Home Forums Voeding Zoetstof

Zoetstof

Hallo,
Ik heb bij de Kruidvat vloeibaar zoet gekocht. Nou staat er op het etiket dat er zoetstoffen in zitten maar ook fructose. Maar dat is toch gewoon fruitsuiker? Dat is dan toch geen zoetstof? En er staat dat er 0,5(0) koolhydraten inzitten per 100 ml. Betekent dat er dan toch nog een beetje suiker in zit?

 • Je bedoelt 0,5 gram koolhydraten per 100 ml? Dat is verwaarloosbaar, je gebruikt hoogstens een paar druppels van dit spul. 100 ml is een half glas.

 • Ja,dus ik kan het rustig gebruiken in mijn koolhydraatarmdieet..

 • Zijn die zoetstoffen eigenlijk wel veilig en gezond?denk ik dat ik gezond bezig ben en is dat dan niet zo?

 • De enige zoetstof die ik gebruik is Stevia, en dan alleen om cake te bakken. Het is een plantje en erg puur.

  Chemische zoetstoffen zijn voor mij niets. daar kan ik niet tegen, zeker niet tegen aspartaam en afgeleiden daarvan. Ik word er erg ziek van.

  Verder gebruik ik geen zoetstof en het enige wat ik lekker vindt zijn suikervrije dropjes. En dan koop ik dus het merk waar geen chemische zoetstof in zit.

 • Nou ik wou het dagelijks gebruiken,maar als het chemisch spul is dan ga ik het maar af en toe gebruiken of gooi ik het weg,ik wil niet ongezond bezig zijn terwijl ik nou net begonnen ben met gezond eten.

 • Ik weet niet wat er behalve fructose nog meer aan stoffen inzit.
  Maar zonder zoetstof zou je het ook kunnen proberen.

 • Scharine en cyclymaten?

 • Kijk eens op Kenniscentrum Zoetstoffen. Kan je alle soorten vinden. Er is enorm veel namelijk.
  https://www.zoetstoffen.nl

  • hoftor

  Harlekijntje op de site van koolhydraatarmrecept.nl kun je een speciale info vinden over alle soorten kha zoetstoffen en ook waar je het voor kan gebruiken.
  Ik zelf gebruik StevijaKristal om cake e.d. mee te bakken. Op 200gr. amandelmeel gebruik ik 40 gr.steviakristal. Succes ermee!

  • Ben42

  Hallo Allemaal,

  Allereerst alle stoffen zijn chemisch, dat geld voor water (H20), Insuline (knap ingewikkeld), suiker en ook zoetstoffen, ook de zoetstoffen uit plantjes als Stevia.

  Het onderscheid maken op grond van hoe de stoffen gewonnen of gemaakt worden is meestal niet terecht. Suiker is natuurlijk en komt uit suikerbieten (of uit riet), maar goed is het niet. Waarom niet? Het is flink geraffineerd. Stevia komt uit een plantje, maar is nog veel extremer geraffineerd dan suiker uit suikerbieten. Nicotine is een natuurlijke stof die niet eens wordt geraffineerd, maar is toch bijzonder slecht in vrijwel alle gevallen waarin Nicotine gebruikt wordt. Botox (een stofje uit botulisme) is wel een zeer extreme giftige stof en komt gewoon in de natuur voor.
  Dus veel natuurlijk stoffen zijn slecht. Zo zijn er ook veel chemisch gemaakte stoffen die weer goed zijn. Insuline zoals wij onszelf toedienen is wel heel erg kunstmatig gemaakt, toch doe ik het niet zonder.

  Zoetstoffen zijn veelal kunstmatig gemaakt. Het zijn vaak eiwitketens waarop onze ‘zoet’ receptoren erg sterk reageren. Suiker is in de meeste gevallen slechter, tandbederf, dik worden, insuline resistentie kan allemaal door suiker veroorzaakt worden. Veel van de zoetstoffen veroorzaken dit niet (voor zover wetenschappelijk bekend). Aspartaam heeft een heel slechte naam en er zijn een aantal mensen die niet goed tegen aspartaam kunnen, toch is aspartaam (voor zover wetenschappelijk bekend) voor de meeste mensen in de geconsumeerde hoeveelheden gewoon veilig.

  Wat jullie zelf kiezen, daar zijn jullie volkomen vrij in. Maar de redenatie dat alles wat uit de natuur komt (en soms flink geraffineerd zoals Stevia) goed is en wat met chemische procede’s gemaakt wordt slecht is wil ik bestrijden. Gebruik deze redenaties dan ook niet. Let op! Ik heb het hier over een redenaties die tot incorrecte conclusies leiden.

  Natuurlijke stoffen kunnen goed en slecht zijn. Chemische stoffen kunnen goed en slecht zijn. De oorsprong van de stoffen heeft vaak niets te maken met het gezondheidsgehalte.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Soms denk ik wel eens bij dit soort berichten……………..pfffffffffffff
  Ik heb al 40 jaar diabetes en gebruik al tientallen jaren zoetstof, vast en vloeibaar en het gaat mij goed. Ook met dat vloeibare van het Kruidvat.

  Ik vind het wel een bericht in de rubriek ;“ik ben tegen de telefoonmast bij mij in de buurt…..”. Maar die mensen hebben wel allemaal een mobiele telefoon.

  Sorry, als mensen zich “gekwetst” voelen maar dit moest ik even kwijt.

 • Je weet denk ik ook pas op late leeftijd of die zoetstof nou onveilige was of niet ik wil niet het risico nemen dat ik ziek word door dat chemisch spul,ben ik zo gezond bezig en dan word ik alsnog ziek mischien..

 • Ik ben heel erg voorzichtig geworden met zoetstoffen. Aspartaam is ook een stof die ik mijd als de pest. Naar horen zeggen is deze stof zelfs verboden in America. Maar doe daar zelf even je onderzoek naar.

  Mijn advies is om zo min mogelijk geraffineerde voedsel tot je te nemen. En ja dat is erg moeilijk. Als je de smaak van iets wil verbeteren gebruik dan het liefst on bewerkte producten en als het echt ‘moet’ op smaak maken met ruwe (onbewerkte) suikers. Het liefst natuurlijk helemaal zonder.

  Google eens naar koolhydraat arm eten en of suiker arm (maar let dan natuurlijk op de suiker-vervangers)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.