Home Forums Zwangerschap Wordt er overdreven in België? Of toch niet?

 • Belg33V

Wordt er overdreven in België? Of toch niet?

Hallo allemaal,

Ik stel mijzelf even kort voor. Ik ben een vrouw van 33 jaar, twee en half jaar geleden werd de diagnose “zwangerschapsdiabetes” gesteld bij de screening die in België bij elke zwangere vrouw gebeurt.
Met mijn waardes na het eten was niets mis en ook mijn A1C was eigenlijk prima, alleen was mijn nuchtere bloedsuiker te hoog (+- 6 – 6.5) en moest ik in de laatste maanden van mijn zwangerschap voor het slapengaan langwerkende insuline spuiten (insuman basal solostar als ik mij niet vergis). De zwangerschap en de bevalling zijn prima verlopen.

In de afgelopen 2 jaar ben ik toch regelmatig mijn nuchtere suiker blijven meten en die zat eigenlijk vaak nog steeds op 6 – 6.5 dus te hoog. Ik heb daar voor mijzelf nooit echt een probleem van gemaakt maar er wel rekening mee gehouden dat ik waarschijnlijk type 2 zal krijgen en dus wel opgelet met koolhydraten en suikers zonder extreme dingen te doen.

Nu willen we graag opnieuw zwanger worden en leek het mij toch verstandig om vooraf een en ander te laten controleren. Bij de huisarts bloed laten trekken, nuchtere waarde was 7.5 en A1C was 35 (5.3 %). Zelfde verhaal dus, redelijk goede A1C maar slechte nuchtere waarde. Dan ben ik een OGTT gaan doen en de resultaten lagen in de lijn der verwachtingen: te hoog starten, daardoor te hoog gaan maar na 1,5 en 2 uur heel mooi gezakt (veel lager dan de grenswaarde om “normaal” te zijn).

Ik ben dan een eerste keer opnieuw bij de endocrinoloog geweest, hij gaf aan dat er niets moest gebeuren behalve blijven opletten zoals ik bezig was. Toen ik vertelde over de wens om zwanger te worden vertelde hij wel dat ik vanaf dag 1 van de zwangerschap insuline zou moeten spuiten omwille van de te hoge nuchtere waarde (ik weet niet wat de normen in NL zijn maar in BE moet je nuchter onder 5.1 blijven om als “normaal” beschouwd te worden).

Ik stelde de endocrinoloog de vraag waarom ze het zo erg vinden dat de nuchtere waarde (wat) te hoog is terwijl ze op een ander moment van de dag van die waarde geen/amper een probleem zouden maken. Hij vertelde dat het is omdat ze niet weten wat er s nachts gebeurt en ze angst hebben voor hoge pieken die schadelijk zijn. Als die pieken er effectief zijn dan vind ik het maar logisch dat ze die willen voorkomen en dan zal ik inderdaad insuline moeten spuiten.

Om dat ik graag wil weten wat er met mijn lichaam gebeurt en ik vooral wil voorkomen dat ik onnodig insuline moet spuiten (ik heb nl. een grote schrik dat ik nooit meer zonder zal kunnen ook al zegt de endocrinoloog dat dit echt niet het geval is) heb ik zelf een Freestyle Libre Sensor gekocht om te kunnen inschatten wat er nu snachts gebeurt. Ik had al lang het vermoeden dat er bij mij vooral het dageraad-fenomeen speelt en de FSL lijkt dat nu precies toch wat te bevestigen. Van hoge pieken ’s nacht is er geen sprake, ik schommel tussen de 4.7 en 5.5, en wanneer ik s’ ochtend scan wanneer ik net wakker ben is het +- 5.5. Wat er wel gebeurt is dat mijn suikerwaarde stijgt meteen na het opstaan ’s morgens, tot dus de 7.5 die bij de huisarts gemeten werd en die “officieel” mijn nuchtere waarde is. Ik heb nu ook gemerkt dat het voor mij belangrijk is om zo snel mogelijk te ontbijten ’s morgens, mijn piek na het ontbijt blijft dan onder 7.8. Wanneer ik pas na 2 uur ontbijt kan die piek gaan tot 9.

Ik geef jullie ook nog graag de gemiddelde waardes mee die ik aflees uit de FSL:
0u-03u: 5.44
03-06u: 5.00
06u-09u: 5.94
09u-12u: 5.50
12u-15u: 5.33
15u-18u: 4.77
18u-21u: 5.33
21u-24u: 5.67

Geschatte HBA1C: 5.0% 31 mmol/mol (ik ben sinds de bepaling van 5.3 door de huisarts +- 6 kg afgevallen door meer te bewegen dus deze waarde zou kunnen kloppen denk ik).

Graag jullie inzichten hierover:
– Is het terecht dat ik denk dat er overdreven gereageerd wordt op een “geforceerde” (ik ben altijd al meerdere uren wakker op het moment dat er bloed geprikt wordt) nuchtere waarde die te hoog is of zie ik dingen over het hoofd?
– Klopt het dat je 9 maanden insuline kan spuiten tijdens een zwangerschap en er dan na de geboorte zomaar mee kan stoppen? Ik heb grote moeite om dit te geloven…
– Riskeer ik niet om ’s nachts hypo’s te krijgen door toch maar absoluut die nuchtere suiker onder 5.1 te willen krijgen, het kan toch niet anders dan dat ik in de nacht ook verder ga zakken?

Ik wil de problematiek van (zwangerschaps-) diabetes zeker niet onderschatten, ik begrijp dat mijn lichaam niet 100% normaal functioneert en dat ik waarschijnlijk op latere leeftijd echt diabetes type 2 zal ontwikkelen maar ik heb echt het gevoel dat er nu met een kanon op een mug geschoten wordt en dat de voordelen van een insulinetherapie niet opwegen tegen de nadelen.

Ik heb opnieuw een afspraak bij de endocrinoloog en ik wil hem voorstellen om wanneer ik zwanger ben FSL sensoren te gebruiken (ik zal de kosten volledig zelf dragen) om alles goed in de gaten te kunnen houden en indien nodig (ik begrijp dat vanaf het tweede trimester de waardes kunnen verslechteren) in te grijpen en insuline te spuiten maar om niet zomaar vanaf dag 1 insuline te spuiten. Ben ik daar dan zo onredelijk in?

Alvast bedankt voor jullie input!

  • Zorua

  Ik weet van een cliënt van mij in de thuiszorg (in Nederland) dat zij ook insuline moest spuiten toen zij zwanger was. Ze zijn wel echt een stuk strenger als je zwanger bent dan als je niet zwanger bent. Te hoge glucosewaarden zijn slecht voor de ongeboren baby en kunnen veel schade aanrichten.
  Zij is nog steeds zwanger dus ik weet niet of ze dan direct er na weer kan stoppen met insuline maar ik denk het wel.

   • Belg33V

   Ik begrijp dat er risico’s zijn aan te hoge bloedsuikers en het laatste dat ik zou willen is mijn ongeboren kind in gevaar brengen wanneer ik zwanger zou worden. Ik begrijp alleen niet waarom er problemen gemaakt worden van een kleine piek om 7u30 terwijl diezelfde piek om 18u00 geen enkel probleem zou zijn?

   Waarom wil men het risico lopen op hypo’s die toch ook gevaarlijk kunnen zijn?

 • Bij de endocrinoloog je FSL overzichten meenemen of als dat kan van te voren doorsturen. Niet je eigen cijfers en gemiddelden, maar echt het basismateriaal. Dan op basis daarvan samen beslissen wat het beste is in jouw situatie en ook je angst voor de hypo’s en de gevolgen daarvan op de agenda zetten. Misschien ook wel goed om iemand mee te nemen. Zelf heb ik dat een paar keer gedaan als ik een moeilijk gesprek verwachtte en dat hielp ontzettend goed. Ik was zelf rustiger en twee horen meer dan één.

   • Belg33V

   Helaas zijn ze in België helemaal paranoia wat betreft Covid-19 en is het verboden om iemand mee naar de consultatie te nemen (er staan echt bewakingsagenten om iedereen te controleren die het ziekenhuis wil binnengaan!), anders zou mijn man zeker meegaan want met twee blijft er inderdaad meer van de boodschap hangen dan alleen.
   Ik ga zeker alle gegevens van FSL meenemen.
   De cijfers die ik meegaf komen ook allemaal uit FSL (of uit de bloedtesten die in het labo uitgevoerd zijn) dus ik begrijp niet goed wat je bedoelt met mijn “eigen cijfers en gemiddelden”. Ik heb wel eens een vingerprik gedaan maar enkel om te kijken of er geen foutjes in de waarnemingen van FSL zaten (wat niet het geval leek te zijn) dus ik heb voor de rest geen eigen cijfers.

   Ik heb er denk ik gewoon moeite mee dat er nogal een sfeertje hangt van “wij zullen wel beslissen wat goed is voor jou” maar dat wat ik daar zelf over voel of denk precies van geen tel is terwijl ik toch altijd baas wil blijven over mijn eigen lichaam. Ik wil zeker niet slimmer proberen zijn dan de artsen maar ik wil gewoon kunnen begrijpen waarom een bepaalde behandeling al dan niet nodig is alvorens ik groen licht geef en daar is er precies geen tijd/aandacht voor.

 • Met je eigen cijfers bedoelde ik het overzicht dat je in je eerste bericht hebt weergegeven. op zich heel duidelijk, maar mijn ervaring is dat artsen altijd het basismateriaal willen zien. Als je met deze arts er niet uitkomt, kan je dan een second opinion elders halen?

  Ik kan me voorstellen dat je met deze cijfers moeite hebt om insuline te gaan gebruiken. Anderzijds is je hormoonhuishouding tijdens een zwangerschap totaal anders en dat heeft invloed op je bloedsuikerwaarden. Na 9 maanden zwangerschap is het daarom best mogelijk dat je geen extra insuline meer nodig hebt.

  Heb je in België al de FSL 2 of kan je die vanuit België in Nederland bestellen? Zelfde prijs als de FSL1, alleen heeft de FSL 2 alarmen die je waarschuwen als je te hoog of te laag zit. Die grenswaarden kan je zelf instellen van 3,3 tot 5,6 voor de lage en tussen de 6,7 en 22,2 voor de hoge.

   • Belg33V

   FSL2 is volgens mij nog niet beschikbaar in België en bestellen in NL kan volgens mij ook niet
   Man “virtueel” meenemen via de gsm zou eventueel wel gaan maar is toch wel erg veel gedoe (en ik weet ook niet of de arts hierin mee wil gaan).

   Ik ga hem gewoon mijn voorstel doen en hopelijk wil hij daarin meegaan. Het protocol zal waarschijnlijk wel insuline voorschrijven omdat FSL voor een patiënt al snel € 1200 kost voor een zwangerschap maar als ik die prijs wil betalen en hij mij daardoor ook veel beter kan opvolgen dan met insuline maar zonder FSL zie ik eigenlijk niet in waarom hij – als mijn waarden goed blijven uiteraard – niet akkoord zou gaan.

   Ik houd jullie op de hoogte. Andere inzichten zijn nog steeds welkom!

    • Zorua

    “Leveringen kunnen alleen plaatsvinden in het land waar de FreeStyle Libre-website zich bevindt.” Volgens Abbott.
    Ik weet niet of je familie/vrienden in Nederland hebt? Die zouden dan de FSL2 kunnen bestellen en naar jou opsturen als zij hem ontvangen hebben. Of is dat heel duur in de verzendkosten?

 • Bedacht me nog iets. Kan je man virtueel mee via telefoon of laptop? Dit wel van te voren afstemmen met de arts?

 • Ik snap hier niets van. Van wat ik lees en vind op het internet is een een waarde van 8,6 nog een veilige waarde. Persoonlijk vind ik het idioot om dan direct met insuline aan de slag te gaan. Zeker als je waarde overdag nog onder de 6,5 is. De A1C waarde is tot 44 veilig en een type 2 zoals ik, is 53 nog een veilige waarde.
  Ik zou eerst aan mij arts vragen, wat vind je hoog?.
  succes

   • Belg33V

   Wijzeman, ik begrijp er ook niet veel van.
   Alleen dan dat er blijkbaar enorme budgetten vrijgemaakt zijn voor de preventie/behandeling van diabetes in België. Voor een stuk is dat natuurlijk terecht maar de slinger is in de andere richting aan het doorslaan.
   Elke zwangere vrouw moet tussen 24 en 28 weken een OGTT doen met 50 gram glucose. Bij 1 afwijkend resultaat volgt standaard de OGTT met 100 gram glucose. Is er ook in deze “uitgebreide” test een afwijkend resultaat moet je opgevolgd worden door een endocrinoloog, krijg je meteen gratis een glucosemeter + strips (niet in bruikleen omdat het maar voor +- 10 weken is maar echt gewoon definitief), heb je gratis consultaties bij diëtiste, diabeteseducator,…
   Lukt het je zelf niet om de nuchtere glucose systematisch onder 5.1 te houden moet je aan de insuline, ook al is er met je dagprofielen en waarden na het eten niets mis (1 u na het eten onder 7.8) en ook al blijkt uit de opvolging bij de gynaecoloog dat de baby gewoon op schema groeit. Dat ook allemaal “gratis”, het kan niet op.

   Als je enig cynisme ervaart in deze post is dat terecht, het stoort mij mateloos dat er gigantische budgetten vrijgemaakt zijn en dat deze dan ook “op” moeten, zelfs al gaat het ten koste van het (mentaal) welzijn van patiënten die zich in de grijze zone bevinden en waarbij artsen zelf aangeven dat er eigenlijk geen probleem is. Toen ik bij mijn vorige zwangerschap behoorlijk in paniek was (dokter google is echt geen goede raadgever voor zwangere vrouwen waarbij de hormonen hun werk te goed doen) vergeleek de endocrinoloog mijn situatie met ’s nacht wanneer je alleen op de autosnelweg bent 130 per uur rijden waar de maximumsnelheid in België 120 is terwijl die in veel andere landen gewoon 130 is.

   Ik weet niet of dat een typisch Belgisch probleem is (ik denk het eigenlijk wel) dat wanneer de overheid een budget vrijmaakt voor iets dat men er alles aan zal doen om dat budget volledig op te gebruiken uit schrik dat het budget voor de komende jaren teruggeschroefd zal worden. Dat dan nog allemaal terwijl er op andere vlakken binnen de gezondheidszorg gigantische tekorten zijn en mensen hun woning moeten verkopen om hun levensnoodzakelijke medicatie te kunnen betalen.

   Om af te sluiten nog deze boodschap aan andere Belgen in een vergelijkbare situatie:
   Als er echt een problematiek is van (zwangerschaps-)diabetes moet je dat serieus nemen en de behandeling zo goed mogelijk volgen. Heb je daarentegen grote twijfels over de gestelde diagnose besef dan dat wij in een land wonen waar je de luxe hebt om zelf een andere specialist op te zoeken (en dat zo vaak als je maar wil) tot je iemand vindt waarbij je wel een vertrouwensband kan opbouwen die toch echt wel nodig is.

  • Vetje74

  Hoi
  Ik ben geen arts maar vind jouw cijfers niet alarmerend..zelfs heel normaal. Zie ook geen hoge pieken in je schema rond en na etenstijd. Wat je misschien nog meer zekerheid èn bewijs kan geven, welke je ook aan je arts kan laten zien, is om ook je bloedwaarde te meten met je reader. Dan heb je beide metingen in het systeem staan. Je hebt dan een doosje FSL teststrips nodig die in de reader passen.
  Je zou bv een tijdelijk dagschema kunnen maken.
  1
  Prikken Nuchter bij wakker worden.
  2
  Prikken voor het ontbijt. Dan een uur na het ontbijt.
  Hetzelfde met :
  3 lunch
  4 diner
  5 voor het slapen gaan

  Dan weet je het echt zeker.

  Succes

  • Belg33V

  Zoals beloofd zou ik jullie op de hoogte houden:

  De endocrinoloog is (o.a. na het zien van de resultaten van de FSL maar ook nog enkele andere bloedwaarden die hij had laten testen) akkoord gegaan om voorlopig niets te doen. De (te) hoge nuchtere waarde was niet echt een probleem omdat hij dankzij de FSL nu kon zien dat ik ’s nachts geen pieken heb (overdag trouwens ook niet).

  Ik mag gewoon proberen om zwanger te worden en dan gaan we als het zo ver is opnieuw de waarden in het oog houden met FSL en dan bekijken of en zo ja vanaf wanneer ik insuline moet gebruiken.

  Ik vind dit heel dubbel, enerzijds ben ik heel blij dat er naar mij geluisterd is en dat we pas gaan handelen wanneer het echt nodig blijkt te zijn maar anderzijds vind ik het eigenlijk echt niet kunnen dat mensen die niet de financiële middelen hebben om zelf de kosten van FSL op zich te nemen standaard op insuline gezet worden met dezelfde waarden als ik had.

  Blijkbaar heb ik gewoon uit mezelf een nuchtere waarde (lees: echt pas bij het ontwaken dus niet wanneer ik slaap) die volgens de normen te hoog is en kan ik bijgevolg niet “slagen” voor een OGTT maar is er eigenlijk voor de rest niet veel aan de hand.

  Uiteraard zal ik blijven opletten met suikers en koolhydraten en weet ik dat ik verhoogd risico heb om later alsnog type 2 diabetes te ontwikkelen maar voor nu ben ik blij dat ik enkel insuline zal moeten spuiten wanneer het echt nodig is en niet omdat ik op 1 moment van de dag wat hoger zit dan de voorgeschreven normen.

 • @belg33v

  Hoe is het verder verlopen?
  Het was heel intressant voor mij om jouw bericht te lezen, omdat ik ook in Belgie woon en ook zwangerschapsdiabetes had omwille van 1 afwijkende waarde nl de ochtendwaarde. Ik moest ook insuman basal spuiten omdat mijn ochtendwaarde rond de 93 was.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.