Zwemmen met freestyle libre
Hallo allemaal,
Sinds vorige week weten we dat onze dochter van 6 diabetes type 1 heeft.
Gisteren wilde ze graag zwemmen en heb ik een waterdichte pleister over de freestyle libre geplakt. Dat werkte wel maar ze vind het vreselijk om de pleister er weer af te halen. Helpen de lycrabandjes ook om de boel waterdicht te houden? Of hebben jullie nog andere tips? Ik hoor het graag! Alvast bedankt 🙂
-
De Freestyle Libre is waterdicht. Zolang ze niet gaat scubadiven is er geen probleem. Je kan tenslotte ook douchen en in bad ermee. Je zou inderdaad iets er omheen kunnen doen tegen het plots er af trekken door spelen of een glijbaan maar tegen het water is hij al bestand.
-
Ja, maar voor een halfuur. Waarom laat je de pleister niet zitten? Als ik in een warm land veel ga zwemmen, plak ik er een stuk fysiotape omheen. Soms red die dat wel 14 dagen.
-
Dit is verkeerd geïnterpreteerd. Dit half uur berust op de IP67 classificatie. Dat wil zeggen dat het apparaat geheel beschermd is tegen het indringen van stof en gegarandeerd een half uur ondergedompeld op 1 meter diepte overleeft.
Dat je een er daardoor maar een half uur mee kan zwemmen is een verkeerde opvatting, dit staat ook niet op de website van Abbot, daar staat letterlijk “De sensor is maximaal 30 minuten waterbestendig tot een diepte van 1 meter”. Dit volgt regelrecht uit de IP67. Je bent met zwemmen niet continu op een diepte van 1 meter, je bent regelmatig boven water en op een mindere diepte. Dat betekent dat je er veel langer mee kan zwemmen.
-
IP67, geeft waterdichtheid en stofdichtheid aan. Bij IP67 classificatie kan het product een half uur ondergedompeld worden tot een diepte van een meter.
Bij een aantal IP67 producten (b.v. smartphones) staat dan ook vermeld dat hiermee geen zwemmen wordt bedoelt.
De interpretatie van Rikkert gebaseerd op de IP67 classificatie is dan ook veel te ruim.Abbott geeft zelf aan dat er tot een half uur gezwommen kan worden tot een maximum diepte van 1 meter.(Ze hebben mij wel eens aangegeven; dat daarbuiten de garantie vervalt).
Beiden zijn limieten op zich. Dus geen kwartier op een diepte van twee meter en ook geen uur op een diepte van een halve meter.In de praktijk is er geen scherpe grens. Er zijn mensen die met een Libre gaan duiken en veel mensen zwemmen ook langer dan de opgegeven periode. Zie b.v. het filmpje op een site van Abbott zelf (24 seconden na het begin van het filmpje).
Uur zwemmen op 24 seconden na begin.
Voor een stevige bevestiging gebruik ik Skin Tag, onder de sensor, het gaat dan niet altijd goed, maar wel vrijwel altijd.
Vriendelijke groet,
Ben
-
-
-
Hartelijk bedankt voor jullie reacties! Ik heb nu een lycra band besteld en de dvk zou ook nog in overleg gaan met collega’s. Gisteren heb ik idd een waterdichte pleister geprobeerd maar dat eraf halen is niet leuk bij een meisje van 6. T’is al zo’n verandering opzich dat we het haar zo makkelijk mogelijk willen maken. Maar dat zullen jullie allicht begrijpen 😉
-
Als hij nieuw is dan zal hij waterdicht zijn. Maar door gebruik kan er scheuren ontstaan in het omhulsel en dan is hij niet meer waterdicht. Ik doe dit met waterdichte producten: gewoon niet in het water met die producten dan heb er ook geen geklooi mee.
-
Hallo Frankvo,
Je reactie is een beetje kort door de bocht. Dat zou namelijk betekenen dat een kind van 6 jaar, niet kan zwemmen of in water mag spelen.Met de FreeStyle Libre kan prima worden gezwommen. Het risico dat het mis gaat is inderdaad aanwezig. Vervelend, maar geen extreme ramp. Gaat het vaker mis dan toch iets voorzichtiger worden.
Als de sensor wat langer zit, is het risico van loslaten door het water groter, maar dan is de schade ook kleiner. En ja bij mij gaat het ook 1 of 2 keer per jaar mis. (Meestal overigens door het draaien in bed).
Ben
-
-
Om een sensor goed op zijn plaats te houden is wel een kunst, zeker bij zwemmen maar ook bij sporten. Hier staan een paar goede tips: https://kaio-dia.nl/2019/06/28/help-de-sensor-laat-los/
Zelf gebruik ik deze: https://kaio-dia.nl/product-category/dia-band-armband-beschermt-diabetes-sensor-of-pod/ ik zag nu dat ze ook bandjes hebben voor als je de sensor op je buik draagt.
-
Een boterhamzakje openknippen aan de onderkant en om de arm schuiven. Daarover heen van die medische tape (Action had mooie roze en blauwe kleur). Je plakt dan alleen over het boterhamzakje en dan aan de weerszijden van de sensor iets strakker. Als je hem helemaal beplakt heb je een soort roze/blauwe band om je arm, op zich best stoer. Het is niet 100% waterdicht maar het wordt niet direct heel nat.
-
Je kan ook proberen of het echt nodig is, om er iets over heen te doen. Hoe goed de pleister hecht is afhankelijk van je huid.
Ik zwem 2x per week, en doe niets op mijn free style libre. Hij blijft gewoon 2 weken zitten. Ik heb er ook een week lang mee gedoken en gezwommen, zonder problemen. Ik kon hem zelfs aflezen onder water met de scanner in een waterdichte zak. Ben er zo blij mee. -
Iets makkelijker dan de suggestie van Zorua: gebruik een plastic weggooihandschoen en knip de vingers af, doe het restant om de arm. Dan is sensor beschermd tegen onverwacht stoten, en ook waterdicht. Maar: Misschien is de arm van een zesjarig kind hiervoor te dun. Om waterdicht te zijn moet het wel goed aansluiten natuurlijk.
Ik zwem elke dag 30 minuten, zonder iets op de sensor en bij mij blijft de sensor prima zitten.
De hierboven genoemde (MarcelDG) dia-band heb ik ook, die gebruik ik als ik met de kleinkinderen in het zwembad aan het stoeien ben om te voorkomen dat ze er per ongeluk aan trekken.
Bij een voorlichtingsavond over de free style libre zeiden medewerkers van Abbott dat de 30 minuten die genoemd werd, te maken had met de plaklaag van de sensor. Vandaar ook dat er verschillende mogelijkheden hierboven worden genoemd om te zorgen dat de sensor langer/beter blijft zitten. Mijn diabetesverpleegkundige vond skintag maar niets, zou erg slecht/lastig te verwijderen zijn?
@Liek85: probeer een keer te gaan zwemmen als de sensor toch al op zijn eind loopt, als je bang bent dat hij los zal laten bij langdurig zwemmen. Mocht dat inderdaad gebeuren dan mis je maar 1-2 dagen van de sensor en weet je hoe je dochter reageert op zwemwater.
Succes. -
Het mag officieel niet, maar ik zwem wel regelmatig langer met de freestyle, meestal met extra sportspersons waardoor hij iets steviger zit. Soms ook in de sauna ermee. Heb nog nooit gehad dat hij daardoor het niet meer deed:)