Home Forums Bloedsuikerwaarden zegt waarde bij ontdekken DM2 hoe lang je al last hebt

zegt waarde bij ontdekken DM2 hoe lang je al last hebt

Ik hoorde afgelopen week van een collega dat bij haar ook DM2 ontdekt was.
Nou hadden we het er over of je achteraf kunt zien hoe lang je ongeveer al DM2 hebt.
Ze dacht zelf dat het wel meeviel omdat ze pas sinds kort steeds klachten had en aan de hand daarvan + haar overgewicht ging de huisarts voor de zekerheid haar suiker even controleren.
Bij haar was haar nuchtere waarde 14 en Hba1c 74.
Ze snapte niet dat het zo hoog was en dat de huisarts zei dat het echt niet iets van de afgelopen maand is.
Maar kun je er nog achter komen hoe lang je er wel ongeveer last van hebt?

Mocht iemand hier iets van weten dan horen we het graag. We zijn er gewoon nieuwsgierig naar.

 • Je HbA1C zegt iets over je gemiddelde suiker van de afgelopen 3 maanden. Met een HbA1C van 74 komt dit overeen met een gemiddelde suiker van 11.6 mmol/L. Dit geeft wel aan dat ze er minimaal 3 maanden mee loopt. Aangezien bij DM2 de waarden niet plotseling hoog worden maar heel geleidelijk zou het zomaar kunnen dat ze hier al veel langer mee loopt.

  Als er sprake is van retinopathie kan je bijna zeker weten dat dit nog langer is (meerdere jaren). Hier kom je pas achter als je bij de oogarts bent geweest.

  • @rikkert,

   Moeten we dan denken aan weken, maanden of misschien zelfs al jaren?
   Ik kan hier zo weinig over vinden. Het leek mij dat je eerst die voorfase tussen de 6 en 7 hebt (nuchter) en dat je dan boven die 7 uitkomt en dat dat langzaam stijgt tot 14 nuchter. Dat je er dus wel even mee moet lopen. Maar dat is meer hoe ik het als leek bekijk. ik weet niet of dit klopt.

   • Jouw gedachtegang klopt. Diabetes type 2 zie je voornamelijk bij mensen met overgewicht. Het grote gehalte vet in je lichaam zorgt ervoor dat je langzaam ongevoelig wordt voor insuline. Hierdoor gaan langzaam je waarden omhoog. Of dit maanden of jaren is kan ik je niet vertellen, ik ben geen arts.

    Zoals ik eerder aangaf is het verstandig (en misschien zelfs standaard beleid) dat er een onderzoek door de oogarts word gedaan. Als deze retinopathie vaststelt kan je er wel met enige zekerheid vanuit gaan dat dit al meerdere jaren speelt.

    Wat doet het er verder toe hoe lang dit al speelt? Het is hoe het is, zo kijk ik er zelf tegenaan.

   • @rikkert dat oogonderzoek is al ingepland.
    Het doet er ook niet veel toe maar we waren gewoon nieuwsgierig hoe lang dit dan al speelt omdat ze zelf zoiets had van dit moet vrij nieuw zijn en de huisarts zei dat het er echt al veel langer is. Dus ze had zoiets van had ik terugkijkend al eerder iets opgemerkt de laatste maand, half jaar, jaar ofzo.

    Puur interesse hoe alles werkt

  • corrus

  En het wordt er óók niet gemakkelijker op indien je woorden van je eigen huisarts in gaat trekken…

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.