Home Forums Bloedsuikerwaarden Wisselende insuline behoefte

 • marit

Wisselende insuline behoefte

Ik blijf het een raar verschijnsel vinden dat je de ene keer meer insuline nodig hebt dan de andere keer. Had de laatste dagen steeds hoge waarden snachts en smorgens, en waardoor? Geen idee. Basaal instelling maar weer hoger gezet. Ik eet niet anders, geen andere aktiviteiten.
Het enige dat anders is is dat ik weer een snapping finger heb. Kan me eigenlijk niet voorstellen dat de insuline behoefte daarvan omhoog gaat.

  • Eddy

  Type I of II

 • Hoi Marit, fijn dat je er weer bent.
  Er staan hier nogal wat berichten over mensen die opeens veel hoger dan normaal zitten.
  Ik heb hetzelfde. En net als jij, geen noemenswaardige veranderingen in eet- of leefgewoonten. Geen extra stress waar ik me van bewust ben.
  Wel een ontstekinkje en dat kan ook al verschil maken.
  Meer eenheden spuiten jaagt de suikers nog verder de gordijnen in.
  Vreemd hoor. Ergens vorige week zat ik opeens op 13 voor de nacht. En sindsdien is het hommeles.
  De waarden schommelen weer, door meer eenheden krijg ik weer hypo’s, dus weer terug en dan ben je zo weer ontregeld. Bleh.

 • Ik snap hélémaal wat je bedoelt. Ik heb precies het zelfde. Ik werk fulltime, ik eet op gezette tijden weeg en meet bijna alles af. Ik laat me zelden verleiden voor etenswaren die ik niet kan inschatten. Toch heb ik iedere avond na het avondeten om onverklaarbare redenen 15eh Fiasp extra nodig terwijl ik geen koolhydraten na het avondeten op heb. Sinds twee dagen reageert mijn lichaam vanaf de lunch niet meer op de insuline. Gisteren had ik ineens ipv 6 eh er 35 nodig, daar schrik ik van. Vandaag idem dito. Waar moet ik de oplossing gaan zoeken?

 • Als dat vaker dan een keer voorkomt, kun je dan je dvk niet bereiken? Want dat verschil is erg groot, lijkt me.

 • Dit is al weken elke dag zo. Ik heb er contact over met de dokter en dvk en we zijn er druk doende mee maar een oplossing hebben we niet.

 • altijd lastig om de precieze oorzaak te achterhalen, het is kouder nu dus misschien een extra deken op het bed gelegd waardoor je warmer blijft en je lichaam minder energie verbrand, misschien een warme kop chocomel extra om warm te blijven.

 • Dat komt omdat ik het Duitse spam bericht al gerapporteerd heb, dan verdwijnt de knop, maar blijkbaar zijn de moderatoren druk bezig met iets anders

 • Ik wil het gewoon ff zeggen.

  Welkom in de gekke wereld van de diabetes.

  • April

  Ook ik heb hetzelfde gedurende de maand..Bij mij is het hormoongerelateerd en enigzins te volgen, hoewel ik nooit precies weet wanneer ik meer insuline nodig heb, dus kan pas reageren als de bloedsuikers gaan stijgen. In de week vd menstruatie heb ik weinig insuline nodig en dit loopt dan op gedurende de maand tot de volgende menstruatie..heel irritant omdat je continu moet bijstellen. Misschien wel iets -mits je een vrouw bent :) – om in die richting te zoeken?

 • Hallo!

  Wisselende bloedsuikers kan ook te maken hebben met je hormoonshuishouden en stress. Ik zit nu midden in een verbouwing (huis) en wil sommige klussen afhebben. Ik zal je zeggen dat toen ik behang van de muur aan het afhalen was mijn bloesuikers hoog waren ondanks het feit dat ik actief bezig was en niks aparts gegeven heb, het was gewoon stress.

  Als ik menstrueer zijn mij bloedsuikers ook wat hoger omdat mn hormomen dan niet bepaald gezellig zijn. Al je hormoonveranderingen kunnen invloed hebben.

  • Heneri

  Wisselende werking en hoeveelheid hangt sterk af van beweging en geestelijke inspanning. Ik gebruik een insulinepomp en heb ook een CGM. Maar ook ik merk dat ik soms meerdere grote hoeveelheden insuline moet geven om mijn bloedsuiker te laten dalen zelfs als ik helemaal niets heb gegeten of gedronken. Ook merk ik dat in relaxte toestand een nieuw flesje insuline uit een andere levering soms veel slechter werkt dat degene van de voorgaande levering. Ik kan dat niet hard maken maar het kan zeer frustrerend zijn. Er kan lucht in de pomp zitten, insuline kan te lang uit de koelkast hebben gelegen, rustig of onrustig slapen is ook van invloed enz. Bij weinig slaap kun je ook sneller gestrest zijn of werkzaamheden meer moeite kosten. Alle transport van en naar apotheek kan van invloed zijn.
  Het enige dat ik kan aanbevelen is blijven controleren en niet alleen de insuline behoefte bekijken.

  met vriendelijke groet,

  Erik .

  • BertR

  Waar ik weinig over lees is insuline resistentie. Die is voor iedere diabeet verschillend en nog vervelender, de insuline resistentie kan over de dag flink veranderen.
  Ik ben een doe-het-zelf-gebruiker van een kunstmatige alvleesklier. Die weg ben ik gaan bewandelen omdat er geen touw viel vast te knopen aan de hoeveelheid insuline die ik voor een maaltijdbolus nodig had. Dat verschilde van dag tot dag.
  Na enkele maanden gebruik gemaakt te hebben van AndroiAPS werd mij duidelijk dat in mijn geval mijn insuline resistentie de spelbreker was. Met de huidige SMB-algoritmes laat ik het dan ook aan AAPS over om de boel uit te zoeken. Hoewel ik zeer regelmatig leef en eet, kan het zomaar gebeuren dat er 20 eenheden verschil op een dag optreden in het gebruik van Fiasp.

  Groet,
  Bert

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.