Home Forums Verzekering en vergoeding ZilverenKruis vs. Freestyle Libre

 • JaNo

ZilverenKruis vs. Freestyle Libre

Goedemorgen allemaal,

Ben nieuw hier, al enige tijd diverse berichten over de Freestyle Libre op dit forum doorgelezen en bijgehouden, maar heb nu toch wat vragen waarop ik het antwoord niet kan vinden. Tevens vind ik het goed/fijn om bevindingen e.d. over onze ziekte te kunnen delen met anderen in hetzelfde schuitje. Voorheen veel actief geweest op het diabetesforum.

Heb vanochtend, naar aanleiding van mijn bezoek aan het ziekenhuis gisteren, contact gehad met mijn zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
Gisteren kreeg ik namelijk te horen van mijn diabetesverpleegkundige dat Zilveren Kruis een deel vergoed van het Freestyle Libre systeem indien je aan een aantal voorwaarden voldoet (helaas voldoe ik hieraan). Dit zou voor mij net de stap kunnen zijn om het systeem aan te schaffen, het is namelijk niet goedkoop (terwijl gezondheid mij heel wat waard is).
Alleen nu ik vanochtend contact heb gezocht met Zilveren Kruis, snap ik er niets meer van. Om het heel netjes te zeggen wordt ik gewoon afgescheept (ze doen net of ze hier nog niet goed van op de hoogte zijn).

Mijn vraag is dan ook of hier mensen zijn op het forum die in aanmerking zijn gekomen voor de vergoeding van Zilveren Kruis, en zo ja hoe breek ik door die grote muur heen?

Benieuwd naar jullie reacties wacht ik gespannen af!

Gr. Jano

  • marit

  Ik denk dat als je ervoor in aanmerking wilt komen het ziekenhuis het aan moet vragen. Net als bij de pomp en sensoren.

 • @ Jano;

  Zover ik dit heb kunnen vinden op de site van Zilveren Kruis komt de FSL (nog) niet in aanmerking voor vergoeding. Ik heb specifiek gezocht op Freestyle Libre en die term werd herkend door de zoekmachine. Alleen bij het overzicht wat voor vergoeding in aanmerking komt staat het er niet bij.

  Zoals Marit al aangaf; vraag om een verklaring aan je arts. Probeer het dan nogmaals. Al geef ik je helaas weinig kans van slagen.

  Het probleem ligt in het feit dat de Zorgverzekeraars (nog) niet overtuigd zijn van de doeltreffendheid en de nauwkeurigheid van de FSL. Daarbij komt dat alléén de scanner een goedkeuring heeft van het Tüv Rheinland, en niet de sensoren.
  Zolang daar geen verandering in komt vermoed ik dat het een zware dobber kan worden.

  Op het forum onderdeel “Freestyle Libre ervaringen” zie je daar veel bijdragen over.

  De ziektekostenverzekeraars verwijzen naar het Ministerie van Volksgezondheid, wat op haar beurt weer verwijst naar ZorgInstituut Nederland (ZiN) en die verwijst weer naar de ziektekostenverzekeraars
  .
  En de mensen met Diabetes; ach, verhip die zijn er ook nog.

  Op eerder genoemd forum zie je ook andere tips staan. Wellicht dat je er iets aan hebt.

  Voor de meeste mensen geldt; wanneer je de FSL wilt gebruiken zul je zelf de kosten helaas moeten dragen.

  In April heeft de DVN overleg met alle zorgverzekeraars over de FSL en een mogelijke vergoeding. Ervaringen van mensen worden dan ook gebruikt als onderbouwing voor een mogelijke vergoeding.

  Hopelijk heb je hier wat aan.

  • marit

  Het zou mooi zijn als je je hulpmiddelen in een vorm van PGB zou kunnen krijgen. Dan krijg je bv geld voor een bloedsuikermeter en strips voor 4 keer per dag. Als je dan voor de freestyle libre wilt gaan moet je de rest zelf bijbetalen dat scheelt toch.

  • JaNo

  Bedankt voor jullie reacties, heb ook verder gezocht en ben een stuk wijzer geworden van onderstaande link:

  https://forum.zilverenkruis.nl/t5/Vergoedingen-en-Zorg/freestyle-libre-meetsysteem-diabetes/m-p/4049/highlight/true#M2809

 • Beste medegebruikers,

  Ik heb begrepen dat één van de voorwaarden van Zilveren Kruis is dat je nu minimaal 6x per dag meet. Dat is dus 42 strips per week. Dat kost bij een prijs van € 0,50 per teststrip € 21,–. De verbruikskosten van de FSL zijn € 30,– per week. Daarvan zou Zilveren Kruis 50%, oftewel € 15,– vergoeden. Dat is dus € 7,– per week goedkoper. Overigens moet je nog wel aan veel andere voorwaarden voldoen.

  Maar de kosten zijn volgens mij geen argument.

  John

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.