Home Forums Nieuw met diabetes Zijn medicijnen gelijk nodig?

Zijn medicijnen gelijk nodig?

Goedemiddag,

Mijn vriend heeft vanmorgen te horen gekregen dat hij diabetes type 2 heeft. De dokter was vrij duidelijk over de gevolgen op lange termijn en het vermoeden dat hij hier al even mee rond loopt en daar schrokken we best wel van.

Hij heeft gelijk medicijnen voorgeschreven gekregen, metformine 500 mg, eerste 2 weken 2 per dag en daarna 4 per dag. Zijn waardes waren: glucose nuchter 14,8 dit zou tussen de 4.0 en de 6.0 moeten zitten, en over de langere termijn was de waarde: HBA1C IFCC: 104 dit zou tussen de 20 en de 42 moeten zitten.

ik heb een aantal vragen:
– zijn deze waardes nou gevaarlijk hoog en kan je dat omlaag krijgen met andere voeding en bewegen?
– in de bijsluiter stond dat de apotheker de medicatie vaststelt aan de hand van de nierfunctie maar dat is niet gebeurd, is dat een normaal of moeten we dat eerst laten doen? Er is niets over gezegd.
– heeft iemand verder tips om de waardes omlaag te krijgen naast het nemen van medicatie ?

Ik ben al een tijdje van alles aan het lezen en het duizelt me een beetje. Ik hoop wat informatie te vinden van mensen die hier ervaring mee hebben vandaar mijn aanmelding hier.

Alvast bedankt!

 • Goedenmiddag
  Als ik jullie was zou ik vragen heb ik wel type 2?
  Want de fout word vaak gemaakt dat ze zeggen dat je type 2 hebt,vooral als je wat
  Ouder bent,ik heb dat namelijk ook gehad,en ik ken meer mensen die dat over komen is!en dat wist ik eerst ook niet maar je kan diabetes wel 10 jaar onder je leden hebben ,zonder dat je er iets van merkt.
  Als je misschien vragen hebt wil ik ze wel proberen te beantwoorden
  Groetjes Marian Aalbers

 • Je bekijkt de normaalwaardes, de waarde voor diabeten ligt hoger, wat het meer in perspectief brengt, al is de hba1c hoog natuurlijk.

  Ik ben, na overleg met huisarts, poh en internist omdat medicatie niet aanslaat, met streng koolhydraatarm eten begonnen. Wel onder begeleiding van iemand die diabetesverpleegkundige én diëtist is en uiteraard met de controles bij de poh.
  Met medicatie ( zeker nu in het begin) en vooral met leefstijl, kun je enorme winst behalen.
  Als ik je mag adviseren : http://www.harrietverkoelen.nl
  De zorgverzekeraar vergoed ongeveer 65% dieetzorg ( mag 3 uur per kalenderjaar), dus voor 90 euro in de maand val je je geen bult.
  Ik ben 7 dagen bezig, waardes zijn sinds gisteren van 11 naar 8.7 gezakt.

  • Yboere

  Hoi ❓
  Ik zou met die vragen terug gaan naar de praktijk verpleegkundige
  Als ik vragen heb doe ik dat ook
  Succes 😉

 • Voor dat soort vragen is er toch de dokter?
  Dat zijn wij niet.

 • Het kan allebei, vragen aan je behandelaar en vragen naar de ervaringen van anderen ( die soms ook medisch geschoold zijn, niemand weet iemands beroep).
  Ervaringsdeskundige denken door ervaring veel creatiever en out of the box. Ik ben bv persoonlijk al 3.5 jaar bezig omdat de deskundigen standaardprotocollen op me loslaten en die werken gelukkig voor de grote groep, maar niet voor mij.
  Dankzij enkelen hier ben ik verder gaan zoeken. Zo kan het dus ook👍😀

   • daven

   Dit vind ik trouwens een heel goed antwoord dan ,zulke vragen alleen maar te droppen bij je arts of je diabetesverpleegkundige ! Deze mensen hebben vaak een tunnelvisie en houden zich vast aan wat ze geleerd hebben (vaak ook nog eens jaren geleden ! ) En de wetenschap veranderd voortdurend ! Ik heb geen hoge pet op van een diabetesverplegkundige of arts ,ze pompen je vol met medicatie zonder de oorzaak aan te pakken ! Gevolg is dat je steeds meer moet gaan slikken en je diabetes alleen maar erger wordt tot je aan de insuline moet !

   Een diabetes type 2 hoeft geen 4 soorten medicatie of insuline (uitzonderingen daargelaten ,die heb je altijd )

   Het is een keuze !😏🤗

   De kennis van een ervaringsdeskundige moet men niet onderschatten ,ze leren van hun fouten en zoeken naar oplossingen ! Doen zelf onderzoek op internet ,waardoor ze op de hoogte blijven van de laatste inzichten ! Ja ik ben verpleegkundige ,maar over type 1 kan ik nog veel leren van de type 1 mensen op dit forum en zeker als het over specifieke dingen gaat (bv een pomp )! Een diploma wil niet alles zeggen ! Dat is nu net de kracht van een forum dat je elkaars ervaringen en kennis deelt !

  • Mr. M

  Vragen naar hoe en wat zijn natuurlijk welkom.
  Ik vind de waarde HBA1C IFCC: 104 ook hoog. De glucose van 15 niet.
  Ik werd in sept 2022 gediagnosticeerd met Type 2, (ook met 15 nuchter, HBA1C 71) maar we hadden twijfels, dus extra tests op antistoffen en jawel: type 1 LADA.
  Ik had toen als een maandje Metformine gebruikt (2 per dag), maar die hielpen niks.
  Na diagnose Type 1 meteen aan de insuline, en nu alles onder controle. Nou ja, behalve de neuropathie, maar dat is een ander onderwerp.
  Zit in meer dan 90% van de tijd binnen de 4 – 10 glucose en HBA1C = 43
  Ik zou als ik jullie was ook overleg aanvragen met de praktijk verpleegkundige. Daar lekker mee sparren, briefje maken en vragen stellen.

  En ja, die medicijnen zijn meteen nodig, het is wat het is, sorry.

  Succes!! Marten

 • Bedankt voor jullie reacties. Hier kan ik weer even verder mee! Ik ga er ook mee terug naar de dokter. Zij is woensdag weer aanwezig dus ik dacht ondertussen stel ik ook hier mijn vragen.

  • daven

  Dit is persoonlijk ,wat heeft je vriend ervoor over ? Als hij zijn levensstijl drastisch gaat omgooien dan niet ,wil hij dat niet dan krijg je de bloedsuikers niet omlaag zonder medicatie ! Het is een keuze die hij moet maken ! Kiest hij voor medicatie ,hou er rekening mee dat dit niet zorgt voor genezig en maar een tijdelijke oplossing is en hij steeds meer medicatie nodig zal hebben en veel diabeten t2 eindigen tenslotte aan de insuline !😲😲😲
  ik ga mijn hba1c van 95 zonder medicatie normaliseren (zie mijn topic) en bekijk ook filmpjes van dr berg over insulineresistentie en vraag om zijn homa ir te laten prikken ! Hier is ook al vaak over geschreven ,dus ik ga dit niet steeds herhalen in elk topic .😉

  Trouwens lief van je dat je dat jij op onderzoek gaat voor je vriend !👌

  • Dankjewel allemaal, erg blij met alle reacties en inzichten!

 • Hoi,

  Vervelend voor je vriend. Mijn gedachten (geen dokter):

  – Laat even checken of je niet Lada hebt (diabetes 1 dus). Dit is een simpele bloedtest, en wordt wel eens vergeten. Ik was ook eerst type 2 gediagnosticeerd.

  – Als je flink gaat afvallen, kan je misschien zonder medicatie de waarden omlaag krijgen. Maar het kan ook alletwee: afvallen en met medicatie starten. Dan kan je later de medicatie verlagen. Ik ken iemand die eerst met medicatie maar later met afvallen zijn waardes goed kreeg.

  Hoe dan ook. De waardes zijn serieus, daar moet je echt wat mee. Persoonlijk zou ik direct met metformine beginnen.

   • daven

   welke test bedoel jij hiermee ,de c peptide test ?

   • Zover ik weet het meten antistoffen en de c-peptiden test inderdaad. Maar nu kom ik op glad ijs, en kan je beter naar je dokter.

    Iig, is het bij wel zo gegaan. Huisarts had me als diabetes 2 gediagnosticeerd. Heb een paar weken metformine geslikt, maar omdat mijn profiel niet echt met type 2 klopt (te licht), zijn er uiteindelijk aanvullende bloedtesten gedaan.

 • @dutchtone: Naast alle al gegeven adviezen nog een paar tips. Houd er rekening mee dat er verschillende waarden gelden voor mensen met en zonder diabetes. Die jij noemt zijn voor mensen zonder. Mensen met diabetes proberen de dagelijkse waarden tussen de 4 en de 8 te houden en de lange termijn waarde onder de 53. Je vriend ontkomt op dit moment niet aan de medicijnen, maar combinaties van leefstijlaanpassingen kunnen gebruik van medicatie verlagen en soms zelf laten stoppen. Maar dat zit geen garantie op en het hangt af van welk type diabetes iemand heeft. Op de websites van DVN, DFN en Bas van der Goorstichting vind je veel betrouwbare informatie. Als je vriend nu reageert op de medicatie, kunnen zijn bloedsuikerwaarden gaan dalen naar de normale waarden. Maar omdat hij heel lang met die hoge waarden heeft rondgelopen, kan dat aanvoelen als een hypo. Terwijl het geen hypo is. Zaak om te meten voor je een rol glucose opeet. Als beginnend diabeet is het ook handig om je te verdiepen in de snelle en langzame koolhydraten en alle etiketten te gaan lezen. je zal verbaast zijn over bijv de hoeveelheid suiker in tomatenketchup. Handige site is https://www.diabetesfonds.nl/over-eten/over-koolhydraten#:~:text=Uit%20onderzoek%20blijkt%20dat%20voor,%2C%20groenten%2C%20fruit%20en%20peulvruchten. Verder de gratis eetmeter app. Veel sterkte beiden, er komt veel op jullie af.

 • hoi metsjoerdtje ik hep a20jaardieabeteik hep een tyyt 3 keer peer weeek ge sport en mijn dieet onder conntrole gehat mijn diabetes gin niet weg tog is spoorten wwel gezontik je krijgt erwel energie van

   • daven

   Een dieet moet je ook strikt volgen en moet koolhydraatarm zijn ,maximaal 3 eetmomenten per dag (liefst nog minder )en geen tussendoortjes !(zelfs geen appel of vruchtensapje )
   Zo min mogelijk insulinepieken per dag !en bewegen is altijd goed !👍😉

   Hopenlijk krijg je het met medicijnen wel onder controle en hoef je niet te spuiten !😜👊

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.