Home Forums Verzekering en vergoeding FGM voor iedereen in basispakket: snel graag! Reageer op: FGM voor iedereen in basispakket: snel graag!

  • Hunter

@ben42.

Allereerst even een opmerking over die gezondheidsparadox: kort en bondig: een dode patiënt is de goedkoopste en het liefst direkt dood neervallen bij het bereiken van de 67jarige leeftijd.
Dat zou in jouw mening dus het goedkoopst zijn. En daar kan niemand je in ongelijk stellen.
Echter deze stelling van jou staat haaks op wat we in deze sociale gemeenschap in Nederland doen, immers wil iedereen leven met een goede kwaliteit zoals die persoon ZELF ervaart. Daar staan kosten tegenover die we als maatschappij willen betalen. Die kosten zijn door de regel genomen bij aanvang van het leven en aan het eind van het leven het hoogst (>~ 75 jaar). Het feit dat we ouder worden komt doordat er steeds snellere en verbeterde methodieken zijn die therapieën voor ziektes kunnen genezen. Waarschijnlijk heb je geen idee wat ziekenhuiskosten zijn om ziektes te checken en te verhelpen. Ter info een opname vanwege diabetes kost al snel 4000-5000Euro.
Bewezen is in diverse buitenlandse artikelen, maar nu ook in Nederland (uitvinders van het wiel) dat met gebruik van de FSL het aantal ziekenhuisopnames doet verminderen. Naast minder uitval tijdens arbeid! Waarom vergoeden sommige werkgevers de FSL anders?

Kosten van lancetjes is inderdaad ~24ct. Als je er van uitgaat dat een gemiddelde diabeet 5/dag prikt (wat overigens te weinig is) dan klopt die berekening.
Uit studies is gebleken dat het nu juist gaat om glucosevariabilitiet en dus “time in range” wat binnen de lijntjes moet blijven. Wat neerkomt op minstens 10/dag meten. Willen we dat: ja. Maar niet meer met prikken. Over en undershoots geven vaker aanleiding tot complicaties op latere leeftijd en dat willen we niet want dat verhoogd de kosten van de gezondheidszorg.
Door een betere zelfregulatie is derhalve minder bezoek aan de specialist/diabetes verpleegkundige nodig. Van gemiddeld 3-4/jaar naar maximaal 1-2/jaar; dus ook hier minder kosten.
Dan de kosten van de FSL zelf: nu 60E op de webshop, maar ik hoop niet dat je zo naïef zal zijn dat de zorgverzekeraars het voor deze prijs gaan doen. Inmiddels zijn ze in Frankrijk voor 40E gesignaleerd, direkte verkoop bij de pharmacie.

Bereken alles dus nog maar eens goed: het is goedkoper met een sensor dan doormodderen met prikken!
Bovendien is ook bekend dat er een QALY berekend kan worden. Een Canadese studie heeft hierover gemeld dat een sensor maximaal 36000C$ mag kosten voor elk gewonnen jaar met kwaliteit. Voor alle duidelijkheid ook maar: de Canadese gezondheidszorg is gebaseerd op een sociaal stelsel als die hier in Nederland. Voor die prijs van 1 jaar kan je dus lang vooruit.

Als laatste: een auto-immuunziekte krijg je, daar kan je niets aan doen. Heel veel ziektes waar we in Nederland geld aan uit geven krijg je omdat je daar wel wat aan had kunnen doen/laten. Zelfs deze mensen laten we niet barsten en doen er alles aan om hen te helpen te genezen. Tot nu toe is DM1 niet te genezen, enkel de complicaties ervan en symptomen bestrijden. Doen we dat goed dan leven zij ook met goede kwaliteit en kunnen ingezet worden in het arbeidsproces, en zij dus netto premie betalers.

Kosten gezondheidszorg en de paradox: duik even dieper in de materie.