Home Forums Verzekering en vergoeding Wijziging van langwerkende én kortwerkende insuline

 • Momo

Wijziging van langwerkende én kortwerkende insuline

Ik (diabetes type I) heb bij de apotheek zojuist te horen gekregen dat mijn langwerkende insuline (was Lantus) is gewijzigd naar Abasaglar en dat mijn kortwerkende insuline (was Novo Rapid) is gewijzigd naar Aspart Sanofi Solostar.

Deze wijziging is niet in overleg met mij gedaan. Ik heb daar niets van mijn behandelaar over gehoord en ook niet van mijn verzekeraar.

In de huidige situatie moet ik zonder verdere begeleiding of uitleg in één keer twee andere soorten insuline gaan gebruiken die mijn goede instelling mogelijk kunnen beïnvloeden.

Bij de apotheek werd mij aangeraden om extra te prikken. Echter als ik plots op twee andere soorten insuline wordt overgezet, hoe moet ik dan bepalen waar eventuele bijwerkingen of wijzigingen in mijn instelling vandaan komen?

Ik heb een bericht hierover naar mijn behandelaar gestuurd, maar vroeg me af of er andere mensen zijn die hier ook ervaring mee hebben?

 • Niet tegelijk, dat lijkt me niet handig. Bij mij is twee jaar geleden de Lantus al omgezet naar Abasaglar, ik merkte geen enkel verschil. Maar dat kan per persoon verschillen. Heb je nog genoeg voorraad om eerst eentje om te zetten en dan de ander? Dus nu alvast met de Abasaglar beginnen en over twee weken de kortwerkende. Kan je altijd later nog de resterende Lantus opmaken.

 • De specialist bepaalt de soort en de verzekeraars bepalen het merk en mocht het niet goed uitpakken mag de internist dat uiteindelijk wel weer overrulen.

  In principe mogen we er dus vanuit gaan dat de werking hetzelfde is.

  Vorige maand kwam op dit forum een topic voorbij met een lijst van de voorkeursinsuline per verzekeraar voor het nieuwe jaar. Er waren een hoop wijzigingen en verwacht er zelf dus ook een wanneer ik weer nieuwe ga halen

  • Momo

  Ha Koen en Yvonne, bedankt voor jullie reacties. Ik heb ondertussen wel al bericht van mijn behandelaar en die heeft het volgende aangegeven:

  “Het klopt dat in opdracht/overleg met zorgverzekeraar en apotheek insuline omgezet gaan worden.
  Er zijn diverse insuline fabrikanten met dezelfde werkzame insuline (stof) waarbij ze dus een keuze maken voor 1 ( kosten ).
  Abasaglar is hetzelfde als Lantus alleen van een andere fabrikant.
  Heel soms zie je door de hulpstoffen dat de ene soms iets beter of minder goed werkt als de ander.
  Maar het is eigenlijk gewoon veilig en oké om het te gaan proberen.
  Ik zou het beide doen. Mocht het toch problemen geven dan kun je eerst 1 terug zetten op de oude, kijken hoe het gaat en evt. daarna ook de andere.
  Maar ik verwacht er geen problemen van.
  Mocht het zo zijn dat het niet gaat dan mag het omgezet worden.”

  Ze gaan er dus wel van uit dat je zelf nog een voorraad van de oude insuline hebt liggen, want anders kan je dit natuurlijk helemaal niet op deze manier testen. Maar goed ik ga het wel proberen, eerst Abasaglar (onmogelijke naam btw) en als dat goed gaat de Solostar.

  Het stoort mij vooral dat er vanuit mijn behandelaar nul informatie is verstrekt. Is toch gewoon een kwestie van even een e-mailtje sturen, zou je zeggen.

 • Ik val onder ONVZ

  ===================================
  Beleid DSW en ONVZ

  “In theorie kan dit betekenen dat de apotheek blijft switchen van insuline. “

  In feite staat hier dus dat je de ene keer de ene insuline krijgt en dan andere keer weer een ander.

  Gaat wel lekker zo.
  Ik laat mij verrassen

  • Zorua

  Volgens mij mocht het niet zo zijn dat je pas bij de apotheek er achter kwam dat je andere insulines krijgt. Sowieso lijkt het mij niet een goed idee om direct twee anderen te gebruiken, maar wat Yvonne ook zegt, eerst de ene en dan de andere. Je kunt ook even met je behandelaar overleggen.

 • Ach, dat verhaal heb ik ook meegemaakt. Ik kreeg ook opeens ’n andere langwerkende insuline. Lantus wordt niet meer vergoed door de verzekering. Ik ging gewoon over op de Abasaglar en niks geen verschil gemerkt.

  • Ben42

  Allen al hartelijk dank voor de berichten. Het is prettig dat ik daar bij mijn volgende apotheek bezoek al rekening mee kan houden. Prettig om te weten dus.

  Daarmee overvallen worden bij de apotheek lijkt mij namelijk bijzonder vervelend. Dan heb je namelijk niet meer goed de mogelijkheid om een en ander te controleren (en/of te corrigeren). Een andere verpakking bij de apotheek geeft bij mij al een klein beetje argwaan. Niet goed voor mij, niet goed voor de relatie met de apotheek. Uit ervaring weet ik dat het niet altijd goed gaat bij de apotheek, zelf de boel in de gaten houden vind ik daarom van belang.

  Iedereen dank voor de bijdragen,
  Ben

 • Ik kreeg bij de apotheek te horen dat mijn zorgverzekeraar de humalog ampullen niet meer vergoed en ik in plaats daarvan verplicht over moet stappen op wegwerp pennen.
  Navraag bij mijn verzekeraar IZZ/VGZ leverd op dat dit bij hen niet bekend is.
  Nou heb ik absoluut niets tegen wijziging van medicatie als de werking gelijk is, tenslotte moet e.e.a. wel betaalbaar blijven. Maar ik krijg nu 5 plastic pennen in doos met plastic verpakking waar de pennen in liggen. Hierdoor wordt IZZ/VGZ meteen een van de grootste milieu vervuilers in Nederland.
  Gebruikte ik eerst de navulbare pen voor te spuiten en ging de lege ampul in de glasbak moet ik nu een hoop plastic verwijderen. Lijkt mij dat dit niet goedkoper is. IZZ/VGZ ontkent de maatregel en de apotheker zegt opdracht van IZZ/VGZ. Zijn er meer mensen die hier mee zijn geconfronteerd, ik hoor het graag.

 • Wil IZZ/VGZ dit op papier zetten, waarmee je dan naar de apotheek kan gaan? Heb je eventueel een andere apotheek in de buurt?

 • De overstap van Lantus naar Abasaglar is bij mij zonder probleem verlopen.

  Ook ik MOET overstappen van Novorapid naar Aspart Sanofi. Ik lees hierover verontrustende signalen van medediabeten, die sterk ontregeld raken, geen controle meer hebben over de zelfregulering, hoge pieken en dalen kennen, stijgen in de nacht met >10 mmol, terwijl ze anders een stabiele lijn hadden.
  Ik vind het verontrustend en heb gevraagd of ik om deze reden dan toch gewoon novorapid mag blijven spuiten. Niemand die hierin gehoor geeft. Ik vind er wat van.

  • Ook ik kreeg gister te horen dat mijn humalog niet meer vergoed wordt door IZA onderdeel van VGZ . Zonder ook maar enige waarschuwing vanuit diabetesverpleegkundige of specialist. Nu las ik dat het altijd moet samen gaan in overleg met de specialist , en de apotheek je niet zomaar voor een voldongen feit mag zetten. Ik heb contact opgenomen met de IZA en daar blijft men erbij dat ik over moet stappen , maar ik ben blij dat ik nu eindelijk na jaren weer goed geregeld ben met pomp en sensor (vanuit het ziekenhuis jaren vergoed) eindelijk resultaat heb. In 2017 en 2018 al een keer andere insuline geprobeerd daardoor zwaar ontregeld geraakt 33.3 of hoger was gewoon , ik heb dat 14 dagen volgehouden omdat je ,je lichaam tijd moet geven om eraan te wennen is mij in het verleden geleert , maar deze keer laat ik mij toch echt niet , omdat de verzekeraar op de stoel van de behandelaar gaat zitten weer ontregelen. Ik hoef geen medelijden maar ik moet al 55 jaar leven met deze aandoening en wil de laatste jaren graag wel en beetje kwaliteit van leven hebben . Ik wacht nu nog even het antwoord van de dv.af en hoop dat er vanuit het ziekenhuis nog iets gedaan kan worden. Ik ben echt zo boos en teleurgesteld dat dit zomaar kan, dat er bezuinigd moet worden ben ik het helemaal mee eens , maar als je de site van de kosten van medicijnen bekijkt kosten bijna alle insuline soorten hetzelfde , alleen de winsten door afspraken te maken met fabrikanten maakt dat er een preferentie beleid is en ik vertik het om voetbalclubs of wat dan ook te laten sponseren over mijn gezondheid. Insuline is nu eenmaal geen aspirientje,maar van levensbelang, een week geen insuline kan je dood betekenen en dat wil niet door dringen bij de verzekeringen . Ontregeld raken betekend nog meer complicaties en ook daar zit ik niet op te wachten en ik denk meer mensen met mij.

 • Even een nabericht, ik heb mijn humalog kunnen behouden en vanmorgen contact gehad met mijn specialist , ook die is heel erg boos over de gang van zaken. Er zijn vrouwen die zwanger zijn en ouderen die niet zo goed kunnen of durven reageren en de dokter mag het weer opknappen. Ik snap niet dat er niet meer aandacht voor komt ,de verzekeraars krijgen veel en veel te veel macht en dat geldt niet alleen voor insuline ook mensen met schildklier of hartaandoeningen hebben het hier zwaar mee. En zo zal het in het hele medische circuit wel zijn .Schande!!!

  • Zorua

  Ik begreep dat je niet mag overstappen als je zwanger bent.

 • ik gebruik al jaren Novorapid en Tresiba en heb nog niet gehoord dat ik moet overstappen op andere inuline en dat gaat ook niet gebeuren ik beslis namelijk met de specialist welke insuline ik gebruik en niet de apotheek want die denken overal een slaatje uit te slaan ook met medicijnen ja mevrouw maar dit medicijn is goedkoper nou en ik moet het gebruiken en niet jullie, en ik moet het betalen, ik heb eigenlijk nog nooit problemen gehad met de apotheek of zorgverzekeraar

  • LiekeK

  Ik werd vanmo met dit bericht bij de apotheek overvallen. Novo rapi gebruik ik al zo’n 30-35 jaar. Gaan googelen en wordt niet blij van de ontregeling gen die ik lees hierover.
  Prn die erbij zit is een
  Plastic ding goedkoop en gammel aandoend en kan geen halve eenheden aan.
  Baal zo vd ziektekostenverzekering en nu ook wat v m’n zorgverlener. Nooit iets over gezegd.

  • Hoi

   Ook ik werd overvallen, na lang ontregeld te zijn geweest, eindelijk de boel een beetje onder controle gekregen en dan deze plotse verandering! Ook geen bericht ontvangen. (VGZ) Belachelijk!
   Direct in de apotheek het ziekenhuis gebeld en duidelijk gemaakt dat ik niet wil veranderen nu ik eindelijk wat beter ga!
   Gelukkig heeft mijn internist snel gehandeld en het teruggedraaid!

   Als jij halve eenheden spuit dan is er wel een pen voor verkrijgbaar bij de apotheek waar de sanofi ampullen in passen, maar inderdaad een van mindere kwaliteit en die heeft geen digitaal geheugen zoals de novopen echo.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.