Home Forums Nieuw met diabetes Mody, Lada, type 1 of type 2 ? Reageer op: Mody, Lada, type 1 of type 2 ?

  • Ben42

Let Op!
Voor zover ik weet zijn er geen sluitende definities van en tussen de verschillende soorten diabetes. Ook de begrippen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Vaak worden er definities gegeven die afhankelijk zijn van de diagnose (een diagnose bepaalt natuurlijk nooit de ziekte).

Type 1. De alvleesklier produceert te weinig insuline. Meestal veroorzaakt door een autoimmume reactie. (Ook worden andere alvleesklier trauma’s, zoals een tumor, het verlies van hieronder wel gegroepeerd).

Type 2. Cellen reageren niet meer goed op de insuline. (Insuline resistentie).

(De type’s 1 en 2 sluiten elkaar niet uit).

LADA (Latent Auto-immune Diabetes in Adults), een variant van type 1. Omdat het om je dochter die nog niet volwassen is kan het geen LADA zijn.

Mody (Mature Onset of Diabetes in Young). Dit type diabetes ligt deels tussen type 1 (uitgeputte alvleesklier) en type 2 (de behandeling kan vaak als type 2, met orale medicatie). Deze vorm van diabetes heeft vaak een grote erfelijke component.

3C Een niet gezonde alvleesklier. Hierbij wordt niet alleen te weinig insuline geproduceert, maar ook te weinig spijsverteringsenzymen. Wat diabetes betreft lijkt deze vorm van diabetes zeer sterk op type 1.

(Type 3 (???) Hersenen maken geen herseninsuline meer aan. Dit kan leiden tot de ziekte Alzheimer.)

Zwangerschapsdiabetes. Een type 2 diabetes die zich tijdens de zwangerschap bij de moeder voordoet.

(Lada, zwangerschapsdiabetes en type 3 zou ik uitsluiten. 3C lijkt mij niet waarschijnlijk.)

Zie ook :
https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/andere-typen-diabetes

Sterkte in de komende tijd,
Ben