Home Forums Behandelaren Zou aandringen bij CBG op nieuw Metformine kunnen helpen ?

Zou aandringen bij CBG op nieuw Metformine kunnen helpen ?

Ik lees dit nieuws op de site van de DVN

Update metformine: in het voetspoor van Engeland?
Datum laatste wijziging: 25 mei 2016

In Engeland wordt langer werkende metformine al voorgeschreven. Dat deze variant van metformine daar en in andere Europese landen verkrijgbaar is, maakt de kans groter dat het uiteindelijk ook op de Nederlandse markt toegelaten zal worden. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft met DVN mogelijkheden besproken voor toelating van deze middelen en adviseert DVN over de procedures.

Waarom is langer werkende metformine nodig?

In Nederland is alleen een snelwerkende metformine verkrijgbaar. Op dit moment heeft 1 op de 10 mensen die dit middel gebruiken, blijvend last van ernstige bijwerkingen. Nare bijwerkingen zoals diarree en winderigheid, die zo ernstig zijn dat ze het dagelijks functioneren in de weg staan. In het buitenland is ook langer werkende metformine op de markt. Deze metformine wordt trager opgenomen en lijkt daardoor minder bijwerkingen te hebben.

In andere landen toegelaten en in NICE richtlijn

In enkele andere EU-lidstaten, waaronder Groot-Brittannië, zijn langer werkende metformines toegelaten en in gebruik door mensen met diabetes. Dat maakt de procedure om deze varianten ook in Nederland te krijgen wellicht makkelijker vanwege de Europese regelgeving. DVN heeft inmiddels zusterorganisaties in enkele landen naar hun ervaringen gevraagd. De Britse diabetesvereniging (BDA) kon melden dat er met de langwerkende metformine minder bijwerkingen waren, maar dat het niet voor iedereen voldoende helpt. DVN heeft ook de Britse behandelrichtlijn voor diabetes (NICE) erop nagezocht. In de NICE richtlijn, die bij artsen een hoog aanzien heeft en door hen gevolgd wordt, staat dat langwerkende metformine een overweging is als de kortwerkende variant teveel bijwerkingen blijft geven.

CBG adviseert DVN

Het CBG heeft een verzoek van een fabrikant om een langer werkende metformine tot de Nederlandse markt toe te laten in het verleden afgewezen. Dit product voldeed niet aan de eisen. Diabetesvereniging Nederland is blij dat het CBG nog steeds open staat voor toelatingsverzoeken van producenten van langwerkende metformines. Het CBG helpt DVN door zoveel mogelijk informatie te geven over de toegelaten metformines in het buitenland. Ook wijst het CBG op mogelijkheden voor procedures voor toelating. We blijven u op de hoogte houden van onze vorderingen.

Meer informatie

Op weg naar Metformine met minder bijwerkingen (DVN nieuwsbericht, 12 april 2016)
Metformine en maag- en darmklachten (DVN nieuwsbericht, 24 maart 2016)

https://www.dvn.nl/dvn/actueel/nieuws/1983/update-metformine%3A-in-het-voetspoor-van-engeland-

Zou het helpen om als diabetespatient aan te dringen bij de CBG om dan als PROEF de nieuwe Metformine op de Ned.martk te krijgen ?

Ik zou het wel willen uitproberen, zeker als het minder bijwerkingen geeft.

Wat denken jullie?

 • Van wat ik erover gelezen heb, is het struikelblok niet de medische meerwaarde, maar het feit dat de Nederlandse markt niet interessant is voor de farmacie.
  Wij zijn een te kleine markt waar, relatief, weinig medicatie wordt gebruikt.

  Waar de EU een groot handelsblok zou moeten vormen die inkoop mogelijk en verkoop aantrekkelijk maakt, is dat in de praktijk nog steeds: ieder voor zich en de farmacie voor ons allen.

  Ik zie het dus niet gebeuren, tenzij patiënten er zelf voor gaan betalen of het via het buitenland kunnen bestellen.

  • Hoi Chaim, DVN heeft er heel goede hoop op dat de Metformine die langer werkt, toch op de Nederlandse markt gaat komen. Wat je schrijft klopt voor een deel. Toen de gepatenteerde Langwerkende metformine op de markt kwam, is het niet in Nederland gekomen. Het preferentie beleid, stond dat in de weg. Maar nu de langwerkende metformine uit het patent is liggen de zaken anders. We hebben van zorgverzekeraars gehoord dat ze niet meteen afwijzend staan, en zelfs positief. Maar voordat het op de Nederlandse markt is, moeten nog wel een aantal stappen genomen worden door een aantal instanties. Maar DVN blijft zich hard maken, voor voluit leven met diabetes, dus zo min mogelijk bijwerkingen.
   Groet,
   Eglantine

 • Chaim,

  Bedankt voor je reactie.

  Ik hoop dan maar dat de DVN zich blijft inspannen om het hier op de markt te krijgen.

  Als het minder bijwerkingen geeft is dat voor ons, de patient, toch ook aangenamer en
  minder kostbaar ?

 • @chaim dat lijkt mij geen argument. Het middel bestaat toch al? Ze hoeven het alleen maar te importeren.

 • Hoi Eglantine,

  Ik geloof helemaal dat de DVN zich hard maakt voor dat wat mensen met diabetes nodig hebben.
  Ik denk dat wij veel te danken hebben aan de inspanningen van de DVN.

  Aan de andere kant spelen er veel factoren mee met het preferentiebeleid, dat alle goede intenties en keihard argumenteren in de weg kan staan.

  En dat marktwerking in de zorg zich tegen de mensen die diezelfde zorg nodig hebben, heeft gekeerd, is al lang geen doemdenken meer.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.