Home Forums Behandelaren Werkingsduur metformine

Werkingsduur metformine

Ik slik 2x daags 850 mg metformine. Ik slaap echter kort zo’n 4-6 uur per dag. Ik heb daardoor vaak ‘snachts zeg rond 0:30 honger en wil dan nog een boterham o.i.d. eten, ik heb meestal rond 18:00 uur gegeten en volgens mij is de metformine dan al uitgewerkt. Ik las in het “Handboek diabetes mellitus” van dr. R.J. Heine en dr. C.J. Tack, 3e herziene druk 2004 in hoofdstuk 8: Behandeling van type 2 diabetes. In tabel 8.2 p. 95. Dit boek is wel al 12 jaar geleden uitgegeven. Wie weet is dit niet meer actueel.
Ik vroeg daarom aan de paraktijkondersteunster van mijn huisarts of de metformine zo’n 6:30 uur nadat ik de laatste tablet heb ingenomen nog voldoende werkzaam is. De praktijkondersteunster meende van wel, maar een mening vind ik echter niet voldoende. De praktijkondersteunster kon me ook niet vertellen hoelang metformine wel werkzaam is. Weet iemand hier dit?
Heeft iemand anders een andere oplossing? Meer slapen lukt me echt niet, en honger hebben is ook niks. Een keer langer slapen lukt misschien wel en een keertje honger hebben gaat ook nog wel, maar ik moet het wel de rest van mijn leven volhouden.
Ik ben benieuwd naar jullie ideeën en meningen.

 • Hallo Henk,

  Ik kon er weinig over vinden.
  Ik denk dat jouw apotheek je nog het beste antwoord kan geven over de werkingsduur van metformine.
  Die kent ook de variabelen.
  In 12 jaar zijn inzichten inderdaad veranderd.
  Je kunt je nog het beste inlezen op recente websites over DM II.
  * https://www.dvn.nl/
  * http://www.bloedsuiker.nl/
  * http://diep.info/

  Ik zou ook zeker niet van een mening uitgaan, maar van duidelijke kennis.

  Succes.

 • Vandaag heb ik een afspraak met mijn ‘echte’ huisarts, dan ga ik er gewapend met mijn boek naartoe en leg het aan hem voor. Als ik weer bij de apotheek ben ga ik het ook vragen. Bedankt voor die tip.

  • In overleg met mijn huisarts is besloten dat ik 3x daags 850 mg metformine ga slikken. Als ik dan last van diarree krijg, gaan we weer verder kijken.

 • Ik heb een vergelijkbare vraag:
  Ik krijg sinds een paar maanden 1x p/d 500mg metformine. Ik neem dat in de ochtend in, en ik voel mij veel beter daardoor, minder last van infecties en vermoeidheid. In de middag neemt de werkzaamheid van metformine wel af. De huisarts wil mij echter niet 2x 500mg per dag voorschrijven, omdat mijn glucose nuchter rond 7,6 is en de HbA1c 34. Ik zou dan meer energie hebben om weer te gaan sporten in de avond.
  Ik deed voorheen veel aan sport en eet nog steeds koolhydraatbeperkt. Het moment dat ik diabetes 2 heb gekregen heb ik daardoor ca. 8 jaar uitgesteld, denk ik, t.o.v. mijn moeder. Trigger was denk ik dat ik een baan heb waarbij ik 40 uur p/d min of meer zittend werk doe. Een koolhydraatloos dieet die een diëtiste via de 1e huisarts mij voorstelde viel erg slecht: ik stopte met sporten omdat ik helemaal geen energie meer had en kwam 3 kilo aan. Ik volg nu weer mijn eigen dieet en ben weer 3 kg afgevallen.
  Ik was van huisarts veranderd omdat ik de diabetes zorg niet serieus genoeg vond. Of iemand het beginnend heeft of al gevorderd, ik denk dat iedereen vergelijkbare klachten heeft waar je snel op moet reageren, ook met medicatie en niet alleen met leefstijlaanpassingen, zodat de ziekte zo min mogelijk cardiovasculaire consequenties zal hebben op de lange termijn. Ik ben nu van plan weer van huisarts te veranderen.
  Reageer ik overdreven?

 • Van apotheek.nl (officiële site van apothekers):
  “Werking
  Metformine verbetert de gevoeligheid van de lever en de spieren voor insuline. Hierdoor wordt meer glucose in de lever en spieren opgeslagen en verdwijnt het teveel aan glucose uit het bloed.

  Metformine remt bovendien de eetlust en vermindert de opname van glucose uit de darmen. Bij mensen met overgewicht kan dat een extra voordeel zijn. Het werkt binnen één tot drie uur, waarna de werking vijf tot zes uur kan aanhouden.”

  Mijn advies is om een paar keer je bloedsuiker te meten als je wilt gaan sporten. Die waarden bespreken met je huisarts. Op zich is je HbA1C een mooie waarde. Voor mensen zonder diabetes wordt uitgegaan van 20 – 42 millimol per mol.

  • Tomtru

  Ik slik 1 tablet per dag van 500mg.
  Op de bijsluiter staat dat je die dan bij het ontbijt moet innemen.
  Ik vroeg aan de praktijkondersteuner hoelang de werking is, aangezien je met het avondeten de meeste koolhydraten tot je neemt.
  Je kunt hem dan bij het avondeten (of de grootste maaltijd, dat kan ook de lunch zijn) innemen.
  Ik snap de logica hierachter niet ook niet de werkzaamheid van de pil. Niemand heeft mij tot nu toe een antwoord hierop kunnen geven. Weet één van jullie het misschien?

  • devos

  er bestaat ook een metformine met vertraagde afgifte,
  https://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl/Bijsluiters/h121455.pdf

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.