Home Forums Autorijden en CBR Standpunt DVN Reageer op: Standpunt DVN

Hallo IkHebEenVraag

Je kunt het standpunt van DVN hier lezen: dvn.nl/leven-met-diabetes/autorijden . Onderaan bij Veelgestelde vragen staat de vraag ‘Ik heb pas diabetes gekregen nadat ik mijn rijbewijs haalde. En nu?’. Het antwoord kopieer ik hier even voor je, omdat dit jouw vraag beantwoordt:
Voor het verlengen van het rijbewijs is geen keuring nodig als je reeds in bezit was van het rijbewijs toen je diabetes kreeg. Bij verlenging van het rijbewijs hoef je geen medische verklaring meer in te vullen, dus het CBR weet niet dat je diabetes hebt als je het kreeg nadat je je rijbewijs haalde. Je bent in dat geval ook niet strafbaar. Dat zou wel zo zijn als je de Gezondheidsverklaring niet naar waarheid invult. Dus geen verplichte verklaring = geen verplichte melding. Het is voor de verzekering ook niet vereist. Je dient dus zelf te bepalen of je wilt melden dat je diabetes hebt.

Als je echter een rijbewijs met aantekening hebt (omdat er al sprake was van diabetes toen je het rijbewijs voor de eerste keer kreeg) is er elke 5 jaar een keuring nodig.

Groetjes, moderator ^IO