Home Forums Behandelaren Werkingsduur metformine

Werkingsduur metformine

Ik slik 2x daags 850 mg metformine. Ik slaap echter kort zo’n 4-6 uur per dag. Ik heb daardoor vaak ‘snachts zeg rond 0:30 honger en wil dan nog een boterham o.i.d. eten, ik heb meestal rond 18:00 uur gegeten en volgens mij is de metformine dan al uitgewerkt. Ik las in het “Handboek diabetes mellitus” van dr. R.J. Heine en dr. C.J. Tack, 3e herziene druk 2004 in hoofdstuk 8: Behandeling van type 2 diabetes. In tabel 8.2 p. 95. Dit boek is wel al 12 jaar geleden uitgegeven. Wie weet is dit niet meer actueel.
Ik vroeg daarom aan de paraktijkondersteunster van mijn huisarts of de metformine zo’n 6:30 uur nadat ik de laatste tablet heb ingenomen nog voldoende werkzaam is. De praktijkondersteunster meende van wel, maar een mening vind ik echter niet voldoende. De praktijkondersteunster kon me ook niet vertellen hoelang metformine wel werkzaam is. Weet iemand hier dit?
Heeft iemand anders een andere oplossing? Meer slapen lukt me echt niet, en honger hebben is ook niks. Een keer langer slapen lukt misschien wel en een keertje honger hebben gaat ook nog wel, maar ik moet het wel de rest van mijn leven volhouden.
Ik ben benieuwd naar jullie ideeën en meningen.

  • Chaim

  Hallo Henk,

  Ik kon er weinig over vinden.
  Ik denk dat jouw apotheek je nog het beste antwoord kan geven over de werkingsduur van metformine.
  Die kent ook de variabelen.
  In 12 jaar zijn inzichten inderdaad veranderd.
  Je kunt je nog het beste inlezen op recente websites over DM II.
  * https://www.dvn.nl/
  * http://www.bloedsuiker.nl/
  * http://diep.info/

  Ik zou ook zeker niet van een mening uitgaan, maar van duidelijke kennis.

  Succes.

 • Vandaag heb ik een afspraak met mijn ‘echte’ huisarts, dan ga ik er gewapend met mijn boek naartoe en leg het aan hem voor. Als ik weer bij de apotheek ben ga ik het ook vragen. Bedankt voor die tip.

  • In overleg met mijn huisarts is besloten dat ik 3x daags 850 mg metformine ga slikken. Als ik dan last van diarree krijg, gaan we weer verder kijken.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.