Home Forums Nieuw met diabetes Het nieuwe jaar met een nieuwe gewoonte Reageer op: Het nieuwe jaar met een nieuwe gewoonte

  • Ben42

niet lekker in me vel zat, ontzettend moe, heel veel last van blaasontsteking, keer op keer terug kerende schimmelinfecties, dorst en veel plassen.

Meestal ben ik minder kritisch dan andere mensen op het medisch personeel. Maar het bovenstaande niet herkennen als huisarts is hetzelfde als een fietsenmaker die een platte en lekke achterband niet kan herkent.

Diabetes is geen zeldzame ziekte waarbij je dr. House voor de diagnose nodig zou hebben, de omschreven symptomen zijn stereotype voor Diabetes en voldoende om een test te doen. De initiële test (vingerprik of bloedmonster) zijn eenvoudig en goedkoop uit te voeren. Verdere detaillering Type1/type2 (Type3/Modi etc.) is dan wat lastiger.

Naast je behandeling die ze snel mogelijk moet beginnen en goed begeleid moet worden, zou je de betreffende huisarts nog kunnen vragen hoe het komt dat hij deze veel voorkomende ziekte met stereotype symptomen gemist heeft. Misschien valt hier een leermoment uit te halen.

Mijn huisarts heeft mij destijds (ook) fout gediagnosteerd. Type II in plaats van Type I, maar hij heeft wel onmiddellijk diabetes herkend (op vrijdag) en me met instructies me op maandag terug laten komen. Dat weekend had hij nog eens goed type I en Type II bestudeerd en kwam helaas tot een foute conclusie, maar hij had er wel veel aandacht voor.

Voor contacten, probeer via deze site, facebook of dergelijke in contact te komen met leeftijdsgenoten met ‘hetzelfde’ probleem. Eventueel vraag je een Diabetes VerpleegKundige (DVK) om je in contact te brengen met anderen in een vergelijkbare situatie. Bellen naar een ziekenhuis (interne geneeskunde) en gewoon vragen naar ‘de’/’een’ DVK, waarschijnlijk mag je dan in het spreekuur haar bellen en wat vragen stellen. De DVK kan natuurlijk geen gegevens van andere patienten geven, maar je kunt haar/hem wel vragen je in contact te brengen met die patienten door jouw gegevens door te geven.
Er zijn ook in jouw omgeving veel patienten in een vergelijkbare situatie.

Zie ook het bericht :
https://nldiab-menauhant.savviihq.com/bericht/diagnose-diabetes-type-1/

Vriendelijke groet,
Ben