Home Forums Ouder van een kind Zelf nieuw pomp setje zetten

 • grid

Zelf nieuw pomp setje zetten

Hoi,

Mijn dochter heeft sinds haar 2e jaar diabetes type 1. Na 2 maanden zijn we al overgestapt op de pomp. Ze is nu 10 jaar, gaat volgend jaar naar groep 8 en vandaag bij consult vertelde haar arts dat we vanaf volgend jaar haar meer zelfstandigheid moeten geven wat betreft het zetten van een eigen setje / sensor. Ze gebruikt Medtronic 640G met sensor.

Ik begrijp dit, ben het er ook wel mee eens. Ze is een meisje wat dit zeker ook kan, daar ben ik van overtuigd, dus ik gun haar ook deze zelfstandigheid.

Ik betrap mezelf er echter wel op dat ik er moeite mee heb dat het vanaf dan op haar buik zit. Zo erg dat de tranen me erbij in de ogen schieten. Ze is vrij klein en zeer tenger (op het magere af). Op dit moment zetten wij beide (setje & sensor) altijd op haar billen waar ze als enige nog beetje vet heeft. Hoe moet dat op zo’n strak buikje?
Dat moet toch meer pijn doen dan wanneer je het in “vet weefsel” inschiet.

Mijn vragen zijn eigenlijk:
Wat zijn jullie ervaringen bij kinderen van deze leeftijd?
Waar zit de pomp als hij op de buik vast zit?
Hadden jullie er ook moeite mee dat hij op de buik komt? De gedachte dat haar mooie buikje straks vol zit met kleine littekentjes, het altijd zichtbaar is in strakke truitjes…..ik heb daar echt moeite mee (en vind dat stom van mezelf en wil dat zeker niet aan haar laten zien).

Ik hoor het graag wat jullie ervaringen hierin zijn.

Ingrid

 • Waarom moet het infusiesetje vanaf dat moment op de buik? Heeft de arts dat gezegd? Als daar geen vet zit, dan is de kans inderdaad aanwezig dat het meer pijn doet of dat er meer problemen met geknikte canules voor zullen komen. Mogelijk is dan een infusieset zoals de Silhouette, die onder een hoek van 20-45 graden ingebracht wordt, een optie.
  Persoonlijk zet ik (als volwassene) regelmatig infusiesetjes op andere plekken dan de buik (zie bijvoorbeeld dit kaartje van mogelijke plekken op de website van Medtronic). Dat zou voor uw dochter ook mogelijk moeten zijn. Bespreek met de arts wat voor uw dochter het beste is.

  In antwoord op uw andere vragen, ervaringen met diabetes in de kinderleeftijd heb ik niet. Ik kreeg pas in de middelbare schoolleeftijd diabetes. Als man heb ik nooit moeite gehad met de zichtbaarheid van de pomp etc. Dat verschilt per persoon hoeveel moeite iemand ermee heeft. Probeer uw dochter, ondanks uw zorgen, een beetje mee te geven dat ze zich niet te druk moet maken om de zichtbaarheid van de pomp. Het leven is veel makkelijker als je niet constant bezig bent met het verbergen van je ziekte.

 • hallo,

  mijn dochter(nu 12 ) begon het infuus zelf te zetten rond haar 8e. maar ze wilde het niet in haar buik.
  dus heeft ze jarenlang het infuus op heer bovenbeen gezet. ging prima!
  we bleven wel wisselen van plek dus linker en rechterbeen en linker en rechterbil (die zette ik zelf dan)
  nu mag ze het i.v.m. beenspieren niet meer op haar been maar ze zet hem nu in haar buik. ze heeft sinds kort de omnipod, dat gaat ook goed maar ze vind het minder fijn om haar buik te gebruiken. ze heeft ook weinig buikvet trouwens

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.