Home Forums Behandelaren Wordt een beetje gek van het hele LDL/HDL verhaal

Wordt een beetje gek van het hele LDL/HDL verhaal

Zoals jullie weten is LDL gelabled als het slechte cholesterol en HDL het goede.

Maar heb nu al heel wat onderzoeken gelezen waar duidelijk wordt uitgelegd dat een hoge LDL helemaal niet perse slecht is en dat gemixed wat mij steeds over LDL is uitgelegd snap ik er steeds minder van.

Iemand hetzelfde gevoel?

 • Hoi,
  Inzichten veranderen in de loop van de jaren. Vooral op medisch gebied.
  Daar komen ook veel commerciële belangen bij kijken. In Nederland is er, bijvoorbeeld, een uitgebreid artikel over goede en slechte cholesterol, gesponsord door Becel. In hoeverre dat onafhankelijk is?

  De markt van cholesterolverlagers en verwante middelen is nog steeds een explosief groeiende. Daar komt zoveel geld bij kijken.
  Alleen een boek over het farmaceutisch marktaandeel van cholesterolverlagers is te koop voor 2700 dollar. Ik bedoel maar.
  Onderzoeken naar goed en slecht cholesterol worden vaak gesponsord door fabrikanten van cholesterolverlagers.

  Wat er gepubliceerd is en wat jou verteld is, kan behoorlijk afwijken.
  Dat is dan weer afhankelijk van welke publicaties jouw behandelaar volgt, wat haar/zijn eigen interpretatie daarvan is, wat de verzekeraar voorschrijft etc.

  Of cholesterolverlagers uiteindelijk ook inderdaad goed voor je zijn en of je ze wel nodig hebt, is vaak een persoonlijke beslissing in overleg met je behandelaar(s). Het inzicht daarin kan over 5 jaar weer heel anders zijn dan het nu is.
  Ook weer afhankelijk van diverse commerciële belangen.

  Zou me er niet door laten verwarren.

  • Ik ben van de cholesterol verlagers af in de zin van de medische. Statines werdt ik beroerd van en slik nu rode rijstgist met Q10 en de resultaten zijn goed.

   Maar bij mijn laatste test was mijn LDL nogal hoog omdat ik in de bulletproof koffie teveel boter deed en dit recept heb ik zelfs van een blog van een andere diabeet waar de KETO levensstijle goed heeft aangeslagen.

   Alleen ook dat is weer verwarrend. Ik probeer koolhydraten tot 50 max per dag te houden maar dan lees je weer andere onderzoeken die zeggen dat dat helemaal niet nodig is en je wel gewoon (bruine) pasta en rijst mag eten.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.