Home Forums Bloedsuikerwaarden Hba1c Reageer op: Hba1c

  • Ben42

Voor veel mensen met diabetes is het nodig om een balans te vinden te veel te hoge waarden en veel te lage waarden, niet iedere diabeet is namelijk stabiel.

Lage waarden wil je voorkomen, omdat hypo’s vervelend/schadelijk/gevaarlijk kunnen zijn.

Hoge waarden wil je voorkomen omdat op lange termijn hoge waarden vervelend zijn en de kans op complicaties vergroten.

DVK (Diabetes Verpleegkundigen) en doktersassistenten/s weten dit en hebben een ‘protocol’ waarbij de risico’s aan beide kanten zo klein mogelijk worden gemaakt. (Voor zover praktisch haalbaar). Voor een diabeet is een HbA1c van 47 laag en wordt automatisch geassocieerd met dat er dan ook lage bloedsuikers zijn. Deze lage bloedsuikers moeten vermeden worden dus moet ook de HbA1c omhoog. Voor iemand die al 83 is, is het risico van lange termijn complicaties minder dan voor jonge mensen en daarom mag de waarde ook wel omhoog.

Dit is geen reflectie van de situatie waar je vader in zit, maar wel een reflectie hoe er over het algemeen over gedacht wordt. Of deze situatie ook van toepassing is op je vader kan ik dus echt niet beoordelen. Maar misschien kan de doktersassistent(e) dat ook niet en past gewoon het protocol toe.

Als je vader nooit hypo’s heeft (of heeft gehad) is die waarde van 47 mmol/l een mooie waarde, maar er kan ook niet helemaal uitgesloten worden dat hij toch een aantal hypo’s heeft meegemaakt en nog niet heeft opgemerkt of aan iets anders geweten.

De redenatie van de assistent(e) kan ik wel volgen, of dit waar is voor je vader kan ik niet beoordelen.

Vriendelijke groet,
Ben