Home Forums Bloedsuikerwaarden Worsteling met Freestyle Libre 2

Worsteling met Freestyle Libre 2

Hallo allemaal,

Herkennen jullie dit? Ik gebruik de Freestyle Libre 2 sensor al vanaf het begin van dit jaar en ben maar zeer matig tevreden.

Laat ik met het positieve nieuws beginnen. Ja, ik kan meestal zonder prikken mijn bloed glucose waarde bepalen. Meestal? Jazeker! Als mij bloed glucose waarde snel omhoog of omlaag gaat krijg ik de melding ‘sensor fout, probeer over 10 minuten nogmaals te scannen’. Fijn hoor, ik voel me niet zo goed vanwege de snel veranderende glucose waarde en de sensor zegt mij dat ik het over 10 minuten nog maar eens moet proberen. Daar heb ik niets aan.

Ooit wel eens bijgehouden of de sensor het echt twee weken volhoudt? Meestal niet en nooit langer dan twee weken ;-) Hield er zelfs een logboek van bij wanneer een sensor geplaatst was en wanneer beëindigd. Een groot aantal haalde de twee weken niet eens (meestal een dag of 10, 11).

En o ja, dat de sensor er spontaan mee ophoudt met foutcode 365 is ook niet zo fijn.

Hebben jullie je wel eens afgevraagd of de waarde die aangegeven wordt ook echt de gemeten waarde is EN in de grafiek wordt weergegeven? Ik weet inmiddels uit ervaring dat dat niet zo is. Wat ik bedoel? Voorbeeld: ik meet in de ochtend een waarde van 14.2 met een pijl recht omhoog. Oeps, dat gaat de verkeerde kant op. Extra insuline toedienen om vervolgens in een hypo terecht te komen. Huh? Bij bestudering van de grafiek blijkt de waarde in de ochtend niet eens boven de 12 geweest te zijn. Waarom heb ik dan extra insuline toegediend? Uit mijn logboek bleek gelukkig dat ik echt een waarde van 14.2 had gemeten. Maar ja, het grafiekje wordt ‘achteraf’ aangepast zeg maar en geeft niet de gemeten waarden weer.

En tenslotte nog de gevoelige plekken (huidirritatie op de plek waar de naald zat) die de sensor achterlaat als ik na ongeveer twee weken de sensor verwijder.

De klantenservice is overigens prima hoor maar een tevreden gebruiker ben ik zeker niet! Prikken in de vinger is net iets erger dus een alternatief is er niet echt. Zou ik de sensor aanraden? Nee, helaas zeker niet!

Oh ja, nog een ‘positief punt’. Bij mij blijft de sensor gelukkig wel plakken … ;-)

Ik worstel lekker door totdat er methoden zijn om zonder onderhuidse prikken mijn bloed glucose waarde te meten. Dat is misschien dichterbij dan we denken! Zou dan graag overstappen ;-)

 • “[…] Bij bestudering van de grafiek blijkt de waarde in de ochtend niet eens boven de 12 geweest te zijn. […] Uit mijn logboek bleek gelukkig dat ik echt een waarde van 14.2 had gemeten. Maar ja, het grafiekje wordt ‘achteraf’ aangepast zeg maar en geeft niet de gemeten waarden weer. […]”

  Bij de Librelink app zijn de waarden die in de grafiek staan inderdaad altijd minder extreem dan de waarde die direct na het scannen getoond wordt. Misschien is het een soort van curve fitting, waarbij een simpele doorlopende curve (kromme) tussen alle data punten gevonden wordt.
  Hier is de screenshot van een alternatieve android app voor de FreeStyle Libre 2 sensors. Die zet alle waarden die door sensor via Bluetooth verzonden worden in een grafiek, naast de waarden van de afgelopen 8 uur die bij het scannen uit de sensor geheugen gelezen worden (dit zijn de enige waarden die Librelink in haar grafiek toont). De waarde op het moment van scannen, wordt als een losse punt weergegeven.
  Wisselde waarden en Freestyle Libre's laatste 8 uur.

  • Ytsma

  Het werkt als volgt.
  Elke minuut stuurt de sensor een waarde over. Eens in de 5 minuten wordt een gemiddelde van die waarden berekend. De flash waarde is altijd de waarde die op dat moment gemeten wordt. Maar zo krijg je soms wel verschil.

 • In de sensor zelf wordt voor elke 15 minuten een waarde opgeslagen. De 15 minuten waarden van de afgelopen 8 uur worden bij het scannen via NFC overgezonden. Dit is echter niet het gemiddelde van de waarden die elke minuut bepaald worden. Bij hoge pieken naar boven kan het zijn dat alle via Bluetooth overgezonden waarden boven de 15 minuten waarde er voor en er na liggen.
  In de volgende grafiek ligt de piek rond 15:45 geheel boven de twee 15 minuten waarden er voor en er na.
  Librelink gebruikt die via Bluetooth verzonden waarden vreemd genoeg voor niets anders dan alarmen, terwijl ze identiek zijn aan wat je bij het scannen te zien krijgt.
  Piek boven 15 minuten metingen

  • Ben42

  De waarden worden niet in de sensor zelf opgeslagen, daarin wordt alleen ‘ruwe’ data opgeslagen. De reader of mobiele telefoon ‘maken’ daarna een waarde van die vergelijkbaar is met een bloedglucose waarde **).

  Voor de grafiek wordt de waarde wel ‘onmiddelijk’ getoond, maar achteraf (na 15 min) gecorrigeerd. Bij het verliezen van een sensor heb ik wel eens metingen gehad waarin de grafiek werd getoond en even later het staartje van de grafiek niet meer werd getoond.

  Het uitlezen van de gegevens van de reader (voor de sensor 1), kun je zien aan de nummering van de gegevens dat de gegevens van de ‘continu’ meting na verloop van tijd (minstens 14 minuten) nog aangepast wordt. ***)

  De gegevens worden eerst omgezet naar mg/dl en pas later naar mmol/l. Op welk moment deze omzetting gebeurd, kan ik niet beoordelen. In de data is duidelijk te zien dat er een scaling is toegepast met een factor die overeenkomt met de omzetting van mg/dl naar mmol/l.

  Bij de Libre 2 worden de waarden wat dynamischer weergegeven.

  Simpele conclusie:
  De grafiek wordt pas na 15 minuten vastgelegd.
  Voor de Libre 2 worden de gegevens wat meer doorgerekend naar de huidige situatie, waardoor je sneller informatie krijgt, met het risico dat deze informatie minder correct is.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  **)
  Er zitten wel eens verschillen in tussen de waarden die door een reader en een mobiele telefoon worden gegeven, dit is meestal consequent als je meerdere metingen achter elkaar uitvoert. Hieruit concludeer ik dat de reader een ander algoritme heeft dan de telefoon en de omzetting in de telefoon plaatsvind.

  ***)
  Bij de oorspronkelijk sensor was er een volgnummer, deze hadden een andere volgorde dan de geregisteerde tijd. Het verschil is tijd was soms 14 minuten. Het is bijzonder onwaarschijnlijk dat de volgnummers niet in volgorde zouden zijn gegenereerd, daarom is te zien dat de normale metingen van 14 (of 15) minuten na de meting permanent worden vastgelegd. Bij de Libre sensor 2 ontbreekt dit volgnummer in de data die gedownload kan worden.

 • Ik gebruik de Libre ook al negen maanden. Sinds vrijdag vijf! Sensoren die het gewoon niet doen… vandaag de laatste van mijn zending gebruikt en ook deze doet het niet helaas…… dit betekent dus komende week helaas vingerprikken. Wordt er wel gefrustreerd van want lijkt dus dat de hele zending niet goed is. Krijg de melding 366 of 373.

   • Balest

   Foutcodes hebben die nog een betekenis?

 • Wat zuur. Ga je het maandag bij Abbott melden?

  • Ja vrijdag al 4 keer gebeld, alle vier worden opnieuw opgestuurd. Gisteren dus een die ook weigerde en nu dr laatste die ook blijft opstarten… ja maandag weer bellen, alleen duurt het tegenwoordig ff voordat er een nieuwe wordt geleverd helaas.

 • Zo lang ie werkt is de fsl echt wel makkelijker dan bloedprikken vooral omdat je kunt zien of je bloedsuikerspiegel stijgende of dalende is waardoor ik bijna geen hypo’s meer heb en dat is wel fijn als je alleen woont
  Ik vind het wat dat betreft een geweldig apparaat.
  Maar de kwaliteit en houdbaarheid van de chip is echt lachwekkend slecht en daardoor krijgt de fcl van mij als eindcijfer een 2
  Zelden werkt de sensor 14 dagen ,hij geeft aan dat de sensor vervangen moet en als ik de sensor er dan afhaal ( hij zit nog echt goed vast ) dan blijkt dat de naald krom is .
  Dit is me nu al tig keer gebeurd.
  Je zou denken dat ik te wild ben en voorzichtiger moet zijn maar ik kan door gezondheidsproblemen niet werken en zit dus heel de dag thuis .
  Maar mijn broek zakte echt af toen ik 6 weken in het ziekenhuis lag en ik nog steeds dezelfde problemen had terwijl ik mijn bed alleen uit kon om onder begeleiding te douchen.
  Ik hoop dan ook dat er een fabrikant komt met een verbeterde versie die wel gewoon doet wat er beloofd wordt.
  Ik vraag me ook af of deze problemen bij de zorgverzekeraar bekend zijn want hun moeten het allemaal vergoeden en die gaan er natuurlijk van uit dat de sensor 2 weken blijft zitten

 • Als je de sensor er af haalt zie je niet de naald, maar het draadje dat meet. Het heet een filament. De naald verdwijnt na het aanbrengen van de sensor weer terug in de behuizing, vandaar het gaatje in de sensor. Hier kwam ik zelf achter na een jaar gebruik door reacties hier op het trefpunt.

  • Ben42

  Brass1972 schreef :
  11 augustus 2021 om 18:17
  …… als ik de sensor er dan afhaal ( hij zit nog echt goed vast ) dan blijkt dat de naald krom is .

  Hieronder een foto van een inschietnaald.
  Inschiet Naald.

  In het binnenste van de naald zit het filament dat in de huid steekt nadat de naald zich weer heeft teruggetrokken. Het is bijzonder onwaarschijnlijk dat tijdens het inschieten de inschietnaald verbogen raakt. Als de naald bij het inschieten volledig in de huid zit, zit op dat moment het filament dus recht en dan is het onwaarschijnlijk dat het filament in de huid krom buigt of knikt. Het knikken kan dus eigenlijk alleen maar plaatsvinden buiten de huid. Of doordat de naald niet volledig in de huid is gegaan, of dat er toch wat speling ontstaat tussen de sensor en de huid. Het eerste kan alleen gebeuren als je een extreem stevige huid hebt of je hebt wat over de huid geplakt. Het tweede gebeurd mij wel eens als ik de sensor stoot, b.v. langs een deurpost. Eenmaal uit de huid getrokken, zal het filament niet meer de huid ingaan en knakken als de sensor weer plat op de huid komt. In de meeste gevallen zit er dan te weinig filament in de huid om nog goed te kunnen functioneren.

  Ben

 • Nee, zo heftig als dat bij jou allemaal verloopt herken ik niet. De eerste sensor vertoonde na plm 10 dagen ‘loslaatverschijnselen’ en die heb ik direct getaped. Daarna alle sensoren met Tegaderm vastgezet en er is er nog niet één afgevallen.
  Wel heb ik soms dat de eerste 1 á 2 dagen de sensor niet de juiste waarden doorgeeft, maar dat controleer ik met een vingerprik en vanaf het moment dat de waarden overeenkomen ga ik er vanuit dat de waardes goed zijn.
  Bij zeer afwijkende waardes, zowel naar boven als naar beneden, controleer ik altijd middels de bekende vingerprik. Meestal kloppen ze wel, slechts een enkele keer is dat niet zo.
  In zeven maanden slechts een enkele keer dat de foutmelding ‘over 10 minuten nogmaals scannen’ langs kwam. Ieder syteem gaat wel eens de mist in, mijn “oude” glucosemeter gaf ook te pas en te onpas foutmeldingen die bij de 2e meting dan weg bleven.
  Als het voor jou echt niet werkt dan is het systeem misschien niet geschikt voor jou of andersom.
  Mede door de FSL2 heb ik mijn diabetes goed onder controle en ik ben er dan ook tevreden over.
  Btw Ik heb geen binding met Abbot en gelieerde bedrijven. Het komt wel eens voor, je verwacht het niet, dat er iemand tevreden is.

  Met vriendelijke groet, Ben

 • Ik heb de fsl nu sinds februari 2020 en ben er heel erg blij mee.
  Ik gebruik ook tegaderm om over de sensor te plakken en ze blijven altij 14 dagen zitten en ben er nog nooit een verloren of is eraf gestoten.
  Ik snap echt niet waarom er zoveel mensen zijn die zoveel problemen hebben met de fsl 2.
  Bij mij is het zo goed dat ik bijna geen insuline meer spuit omdat de waardes zo mooi blijven en, ik scan echt geen 20 x per dag.
  Zijn die mensen wel geschrikt voor de fsl 2 en doen die mensen het allemaal wel goed.
  Sorry dat ik hier wat van zeg maar, ik word er zo moederloos van, van al die klachten.

  • Zorua

  Ik heb met het gebruik van de FSL2 in twee maanden al 4 sensoren gehad die sneuvelden. Alle keren omdat het sensordraadje niet goed in de huid zat. De reader gaf ook bij opstarten gelijk al foutcode aan. Met de FSL1 in 6 maanden geen enkele sensor die sneuvelde.

  Verder niet ontevreden hoor.

  • Elfje

  Bij mij gaat het ook heel goed. Maar een keer een sensor losgelaten, maar dat kwam door te vette douchecrème. Soms wel eens fout code maar dan pak ik vaak even de telefoon of juist de scanner een van de twee doet het vaak wel. Ik gebruik een sticker voor het loslaten. Deze plak ik vaak 4 of 5 dagen nadat ik een nieuwe sensor geplaatst heb. Dan blijft alles 14 dagen zitten en moet ik echt moeite doen om hem los te krijgen. Ik prik bijna nooit meer via de vinger. Gebruik de sensor nu ruim een jaar.

  • RuudvdH

  Ik gebruik de FSL 2 nu bijna een half jaar. Alle sensors hebben het tot nu toe de volledige 2 weken volgehouden. Zelfs na 2 weken kost het moeite om ze eraf te halen, plakt prima bij mij.
  Ja, soms komt de foutmelding van die 10 minuten ook bij mij. Als ik het niet vertrouw doe ik een handmatige test met de vingerprik.
  Ik moest in het begin wel wennen aan de vertraging van circa 15 minuten, je bent snel geneigd om te overreageren als het naar beneden of naar boven gaat. Ik heb overigens de alarm waarden op 4,4 voor laag gezet en op 11,7 voor hoog. Ik doe aan duursport en dan word ik graag op tijd gewaarschuwd als het omlaag schiet. Als het naar boven schiet, heb ik daar op dat moment niet zoveel problemen mee. Ik step regelmatig afstanden van 100 km of meer en ben dan 8 a 10 uur onderweg.
  Het scannen met de smartphone laat wel wat te wensen over, ik moet hem heel precies tegen de sensor houden voordat de meting doorkomt.
  Ik ben er er tot nu toe heel tevreden over.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.