Home Forums Bewegen Zeilen en diabetes 2

Zeilen en diabetes 2

Ik heb diabetes type 2 en ga straks in augustus 5 dagen zeilen in groepsverband, ’s nachts op de boot slapen en overdag meehelpen met werkzaamheden rondom het zeilen. Ik spuit 1 keer per dag langwerkende insuline. Is er nog iets waar ik op moet letten of in de gaten moet houden met mijn diabetes 2?

 • Prik wat vaker je bloedsuikers. Dit zijn ongewone omstandigheden en misschien slaap je slecht of doe je meer dan je normaal doet. Dus kans op hypers of hypo”s. Licht je mede zeilers in dat je diabetes hebt en dat als je de hypo symptomen toont ze je moeten inlichten om extra suiker te nemen.

  • Miepie

  Bedankt voor de tips, meer tips zijn uiteraard welkom, maar hier kan ik ook al wat mee.

 • Ik vaar zelf ook (met diabetes type 1), net teug van ruim 3 weken op zee.
  Wat ik altijd doe is het vertellen aan de mensen die mee varen en in dien nodig uitleggen wat ze moeten doen (en niet moeten doen) als er iets gebeurt.
  Ik merk zelf dat ik veel minder insulin nodig heb. Ook mij langwerkende insuline neemt af (met ongeveer 50%).
  Bij eventuele zeeziekte ook voorzichtig zijn met het spuiten van insuline. Het is dan “prettiger” om iets hoger te zitten. Eten en zeeziekte gaan niet zo goed samen ;)
  En blijf ook genoeg drinken (vooral water of thee).

  • Miepie

  Hee dat is vreemd, minder insuline nodig hebben op zee, die heb ik nog niet eerder gehoord, maar nu ga ik maar 5 dagen, ik weet niet of dat wat uitmaakt. Van zeeziekte heb ik tot nu toe weinig last gehad en ik heb wel vaker gevaren. Spuit jij dan ook minder of eet en drink je juist meer?

 • Ik spuit veel minder insulin als ik op zee ben. Zelf snap ik ook niet waarom ik zoveel insuline minder nodig heb maar het is iedere keer zo bij mij. Daarnaast eet ik vaak nog meer dan thuis.
  Dus helemaal logisch klinkt het niet.
  Maar het zal wel bij mij horen :)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.