nathan

   Dankje, ik vind dit een zinnige tip, ik ga dit zeker bespreken. Het nadeel lijkt me NOG een prik in je lijf.

 • Hoi, ik heb een Lada sinds 13 jaar en wat je beschrijft is zeer herkenbaar. Hoe gaat het er nu mee?
  Groetjes isa

 • “… Ochtends , s’middags en s’avonds heb ik andere omreken factoren…” Dat is bij mij ook altijd zo. Ik bepaal de insuline op verschillende tijdstippen onafhankelijk van elkaar.
  Een piek en daarna een dal heb ik ook altijd na broodmaaltijden; ook wanneer ik niet bijspuit. Ik moet na een broodmaaltijd een tussendoortje nemen om de latere dal tegen te gaan.
  But I have diabetes type 1.
  Je moet natuurlijk door ervaring ontdekken hoe je te grote dalen en pieken kunt voorkomen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.