Home Forums Nieuw met diabetes Zou ik diabetes hebben?

Zou ik diabetes hebben?

Hallo allemaal,

Ik heb de laatste tijd vage klachten. Moe, mijn ogen zijn achteruit gegaan, soms voel ik me flauw en gaat dat weleens samen met misselijkheid en extreme vermoeidheid plotseling en daarbij sinds 3 maanden tintelende handen. Sinds 3 weken ook tintelende voeten daarbij gekregen, die sommige dagen ook pijnlijk zijn bij het lopen. Nou heb ik zitten lezen over neuropathie (beknelde zenuwen) dit schijnt vaak voor te komen in handen en voeten bij diabetes.
Mijn moeder heeft diabetes type 2. En ook zij ervaart tintelingen en inmiddels zelfs pijn in handen en voeten. Toen gingen er bij mij wel wat alarmbellen af, dat ik bang werd dat ik diabetes zou kunnen hebben. Ik heb vandaag de huisarts gebeld, Morgen moet ik bloed gaan prikken, de HbA1c glucose en bloedbeeld.
Over 2 a 3 dagen krijg ik dan de uitslag.
Herkent iemand mijn symptomen, en dan vooral qua tintelingen in handen en voeten? Of ben ik mezelf gek aan het maken?

Groetjes, Patricia

  • Elly

  Een diagnose is alleen te stellen door een arts. Je wordt al bloed geprikt, dus even wachten op de uitslag.

  De tintelingen e.d. zouden neuropathie kunnen zijn, maar ook daar zijn onderzoeken voor die eventueel door een neuroloog gedaan worden. (tenminste, bij mij wel)
  Op de site van de Diabetes vereniging staat het e.e.a. over complicaties bij diabetes en wat er aan te doen is.
  zie https://www.dvn.nl/Wat-is-diabetes/Lichamelijke-complicaties/Zenuwen

  Sterkte met alles. Laat je even horen wat de bloeduitslagen zijn?

 • Hoi Elly,

  Dankjewel voor je bericht. Ik moet het inderdaad gewoon even afwachten. Heb vanmorgen bloed laten prikken, en donderdag kan ik bellen voor de uitslag.
  Zit er gewoon zo mee in mijn hoofd dat het al fijn was om het even van me af te kunnen schrijven.
  Ik zal zeker even laten weten wat de uitslag zal zijn. Ik hoop heel erg dat het een goede uitslag zal zijn. Maarja wie niet.
  Bedankt! :)

  Groetjes, Patricia

  • Ben42

  Ik heb de laatste tijd vage klachten.

  Meestal wordt de diagnose diabetes gesteld aan de hand van duidelijk klachten. Dorst, veel plassen, schimmel infecties zijn dan vaak een indicatie.

  De klachten die je hebt kunnen vele oorzaken hebben en zijn zonder de andere bovenvermelde klachten niet direct een indicatie voor diabetes. Het kan wel door diabetes komen, maar ook nog door zeer veel andere oorzaken.

  Een huisarts is over het algemeen opgeleid om te kijken naar een breed spectrum van oorzaken en dan een diagnose te stellen. Dit in tegenstelling tot niet opgeleide mensen, zij kunnen vaak best een diagnose stellen, maar omdat ze vaak maar bekend zijn met een (zeer) beperkt aantal aandoeningen, is het niet verstandig om de diagnose te laten stellen door een niet opgeleid iemand. **)

  **)
  Iemand die bekend is met diabetes zal gemakkelijker de diagnose diabetes stellen. Iemand die bekend is met welke aandoening dan ook zal ook gemakkelijker de diagnose voor die aandoening stellen.
  Een arts zal over het algemeen bekend zijn met meerdere aandoeningen en daarom ook wat verder kijken.

 • Je eigen absoluut niet gek maken of laten maken. Uiteraard wel een beetje te begrijpen dat je je ongerust maakt. Als het erfelijk is ( bij mij ook het geval) dan is er heus goed mee te leven als je je eigen maar aan de regels houdt.

  Groetjes

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.