Home Forums Nieuw met diabetes Wie herkent dit?

 • Arnmi

Wie herkent dit?

Dag,

Ik ben nieuw hier. Sinds kort is het duidelijk dat mijn bloedsuikerwaardes niet goed zijn. Ik heb geen overgewicht eet gezond beweeg voldoende. Eerst is er geprobeerd om met tabletten de suikerwaardes te regelen maar die deden niks bij mij. Door een fls te dragen werd duidelijk dat ik alleen overdag last heb van hoge suikerwaardes in de nacht daalt het uit zich zelf. Sta op met gemiddeld 6,5. Ik zit sinds kort aan de maaltijdinsuline en dat gaat erg goed. Nagenoeg geen hypers meer overdag. Binnenkort moet ik naar het zh voor onderzoek naar welk type ik heb. Ik was benieuwd of er meer mensen zijn die dit herkennen? Dat alleen wanneer je wat eet de suikerwaardes de lucht in schieten. En alleen onder controle te houden zijn met insuline spuiten of heel intensief te bewegen. terwijl er in de nacht niet zo heel veel aan de hand is, dan dat ze lichtelijk verhoogd zijn.

 • Je zult na de maaltijd(en) altijd last hebben van een stijging die in de loop van een aantal uren weer daalt.
  Maar ‘ik eet gezond’ is een rekbaar begrip. Heb je al eens berekend hoeveel koolhydraten je naar binnen krijgt tijdens de maaltijd?
  Wat is de bswaarde voor de maaltijd en wat is deze 3 uur na de maaltijd?

  Hopelijk wijst het onderzoek uit welk type diabetes je hebt.

  • Arnmi

  Dag,

  Bedankt voor je reactie. Mijn waardes voor de maaltijd zijn bijvoorbeeld 6,5 zelfs soms 5,5 daarna een maaltijd van 27 gram langzame koolhydraten. Bijvoorbeeld volkoren brood. Drie uur naar de maaltijd zit het tussen de 11 en de 13 dat schommelt wel eens. Als ik binnen die drie uur een wandeling doe van tussen de 3 a 5 km dan zit ik op een 6. Ik eet gemiddeld tussen de 100 en 150 gram koolhydraten op een dag. De producten die onder de noemer vallen van snelle koolhydraten eet ik al heel lang niet meer. Laatst als test hiervan 15 gram koolhydraten genomen en schiet dan door naar 15.

 • Hallo,

  Ik herken dit. Ik heb sinds 5 weken de diagnose type 1. Geen overgewicht en een gezond eetpatroon met beperkte inname van koolhydraten. Ik eet ook al 10 jaar glutenvrij vanwege coeliakie. Bij mij ook vaak een stijging z’n 2 a 3 uur na een maaltijd (met koolhydraten) maar ook heel vaak hypo’s na een maaltijd. In de nacht daalt hij netjes en blijft stabiel. Ik heb in de eerste weken veel hypo’s gehad in de nacht nu zit ik nog op maar 2e langwerkende insuline maar kan ook best zonder als ik met een keurige waarde ga slapen. Het is een zoektocht.. dat zal voor jou ook gelden. Ik ben wel benieuwd waarom er bij jou voor is gekozen om eerst met tabletten te werken. Is er dan een vermoeden van type 2? Bij mij stelde de arts direct dat het om type 1 gaat omdat ik niet in het ‘profiel’ pas van type 2 (lees: geen overgewicht, jong en een gezonde levensstijl).

   • Arnmi

   Dag,

   Klopt daar werd eerst aangedacht. Tot de fsl. Daaruit bleek dat het bij mij niet ging zoals het bij type 2 gaat. In de nacht nog net onder de 7. en bij beweging ook gewoon weer terug na nagenoeg normaal. Daarom doorgestuurd. Wel alvast begonnen met insuline alleen in eerste instantie bij de maaltijden en dat gaat redelijk goed. Het vermoeden is dan nu ook Lada maar dat moet nog uit de bloedtesten blijken en daar krijg ik binnenkort uitslag van. Ik heb gelukkig nog geen hypo,s gehad. Ik had al over de langwerkende insuline gehoord waarop ik tegen de arts voor nu nog heb gezegd dat ik geen zin had in hypo,s maar dat zal waarschijnlijk op de langere termijn wel nodig zijn is mij verteld. Hoe zit het met het acceptatieproces kun je het handelen? Komt in een keer wel wat op je af.

 • Heel eerlijk gezegd heb ik het nog niet geaccepteerd. Ik weet niet hoelang het duurt voordat ik daar ben.. Ik weet het nu sinds 28 februari en leef sindsdien in een achtbaan. Ik heb het gevoel dat mijn hele leven in het teken staat en zal staan van meten, prikken, koolhydraten, hypo’s en hypers, dextro’s etc.. En die stomme alarmen op die freestyle Libre app.. soms wil ik de pleister lostrekken en denk ik bekijk het maar! Ik doe zo mijn best maar hij is tot op heden niet stabiel en ik moet accepteren dat het nooit helemaal stabiel zal worden. Ik ben een perfectionist en een controlefreak.. lucky me dat ik nu juist deze ziekte heb gekregen. Ik hoop dat ik er over een tijd anders in zal staan.. ik moet het ook de tijd geven. Alle mensen die al jarenlang kampen met type 1.. respect ik vind deze mensen helden! Jij ook succes met het vervolg!

   • Arnmi

   Dag, heel herkenbaar daar was/ben ik ook bang voor. Het blijkt bij mij ook lada te zijn. Merk wel aan mijzelf dat ik ook ergens opgelucht ben dat de diagnose er ligt. Maar zal nog wel een proces zijn. Ik ben ook een controlefreak en wil graag mijn waardes het liefst onder de 7,8 krijgen maar dat lukt mij niet. Raakte ik enorm van gefrustreerd. Ik moet binnenkort ook weer naar het zh en dan wordt ik ingesteld ga van 3 x naar 4 daags insuline dus hopelijk gaat het dan beter. Die achtbaan die je benoemd zo voelt het bij mij ook wel. Constant bezig met. Hopelijk wordt het op een gegeven moment wel voor mijzelf normaal in de zin van dat het een onderdeel wordt van de dag. En een soort van automatisme.

   Maar voor nu ben ik ergens opgelucht maar baal ik ook enorm

 • Heel herkenbaar, zelf heb ik het een beetje geaccepteerd toen ik destijds van twee keer spuiten per dag overging naar 4 keer. Dat ik niet meer op vaste tijden dezelfde hoeveelheid koolhydraten naar binnen moest werken. Ik kon toen gewoon een keer een maaltijd overslaan als ik geen zin had om te eten. Maar je blijft altijd bezig met wat waar te eten of te drinken is. Iets wat me ook altijd is bijgebleven was in een fragment van een voorlichtingsfilmpje over diabetes in andere culturen. Een Antilliaanse vrouw die zei dat diabetes haar trouwste minnaar is, hij is 24 uur per dag bij me.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.