Zoek dekking voor de Diabetespolitie!

Thijs-DVN:

Thijs werkt op de Front-Office van Diabetesvereniging Nederland. Hij beantwoordt iedere dag vragen over leven met diabetes van onze leden. Zelf heeft Thijs 45 jaar diabetes Type 1.

Ik heb dit jaar 45 jaar diabetes. Tijd voor mij om eens af te rekenen met de diabetespolitie.

Sinds vele jaren verbaas ik me over ze. Het kan je partner zijn, je collega’s of je familie. In mijn werk kom ik vaak ouders tegen die als diabetespolitie voor hun kinderen optreden.

‘Stel je voor!’ denkt de diabetespolitie

Sommige mensen denken alles beter dan best te moeten doen en zien je niet als mens, maar als patiënt.

Natuurlijk wil ik zelf ook mijn HBA1c strak geregeld hebben, maar soms lukt dit niet. Neem nu de afgelopen kerstdagen: eten, drinken, eten, drinken, eten, drinken… het hoort bij kerst. Waarom zou ik dat niet mogen? De diabetespolitie denkt: Stel je voor dat je bloedglucosewaarde hoger is dan 10 m/mol! Denk je eens in wat een complicaties dat kan opleveren!

Veel kinderen zullen ook deze Kerst geen vrijheid gekregen hebben. De diabetespolitie heeft ze vast strak in de gaten gehouden. Tegen deze mensen zou ik willen zeggen: een keer een iets hogere bloedglucosewaarde is echt niet erg. Controleer deze dagen gewoon eens extra en accepteer een hogere waarde voor deze keer.

Af en toe vrij nemen is echt geen verwaarlozing
Van diabetes heb je nooit vrij, maar voor mij werkt het goed om soms toch vrij te nemen. Mijn moeder deed dit vroeger al: ze liet me af en toe gewoon lekker met iedereen mee eten. Een paar keer per jaar genieten van de vrijheid is echt geen verwaarlozing, beste diabetespolitie!

Na 45 jaar diabetes ben ik niet meer complicatievrij, maar ik loop nog steeds vrij en blij rond. Ik neem af en toe lekker vrij, controleer een keer extra en zoek gewoon dekking als de diabetespolitie bij mij aan tafel aanschuift.

Lees vragen over Omgaan met diabetes en Bloedsuikerwaarden

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.