Home Forums Bloedsuikerwaarden Zeer hoge nuchtere waarden – dageraad?

Zeer hoge nuchtere waarden – dageraad?

Hallo allemaal,

Sinds een tijd merk ik dat mijn suikerwaarde geregeld veel te hoog is bij wakker worden. (13 – 20 mmol). Ik maak gebruik van de freesyle Libre en kan wel zien in de grafiek zien hoe dit verloopt. Als ik ga slapen zit ik met een normale suikerspiegel, tussen de 5 en de 8.
Naar mate de nacht zich vordert zie ik de suikerspiegel omhoogschieten en zit hij als ik slaap om 03:00 – 05:00 uur op zijn piek. Ik kan zien dat er geen hypo aan vooraf gaat (Somogy effect). Ook let ik erop dat ik vlak voor het slapen ga niets eet of drink.
Na enig zoeken lijken de bevindingen op het dageraad verschijnsel.

Ik heb het ook reeds bij mijn diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis aangegeven, maar daar krijg ik geen reactie of advies om hier iets mee te doen. “Misschien kunnen we iets met je bestaande Lantus doen” , is het antwoord. Maar aan misschien heb ik niets.
Ik wil hier van af. Het maakt me angstig voor de toekomst als dit langer aanblijft houden.

Zijn er mensen mensen met ervaring, tips/trucks of andere middelen die mij hiermee kunnen helpen? Alle hulp en adviezen zijn welkom.

– Diabtes Type 1
– Gebruik Thyrax 0,1 i.v.m. schildklier
– Probeer 3x per week in de avond te sporten

 • Wanneer spuit je de Lantus en hoeveel?

  • Lantus spuit ik vlak voor het slapen gaan, zo rond 23.00 uur. Ik spuit 14 eenheden.
   De suikerwaardes zijn gedurende de dag, en rond de maaltijden die ik opvang met NovoRapid, gewoon goed.
   Ontbijt spuit ik wel meer Novorapid om die nachtelijke piek te doen laten zakken. Lunch meestal 14 EH Novorapid en avondeten ook zo rond de 14EH (ook afhanelijk wat ik eet)

  • Lin

  Misschien een mogelijkheid om over te stappen op tresiba Ipv de lantus? Misschien even overleggen met je behandelend arts.. Ik heb hier namelijk wel veel baat bij Gehad … Werkt ook langer door en ben stabieler in de nacht na eigen ervaring ik spuit zelf 16 eenh tresiba voor het slapen gaan.

  • koen

  Ik heb dit ook. Ik los het op door meer langwerkende insuline te gebruiken waardoor ik snachts net voordat de stijging zich inzet heel laag zit waardoor de stijging grotendeels word opgevangen. Dit heeft wel het gevolg dat ik nu overdag bewust wat meer eet of drink om niet overdag te ver weg te zakken. Mocht dat problematisch zijn is er ook 12 uurs (half lang werkende) insuline zodat je voor de nacht en de dag afzonderlijke hoeveelheid kan spuiten.

 • Mijn probleem is ook opgelost door Tresiba, een echte uitkomst. Dit doordat je geen last meer hebt van op- en afbouwfasen van de insuline. Ik ben van 14 eenheden Lantus nu op 11 eenheden Tresiba terecht gekomen.

   • corrus

   Tresiba?
   Voor T1D??

 • Tresiba is een zeer lang werkende insuline. De werking houdt 42 uur aan en geeft een heel stabiel beeld. Plus dat het niet erg is als je eens een uur eerder of later spuit.

 • Wat is het verschil qua werkingscurve van Lantus t.o.v. tresiba? Zit er echt veel verschil in? Ook lees ik Levemir als alternatief.

  In ieder geval dank aan iedereen die meedenkt.
  Graag verneem ik nog meer tips van mensen die vergelijkbare klachten hebben die dit met succes hebben aangepakt.

  • Ytsma

  Een logische oplossing zou zijn om de Lantus te verhogen. Als je suiker snachts omhoog gaat moet je je dus meer insuline gebruiken.

  Zelf gebruik ik tresiba. En wissel mijn eenheden naar gelang ik het nodig acht. Dus soms 10 vandaag 9 en morgen weer 10

  • Dit zou ik natuurlijk eens kunnen proberen. Zeker omdat ik gebruik maak van de FSL. Dan kan ik in de dagelijkse grafiek zien wat het doet met de waarde.
   Alleen gedurende de dag, zijn mijn waardes wel goed. Zal ik overdag dan niet te maken krijgen met hypo’s, als ik meer Lantus spuit, en gewoon hetzelfde (eet)patroon zal aanhouden?

  • Lin

  De levemir heb ik Idd ook gehad.. die is ook prima maar ik heb sinds 2018 tresiba en hier heb ik echt de beste resultaten mee .. ook omdat deze Idd zo lekker lang door werkt. Novorapid is elke dag wat anders lig meestal tussen 5/6 eenh in dit ligt aan wat ik eet en hoeveel kh ik dan naar binnen werk

  • Ytsma

  Met Lantus had ik het probleem dat ik voor het slapen gaan steeds hoger uitkwam. De Lantus werkte maar 18 uur en gaf dus problemen. Met tresiba heb ik dat niet meer. Neem meestal 9 eenheden voor het slapen gaan. Verder novarapid voor het eten zo’n 4 eenheden. Ik eet ongeveer 450 koolhydraten op 1 dag.

 • Lantus
  Werking treedt direct in (langzaam opbouwend) Maximale effect wordt na ongeveer 3 uur bereikt. Totale maximale werkingsduur is 21 uur (geleidelijk aan minder tot 24 uur)

  Tresiba werkt 42 uur, je spuit het iedere dag en door het overlappend effect heb je geen op- en afbouwfase meer.

  Mijn Hba1c was met Lantus 55 à 60, nu met Tresiba 42 à 48. Met nog eens veel minder hypo’s.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.